Američané je dělají velké tak patnáct centimetrů v průměru a centimetr silné. Podávají jich na talíři několik na sobě, ještě teplé je ozdobí porcí másla velkou jako kopeček zmrzliny, polijí sirupem - a krájejí všechny najednou jako dort.
NA 4 PORCEPříprava: 10 minut + 10-30 minut odležení
* 170 g hladké mouky
* 1 lžíce prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžíce krupicového cukru
* 2 velká vejce, ušlehaná
* 350 ml mléka
* 2 lžíce másla, rozpuštěného a vychladlého + máslo na smažení
* javorový sirup na přelití
1. V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smíchejte na husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Nechte deset minut až půl hodiny odpočinout.
2. Rozehřejte pánev na vyšší teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla. Naběračkou vlijte tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi patnáct centimetrů. Smažte, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance obraťte a pokračujte ještě minutu. Hotové placky uchovávejte na teplém místě.
3. Lívance podávejte polité javorovým sirupem.
Zdravější varianta: Pokud nahradíte polovinu mouky 200 g sýra Ricotta a vynecháte cukr a máslo, dostanete zdravější a jemnější verzi amerických pancakes. Jsou ovšem křehčí, tak je raději tvarujte menší.
S borůvkami: Další variantu lívanců připravíte třeba s borůvkami. Nalijte na pánev těsto, a jakmile se malinko zpevní, posypte je borůvkami nebo jiným drobným ovocem. Teprve pak obracejte.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Lívance babičky Milušky |
Lívance s borůvkami a medovou omáčkou |
Lívanečky s krémem |