Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Americké brusinky na cestě kolem světa, ochutnejte

  10:05aktualizováno  10:05
Ačkoli domovem velkých šťavnatých červených brusinek zvaných cranberry je severoamerický kontinent, najde tento chutný a zdravý plod využití v kuchyních na celém světě. Vyzkoušejte, jak si brusinky notují třeba se švýcarským fondue, arabským tažinem, chilskými empanadas nebo indickým karí.

Jehněčí tažin | foto: Cranberry Marketing Committee

Indické kuřecí karí se sušenými brusinkami

Indické kuřecí kari s brusinkami

Indické kuřecí kari s brusinkami

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 45 minut

  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 1 cibule
  • 4 kuřecí prsní řízky (asi po 120 g)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička kayenského pepře
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ čajové lžičky směsi Tikka Masala
  • 300 g Basmati rýže
  • 400 g plnotučného jogurtu (3,5 % tuku)
  • 50 g vlašských jader
  • 100 g celých sušených brusinek
  • ½ svazku koriandru

1. Česnek, zázvor a cibuli oloupáme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nasekáme česnek a zázvor. Omyjeme kuřecí prsní řízky, osušíme je a nakrájíme je na kousky velikosti sousta.
2. Na velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme na něm kuřecí prsa ze všech stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na stranu. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a zázvor a zpěníme je. Přidáme a zpěníme také kurkumu, kayenský pepř, koriandr a směs Tikka Masala. Přidáme kuřecí prsa a podlijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 1 až 2 minuty. Odstavíme z plotny a vmícháme jogurt (již se nesmí vařit, jinak by se jogurt srazil).
3. Rýži Basmati uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Nasekané ořechy a brusinky přidáme do karí a necháme 3 až 4 minuty táhnout. Mezitím omyjeme koriandr, osušíme jej a zdrhneme listy ze stonku. Karí podáváme s rýží a posypané koriandrem.

Jehněčí tažin s kuskusem a brusinkami

Jehněčí tažin

Jehněčí tažin

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 80 minut

  • 1 větší jemná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1000 g jehněčího guláše z plece
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 1 celá skořice
  • 1 čajová lžička pálivé práškové papriky
  • ½ čajové lžičky římského kmínu (kumín)
  • 200 ml masového vývaru
  • 200 ml brusinkového džusu
  • 50 g vlašských jader
  • 70 g celých sušených brusinek
  • 1 svazek petržele
  • 250 g kuskusu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 500 ml zeleninového vývaru (instantního)
  • 100 g mraženého hrášku

1. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek najemno. Ve větší pánvi nebo v pekáči rozehřejeme přepuštěné máslo. Opečeme jehněčí maso zprudka ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, rajský protlak, jednu celou skořici, práškovou papriku a římský kmín a krátce orestujeme. Podlijeme masovým vývarem a brusinkovým džusem.
2. Přendáme do tažinu a v předehřáté troubě dusíme cca 1 hodinu (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3). Pokud nemáme speciální nádobu na tažin, můžeme použít pekáč nebo pánev s pokličkou.
3. Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Petrželku omyjeme a osušíme. Ponecháme si několik lístků na ozdobení, otrháme je ze stonků a najemno nasekáme. Necháme rozmrznout hrášek. Třicet minut před koncem doby přípravy pokapeme kuskus olivovým olejem a nakypříme vidličkou. Do kuskusu přidáme ½ čajové lžičky kurkumy a přelijeme vroucím zeleninovým vývarem. Vmícháme hrášek a necháme 10 minut nasáknout. Občas nakypříme vidličkou.
4. K jehněčímu přidáme vlašské ořechy a brusinky. Přidáme a vmícháme petrželku. Jehněčí tažin podáváme společně s kuskusem. Ozdobíme zbylou petrželkou.

Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou

Sýrové fondue s brusinkovou bagetou

Sýrové fondue s brusinkovou bagetou

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 90 minut

Na bagetu:

  • 150 ml mléka
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 250 g mouky
  • sůl
  • 1-2 polévkové lžíce oleje
  • 100 g sušených brusinek

Na fondue:

  • 300 g malých šalotek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 200 ml vody
  • 100 ml brusinkového džusu
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • 3 kuličky pepře
  • 100 g čerstvých brusinek
  • 500 g sýru Gruyére
  • 500 g sýru Appenzeller
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce škrobu
  • 20 ml vermutu
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
  • 300 g švýcarského masového nářezu
  • 300 g žampionů
  • 1 sklenice kyselých okurek

1. Ohřejeme mléko. Rozpustíme v něm droždí a cukr. Do mísy dáme mouku, čajovou lžičku soli a olej a zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě 30 minut.
2. Mezitím oloupáme šalotky. V hrnci svaříme ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidáme 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 10 minut. Plníme do připravených sklenic o obsahu asi 650 ml a ihned uzavřeme.
3. Sušené brusinky nasekáme nahrubo a přidáme do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněteme a vytvoříme bagety, které několikrát šikmo nařízneme. Bagety položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.
4. Očistíme žampiony. Nastrouháme sýr. Oloupeme a jemně nasekáme česnek. V dostatečně velkém hrnci svaříme víno, zbytek šalotek a česnek a necháme 5 minut lehce vařit. Přecedíme přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidáváme sýr. Škrob rozmícháme v troše vody dohladka. Dochutíme vermutem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a namáčíme do sýrového fondue. Společně podáváme naložené cibulky a brusinky, žampiony, masový nářez a okurky.

Taštičky empanadas s náplní z mletého masa a brusinek

Taštičky empanadas s mletým masem

Taštičky empanadas s mletým masem

Množství: cca 12 kousků
Doba přípravy: 90 minut

  • 125 ml a 1 polévková lžíce mléka
  • 325 g mouky
  • 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 125 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g míchaného mletého masa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička římského kmínu (kumínu)
  • ½ čajové lžičky kayenského pepře
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 3-4 snítky petržele
  • 1 žloutek

1. Ohřejeme mléko. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Mouku, 1/2 čajové lžičky soli a rozdrobené máslo zpracujeme na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Při hnětení postupně přidáváme mléko. Zabalíme těsto do fólie a necháme 30 minut stát v chladu.
2. Mezitím si oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a rozdrobené mleté maso na něm opečeme. Přidáme a zpěníme cibuli a česnek. Osolíme, přidáme papriku a římský kmín a kayenský pepř. Vmícháme brusinky a necháme vychladnout.
3. Petržel omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků a najemno nasekáme. Petrželku přimícháme do mletého masa. Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto dotenka a vykrojíme 12 koleček (o průměru asi 10 cm). Smícháme žloutek a 1 polévkovou lžíci mléka.
4. Na každé vykrojené kolečko těsta položíme vrchovatou polévkovou lžíci mletého masa. Okraje potřeme vaječným mlékem, těsto přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou. Taštičky z těsta potřeme zbývajícím žloutkovým mlékem a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě (elektrická trouba: 175 °C, horkovzdušná trouba: 150 °C, plynová trouba: stupeň 2) asi 35 minut. Empanadas můžeme podávat studené i teplé.

Víte, že...

… zánět močového měchýře u nás prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace.

brusinky obsahují rostlinné látky zvané proantokyanidy, které pomáhají předcházet infekcím močových cest.

… podle studie Harvardské lékařské fakulty v Bostonu může konzumace 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek denně znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.