Americké brusinky na cestě kolem světa, ochutnejte

  10:05
Ačkoli domovem velkých šťavnatých červených brusinek zvaných cranberry je severoamerický kontinent, najde tento chutný a zdravý plod využití v kuchyních na celém světě. Vyzkoušejte, jak si brusinky notují třeba se švýcarským fondue, arabským tažinem, chilskými empanadas nebo indickým karí.

Jehněčí tažin | foto: Cranberry Marketing Committee

Indické kuřecí karí se sušenými brusinkami

Indické kuřecí kari s brusinkami

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 45 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 1 cibule
  • 4 kuřecí prsní řízky (asi po 120 g)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička kayenského pepře
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ čajové lžičky směsi Tikka Masala
  • 300 g Basmati rýže
  • 400 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
  • 50 g vlašských jader
  • 100 g celých sušených brusinek
  • ½ svazku koriandru

1. Česnek, zázvor a cibuli oloupáme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nasekáme česnek a zázvor. Omyjeme kuřecí prsní řízky, osušíme je a nakrájíme je na kousky velikosti sousta.
2. Na velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme na něm kuřecí prsa ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na stranu. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a zázvor a zpěníme je. Přidáme a zpěníme také kurkumu, kayenský pepř, koriandr a směs Tikka Masala. Přidáme kuřecí prsa a podlijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 1 až 2 minuty. Odstavíme z plotny a vmícháme jogurt (již se nesmí vařit, jinak by se jogurt srazil).
3. Rýži Basmati uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Nasekané ořechy a brusinky přidáme do karí a necháme 3 až 4 minuty táhnout. Mezitím omyjeme koriandr, osušíme jej a zdrhneme listy ze stonku. Karí podáváme s rýží a posypané koriandrem.

Jehněčí tažin s kuskusem a brusinkami

Jehněčí tažin

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 80 minut

  • 1 větší jemná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1000 g jehněčího guláše z plece
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 celá skořice
  • 1 čajová lžička pálivé práškové papriky
  • ½ čajové lžičky římského kmínu (kumín)
  • 200 ml masového vývaru
  • 200 ml brusinkového džusu
  • 50 g vlašských jader
  • 70 g celých sušených brusinek
  • 1 svazek petržele
  • 250 g kuskusu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 500 ml zeleninového vývaru (instantního)
  • 100 g mraženého hrášku

1. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek najemno. Ve větší pánvi nebo v pekáči rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme jehněčí maso zprudka ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, rajský protlak, jednu celou skořici, práškovou papriku a římský kmín a krátce orestujeme. Podlijeme masovým vývarem a brusinkovým džusem.
2. Přendáme do tažinu a v předehřáté troubě dusíme cca 1 hodinu (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3). Pokud nemáme speciální nádobu na tažin, můžeme použít pekáč nebo pánev s pokličkou.
3. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Petrželku omyjeme a osušíme. Ponecháme si několik lístků na ozdobení, otrháme je ze stonků a najemno nasekáme. Necháme rozmrznout hrášek. Třicet minut před koncem doby přípravy pokapeme kuskus olivovým olejem a nakypříme vidličkou. Do kuskusu přidáme ½ čajové lžičky kurkumy a přelijeme vroucím zeleninovým vývarem. Vmícháme hrášek a necháme 10 minut nasáknout. Občas nakypříme vidličkou.
4. K jehněčímu přidáme vlašské ořechy a brusinky. Přidáme a vmícháme petrželku. Jehněčí tažin podáváme společně s kuskusem. Ozdobíme zbylou petrželkou.

Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou

Sýrové fondue s brusinkovou bagetou

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 90 minut

Na bagetu:

  • 150 ml mléka
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 250 g mouky
  • sůl
  • 1-2 polévkové lžíce oleje
  • 100 g sušených brusinek

Na fondue:

  • 300 g malých šalotek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 200 ml vody
  • 100 ml brusinkového džusu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 3 kuličky pepře
  • 100 g čerstvých brusinek
  • 500 g sýru Gruyére
  • 500 g sýru Appenzeller
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce škrobu
  • 20 ml vermutu
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
  • 300 g švýcarského masového nářezu
  • 300 g žampionů
  • 1 sklenice kyselých okurek

1. Ohřejeme mléko. Rozpustíme v něm droždí a cukr. Do mísy dáme mouku, čajovou lžičku soli a olej a zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě 30 minut.
2. Mezitím oloupáme šalotky. V hrnci svaříme ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidáme 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 10 minut. Plníme do připravených sklenic o obsahu asi 650 ml a ihned uzavřeme.
3. Sušené brusinky nasekáme nahrubo a přidáme do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněteme a vytvoříme bagety, které několikrát šikmo nařízneme. Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.
4. Očistíme žampiony. Nastrouháme sýr. Oloupeme a jemně nasekáme česnek. V dostatečně velkém hrnci svaříme víno, zbytek šalotek a česnek a necháme 5 minut lehce vařit. Přecedíme přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidáváme sýr. Škrob rozmícháme v troše vody dohladka. Dochutíme vermutem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a namáčíme do sýrového fondue. Společně podáváme naložené cibulky a brusinky, žampiony, masový nářez a okurky.

Taštičky empanadas s náplní z mletého masa a brusinek

Taštičky empanadas s mletým masem

Množství: cca 12 kousků
Doba přípravy: 90 minut

  • 125 ml a 1 polévková lžíce mléka
  • 325 g mouky
  • 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 125 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g míchaného mletého masa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička římského kmínu (kumínu)
  • ½ čajové lžičky kayenského pepře
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 3-4 snítky petržele
  • 1 žloutek

1. Ohřejeme mléko. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Mouku, 1/2 čajové lžičky soli a rozdrobené máslo zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Při hnětení postupně přidáváme mléko. Zabalíme těsto do fólie a necháme 30 minut stát v chladu.
2. Mezitím si oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a rozdrobené mleté maso na něm opečeme. Přidáme a zpěníme cibuli a česnek. Osolíme, přidáme papriku a římský kmín a kayenský pepř. Vmícháme brusinky a necháme vychladnout.
3. Petržel omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků a najemno nasekáme. Petrželku přimícháme do mletého masa. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto dotenka a vykrojíme 12 koleček (o průměru asi 10 cm). Smícháme žloutek a 1 polévkovou lžíci mléka.
4. Na každé vykrojené kolečko těsta položíme vrchovatou polévkovou lžíci mletého masa. Okraje potřeme vaječným mlékem, těsto přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou. Taštičky z těsta potřeme zbývajícím žloutkovým mlékem a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě (elektrická trouba: 175 °C, horkovzdušná trouba: 150 °C, plynová trouba: stupeň 2) asi 35 minut. Empanadas můžeme podávat studené i teplé.

Víte, že...

… zánět močového měchýře u nás prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace.

brusinky obsahují rostlinné látky zvané proantokyanidy, které pomáhají předcházet infekcím močových cest.

… podle studie Harvardské lékařské fakulty v Bostonu může konzumace 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek denně znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...