Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Chronické infekce
Vážený pane doktore, po zjištěné borelioze a léčení ATB v r.2007 mi v r. 2008 v květnu byly kontrolními testy zjištěny hodnoty Igm 1,22 a IgG 3,26, v říjnu téhož roku Igm 1,32 a IgG 3,03.Dá se říci, že se tělo s tímto onemocněním již samo vypořádá ? Pomáhám mu přírodními ATB a přípravky na posílení imunity.Děkuji za odpověď.
josef
MUDr. Nouza
Milý Josefe, ve většině případů se s borreliózou s pomocí ATB tělo vypořádá. Další, přírodní podpora je jistě vhodná, a dobře vám pomůže. Pokud byste měl obtíže, které by mohly být v souvislosti s LB, nechte si udělat protilátky tzv. western blotu. Ty rozhodnou, zda je infekce aktivní nebo jenom doznívá. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Je mi 66let.Mám neustále zahleněný krk,hlenovité sliny,rýmu,v noci a někdy i přes den sucho v ústech.ORL i plícní vyšetření naprosto v pořádku,cukrovka mi nebyla zjištěna.Mám alergii na kysličník a čpavek.Prosím o radu,jaké vyšetření bych měla podstoupit.Děkuji.Z.Šetřilová
Zdenka
MUDr. Nouza
Vážená paní Zdenko, může a nemusí se jednat o alergii, zkuste několikatýdenní kúru proplachování nosu a nosních dutin Vincentkou nebo mořskou vodou, jako je Physiomer nebo Sterimar. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Před rokem jsem byla léčena na boreliozu. Kontrolní tesy po půl roce prokázaly znovu akutní onemocnění. Byl mi vyšetřen likvor -bez nálezu, a můj stav byl zhodnocen jako "předběžně v pořádku" Trpím bolestmi hlavy,nadměrnou únavou a raní ztuhlostí kloubů dolních končetin. Mohu něco se svým stavem udělat a boreliozy se zbavit? děkuji Petra Holatová
Holatová Petra
MUDr. Nouza
Milá Petro, pokud bylo onemocnění znovu aktivní, doporučil bych si vyžádat znovu léčení boreliozy. Vaše obtíže mohou svědčit pro aktivaci staré infekce nebo novou infekci. To, že byl likvor negativní, je dobře, byla však tak vyloučena pouze neuroborelioza, čili infekce centrální nervové soustavy. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Prosím o radu, mám opakovaně problémy v intimní oblasti. Začínají vždy svěděním a pálením v konečníku, v dalších dnech se šíří dopředu i dozadu (kolem genitálií a do míst, kde hýždě k sobě přiléhají). Kůže je zarudlá, silně pálí a svědí. Zabral advantan krém, ale zdá se mi, že teď, v posledním případě (asi čtvrtém během roku) zabírá méně - pomaleji. Navíc asi odstraňuje jen příznaky, ne podstatu potíží, které se vracejí ve zkracujících se intervalech. Při vyšetření na gastroenterologii byly sice zjištěny hemoroidy, ale zatím nevýznamné, nevyžadující léčbu. Test na kontaktní alergeny na dermatologii byl negativní. Mohl by být problém v potravinové alergii? Jak se testuje? Máte pro mne nějakou radu? Děkuji! Jana
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, máte pravdu v tom, že Advantan léčí příznaky - projevy zánětu, neodstraňuje příčinu. Tou spíše než alergie může být dráždění způsobené kvasinkami, proto zkuste ještě např. Canesten, Batrafen krém. Moc Vás zdravím a díky za dotaz, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, před týdnem jsem dostala poměrně běžnou rýmu, bohužel ta přešla v neustálé smrkání téměř ničeho a včera v noci jsem začala pociťovat tlak směřijíci od dutiny nosní do tváře a do pravé poloviny zubů horní čelisti. Já osobně bych tipla že je to zanešená vedlejší dutina nosní (konkrétně pravá) mám pocit jako by mi dal někdo pěstí. Dnes jsem zavedla proplach vincentkou, jen bych se vás chtěla zeptat jaké naděje proplachům dáváte, protože nepociťuji extrémní bolesti hlavy jako to bývá u zánětů dutiny. Je proplach účinný i pro tuto vedlejší dutinu nosní? Moc děkuju
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, asi jste tipla správně, proplach Vincentkou nebo Physiomer může hodně pomoci. Doporučuji svým pacientům také napařování předloktí a bérců v hodně teplé vodě s inhalací. Pokud to nestačí, pak nezbývá než vyrazit k lékaři. K praktikovi nebo přímo na ORL. Moc Vás zdravím a díky za dotaz, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, na rtu se mi opakovaně vytváří herpes. Poprvé se tak stalo v létě 2008, když jsem byla v Itálii za přítelem. Pak v prosinci, opět když jsem byla s přítelem. Ale léčení bylo rychlejší než v létě, používala jsem italský výrobek cykloviran + v Čechách mi na to dali Zovirax. A teď je to tu zase. Sice nejsem s přítelem, ale mám angínu. Používám herpesin prvním dnem. Chtěla bych se zeptat, jestli proti tomu existuje nějaké očkování nebo něco podobně účinného. vitaminy se už snažím brát pravidělně. Mám z toho strach. Problém je ten, že léto budu opět trávit v Itálii s přítelem, proto bych chtěla této virové infekci předejít. Je to možné vypuknutí této ifekce zabránit? Děkuji předem za odpověď, přeji krásný den Terez
Terez
MUDr. Nouza
Milá Terezo, opakované opary mohou souviset se sníženou imunitou, proto bych já vyšetřil imunitu, pokusil se ji léčebné posílit a jako poslední možnost je i vakcína. Poslední proto, že to není jedna injekce, ale řada injekcí a trvá léčba i několik let. Pokud byste měla zájem, objednejte se k nám a vše pořešíme. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, manžel se od listopadu 2007 léčí na chronickou sinusitidu - FES, opakovaně atb (celkem 16 týdnů za loňský rok, trvale fortikosteroidy - spray do nosu. V listopadu 2008 byl odeslán na imunolog. vyšetření, kde byly zjištěny hodnoty %CD3+56%, abs.p.CD3+0,95*10^9/l %CD4+31%, abs.p.CD4+0,52*10^9/l , %CD8+32%, abs.p.CD8+0,54*10^9/l, CD4/CD8 0,9688, %CD45 85%, %CD3-CD56+(NKb)1,2%, abs.p.NK buněk 0,0203*10^9/l, %CD3+CD56+33,8%, Fag.neu.screen 80%, Absol.fag.n.sc.2,3*10^9/l, Stim.index-fag60. Biochemie,krevní obraz, RIA v normě, kromě AST 0,62, GMT 1,28, Cholesterol 7,02. Následovala léčba IMUDONEM - 2xtýdně po dobu 6 týdnů. Nyní po dobrání IMUDONU byl na kontrole, kde p.doktorka neudělala kontrolní odběry s tím, že je to předčasné a předepsala IMMUDIN 2inj. za týden zatím na 6 týdnů. Zajímal by mě váš názor na výsledky imuno vyšetření, jejich závažnost, případně lze-li, tak na možnou příčinu. Hlavně pak, kdy je vhodné udělat kontrolní odběry krve, p.doktorka není sdílná. Děkuji.
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, výsledky svědčí pro snížení imunity. Není jasné, zda předcházelo onemocnění sinusitidou nebo je to důsledek chronického zánětu. Léčba podle vaší lékařky je indikována správně, je třeba velké trpělivosti, protože tyto chronické záněty se často řeší hodně dlouho. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobrý večer, již 3 měsíce mám potíže s hlasivkami a nosohltanem. Asi tak měsíc vysmrkávám hustý hlen. Na rentgénu nosohltanu se nic neukázalo. Výsledky krevního rozboru prokázaly chlamýdie. Již 2 měsíc užívám Ciprinol. Sama jsem si ješte zakou- pila PM-Chlamydil. Zatím se výsledky nedostavily. Myslíte,že užívaná antibiotika jsou správná? Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, domnívám se, že vaše rýma má jinou příčinu, než chlamydie. Krevní testy s pozitivitou protilátek proti chlamydiím nemusí znamenat, že chlamydie jsou příčinou daných obtíží. Je potřeba podrobného vyšetření na ORL, včetně kultivace bakterií. Věřím, že pak bude nasazena správná léčba. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín a pokusíme se vše správně vyšetřit. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, trpím bolestmi kloubů (kolen, zápěstí a loktů), unavou, nespavostí, bolestmi zad. Mám podezření na boreliozu, při které se objevují podobné příznaky. Krevní test na anti-borelii jsem měla negativní. Chtěla bych se o těchto problémech poradit s nějakým specialistou, ale nevím, které odvětví medicíny se podobnými věcmi zabývá. Mohla by to být záležitost imunulogie?
Magda
MUDr. Nouza
Milá Magdo, určitě i imunologie má k tomu co říci, zrovna tak i revmatologie. Nejspíše však infekční oddělení. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, dekuji Vam mnoho za Vaší odpověď ze dne 17. listopadu.Obracím se na vás,proto, aby jste vnesl trochu světla do mého problému (candida).Trápím se už rok s tímto problémem,ačkoli lékaři mi to neustále vyvrací.Výsledky z kultivace a krve jsou negativní.Je tedy možné, že by výsledky mohli být falešně negativní?Slyšela jsem i takovýto názor, (což mě mate).Doporučil by jste mi biopsii?Je to prý spolehlivý test.Mohl by jste mi prosím poradit,jakým způsobem tento problém řešit ?Pokoušela jsem držet i dietu s úplným vyloučením sacharidů a polysacharidů,ale váha strašně letěla dolů snad den ze dne.Na mojí výšku 170 cm vážím 52 kg.Zatím jsem nedosáhla žádného výsledku.Zvažuji i případnou návštěvu u Vás.Děkuji Vám a těším se na odpověď.
Světlana
MUDr. Nouza
Milá Světlano, s kvasinkami je potíž v tom,že se špatně prokazují. Takže já bych vůbec netrval na pozitivním průkazu, ale nasadil bych léčbu, tak aby vám bylo co nejrychleji co nejlépe. A to je možné. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Děkuji za Vaši odpověď. Přiznám se, že během toho času vše vzalo spádem, objevila se opět hypertyróza a byla jsem během měsíce pětkrát nemocná, že už jsem to nevydržela a oslovila jednu Vaši kolegyni. Jen Vám chci poděkovat jelikož jste mne vlastně podpořil v mém názoru. že by se s tím mělo něco dělat. Navíc, díky onomu kroku a nutnosti předání dokumentace jsem přišla na jádro pudla, pravděpodobně. Myslela jsem si, že v oněch šestnácti, necelých sedmnácti to byl meningokok, tak nebyl. Byla to komplikovaná Primární atypická pneumonie způsobená Mycoplasmatem pneumonie, přičemž mi byly na infekčním oddělení učiněny dvoje odběry ty druhé ještě horší výsledek než první, má tehdejší dětská lékařka mje pouze zalepila do karty a nic neučinila, nutno dodat, že jsem se léčila pouze tři dny ampicylinem..takže asi tak..no a již po měsíci tam mám zzáznam zvětšené strumy, do roka astma, za další půl rok prolaps mi. chlopně.a tak dále až dodnes..i varicella je pozitivní, ještě jednou díky za vše.
Adriana
MUDr. Nouza
Milá Adriano, moc děkuji za vaše milé řádky. Držím palce a věřím, že vše se v dobré nakonec obrátí. Hodně zdraví a krásné Svátky, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobry den, chtela bych se zeptat, kam mam jit na vysetreni, nebo co je pricinou meho onemocneni. na chodidlech se mi delaji neviditelne boule-tvrde,bolestive, svedive(jako kdyz vas pichne komar), pripadam si jak kdyby jsem chodila po gelovych kulickach. Byla jsem na inter.,ortop., chirur.,alergol. ambulanci - nic nezjistili. Take na vysetreni revmatoidni faktor - negativni, ASLO - negat., CRP - pozitivni 48mg/1. Ma obvodni lekarka, nevi, kam me poslat a opravdu si jiz nevim rady. Neprijemnosti trvaji od roku 2007 a je to cimdal horsi. dekuji za radu skaja@centrum.cz
janaa
MUDr. Nouza
Milá Jano, vzhledem k uvedeným nálezům se domnívám, že by boule mohly být reakcí na infekci v těle. Je potřeba provést pár dalších testů a nasadit adekvátní léčbu. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na nás cestou známého mailu objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den.Můj taťka trpí stafylokokem v nose a antibiotika nepomáhají a ani nic od doktorů, tak jsem hledala na internetu, co by mohlo pomoci. Nyní používá kapky Flixonase a tinkturu z Lichořešišnice, která prý pomáhá. Přesto se Vás chci zeptat, jako odborníka, co by mohlo pomoci. Moc Děkuji za odpověď. Mail: Pajinec@seznam.cz
Pavla
MUDr. Nouza
Milá Pavlo, se stafylokoky je potíž. V současné době je možné používat do nosu ATB kapky nebo celkovou vakcínu Polystaphana, ev. tzv. autovakcínu. Ta by byla nyní asi nejvhodnější. Přeji vám i tatínkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den, je mi 16 let a zhruba před rokem jsem začal vykašlávat hustý, z rána žlutý, někdy i hnědý ( jako by s příměsí krve ), hlen a v průběhu dne bílý. Také mám občas pocit "knedlíku" v krku a špatně se mi dýchá a polyká. Často sportuji a omezuje mě to. Možná s tím může souviset to, že mám jednu stranu ohryzku o něco větší než druhou. Můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být? Mám návštívit lékaře? Předem děkuji.
Karel
MUDr. Nouza
Karle, každý takový stav, pokud trvá delší dobu, je potřeba konzultovat s praktickým lékařem. Ten rozhodne o dalším postupu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Během letošní zimy jsem prodělala několik infekcí dýchacích cest, ve výtěru jsem měla Streptokoky a Hemofily a celkem jsem za asi 8 měsíců vybrala 5x antibiotika. Byla jsem i na vyšetření ORL a paní doktorka mi sdělila, že mám chronický zánět mandlí a doporučila mi je vytrhnout. Docela mě to vyděsilo. Dostala jsem Luivac, který jsem vybrala 28 dní, pauza a 28 dní pokračovala. Koupila jsem si i WOBENZYM a můžu říct, že se mi ulevilo, ale stále se nemůžu zbavit čepů v krku (mám jich tam 2-3). Nemám žádné příznaky infekce, nic mě nebolí ani krk a výtěry mám čisté. Myslíte si, že je vhodné opravdu si mandle nechat vytrhnout a můžu se těch čepů nějak zbavit. Mockrát děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.
Marcela
MUDr. Nouza
Milá Marcelo, rozhodnutí o odstranění krčních mandlí není vůbec jednoduché. V dnešní době je spíše odklon, ale stále zůstavají stavy, kdy je vhodné mandle odstranit. Bývá to i při chronickém zánětu mandlí, který způsobuje nemocnému nejen čepy, ale i bolesti v krku, zduření krčních uzlin, únavu, ad. Konzultujte svůj stav s ORL odborníky (vyžádejte si třeba i dva názory) a rozhodněte se podle jejich doporučení a svého přesvědčení. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, poslední rok mám problémy s závratěmi a velmi silnou únavou (vždycky jsem byla unavená ale rok od roku se to stupňovalo). V dubnu mě zacla brnět levá polovina těla včetně obličeje. To se přehouplo v necitlivost celé levé půlky těla. Nyní to přechází i doprava. Mívám obcas bolesti svalů a kloubů, brnění, závratě,bolešti hlavy, v ušich a za očima, hučení v uších, ehčí problémy se zácpou. Magnet. reoznance ukázala ojedinělá nespecifická ložiska bílé hmoty. Dle lumbální punkce je borrel. vyloučna a RS negativní. Doktroka mi řekla, ze vlastně neví, co mi je. Buď RS a nebo Chlamydie. Jsem objednaná na srpen na kontrolní magnet. rezonanci. Jenže stav se stále zhoršuje, pociťuji nestabilitu, ale hlavně pocit, ze se uz neudrzím na nohou. Co si o těch příznacích myslíte, sedí to na chlamidie? A dále, mohl byste mě vyšetřit popř. říct, co to vyšetření obnáší? (vyšetrení krve, moci??) Děkuji Vám.
Lucie H. 25 let
MUDr. Nouza
Milá Lucie, ano může se jednat o infekci chlamydia pneumoniae. Základním testem je stanovení protilátek, podle výsledku event. následuje léčba antibiotiky. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jestli mě na raktivní artritidu zpusobenou Chlamydii lečí dobře beru Salazopirin2-2-2 rano Medrol 4mg a večer Movalis. Dá se z teto nemoci vubec vylečit do uplneho zdraví lečím se uz 4 měsíce Díky za radu
Roman
MUDr. Nouza
Milý Romane, součástí léčby je pokus o ovlivnění artritidy (léky, které berete) a také léčba chlamydiové infekce - ta se léčí antibiotiky, případně jejich kombinací. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Zdravim pane dr.Nouzo,trapi mne problem oparu,je mozne se jich jednou provzdy zbavit?Pokud ne,jak podporit imunitu,aby se netvorily tak casto? A jeste jeden dotaz,je- li mozno: Pritele trapi uporne lupy,muze s tim neco udelat i imunologie? Kozni bohuzel vec nevyresilo. S diky za Vas cas a s pozdravem,Kunstova
Jana
MUDr. Nouza
Vážená paní, opary léčíme různým způsobem, podle umístění, četnosti, rozsahu, volíme protivirové léky, imunitu posilujcíí léky, nebo také vakcíny. Pokud byste měla zájem, domluvte si u nás konzultaci - objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den,pane doktore.Děkuji za odpověď.Mou otázku ještě doplním.U dcerky(4 r.),vyšly poz.mycopl.pn.IgG<10 IgA<10 IgM 8.41.Chci se zeptat jestli existuje léčba podobná WP u dětí a pokud ano,jestli je možná i ve Vaší ordinaci.Pokud by tomu tak bylo,rády bychom se objednaly.Vím,že jste zastáncem WP a máte můj velký obdiv.Kdyby bylo více lékařů,jako jste vy byli by všichni včas a dobře vyléčeni.S pozdravem Daniela B.
Daniela B.
MUDr. Nouza
Milá Danielo, u dětí je třeba velké rozvahy, dlouhodobé podávání antibiotik by je mohlo velmi ohrozit. Proto bych u vaší dcerky byl velmi zdrženlivý. Navíc nejsou pozitivní IgA protilátky. Vydržte, nechte udělat kontrolní testy po půl roce a vše proberte s pediatrem, případně si domluvte termín ke konzultaci u nás. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore,prosím o radu,před 3 roky jsem přechodila zápal plic,po 5 týdnech/bez atb léčby/odezněly 39horečky,příšerný kašel i bolest kloubů,ale zůstala celková únava,a následně téměř každý měsíc angíny,virozy a neustálé zahlenění,které mi už zůstalo..po asi roce jsem šla k lékaři,který zjistil autoimunitu štítné žlázy,chronickou faryngitidu.od té doby je mi stále hůř,přidali se opět bolesti kloubů,únava nesnesitelná,brnění po těle,pískání v uších,bolesti břicha..to všechno mi naprosto znemožňuje norm.život,nevím jak dál.bylo mi děláno několik vyšetření,momentálně mě čeká vyšetření na neurologii pro podezření na RS.V odběrech krve neaktivní EBvirus,ASLO 450,chlamýdie pneum.IGG silně pozit,chlam.celkové IGM slabě pozit.Lékař na infekčním mi řekl že chlamýdie takové potíže dělat nemůže..já však četla že právě naopak,a že se využívá kombin.atb protokolů pro jejich léčbu.Jsem sice z Brna,ale pokud by to bylo řešení tak bych se léčila u Vás,pokud by jste mě přijal do péče.Děkuji
Kateřina
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, domnívám se, že souvislost je u vás vysoce pravděpodobná. Léčba je u nás možná, však z Moravy k nám dojíždí hodně pacientů - domluvte si termín s naší sestřičkou na objednani@centrum.cz. Zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jakou léčbu doporučujete u stále se vracejícího zlatého stafilokoka,kterého má moje 4letá dcera na kůži po celém těle.Od dermatologa dostáváme pouze a pokaždé jinak míchané mastě.
Renata Čermáková
MUDr. Nouza
Vážená paní, rozhodně bych doporučil imunologické vyšetření. Možností léčby je více, jednou z nich je autovakcína, nebo vakcína Polystaphana. Nám se osvědčuje i lék jménem Stafal. Hodně zdraví, dr. M. Nouza.
Chronické infekce
Dobrý den,měla bych dotaz. Mojí dceři je 18 let, je těhotná a má lehčí formu mononukleozy. Jaterní testy jsou v pořádku, má jen nateklé uzliny,jinak jí nic není.Leží už týden v nemocnici na infekčním oddělení a nijak jí neléčej.Prosím Vás pane doktore, je to normální? Předem děkuji za odpověď.
Ilona
MUDr. Nouza
Dobrý večer, paní Ilono. Infekční mononukleóza je virové onemocnění a nemáme na ně přímo lék. Takže vaší dceři pomáhá klid na lůžku v nemocnici, pokud by měla zvýšené jaterní testy, tak by dostávala léky na podporu jaterních buněk. Je to tzv. podpůrná symptomatická léčba. Přeji vám i jí a jejímu očekávanému dětátku pevné zdraví. Váš, MUDr. M. Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den, od dětství mám velmi často velké bolavé opary na rtech. Někdo si na to nechává dávat gamaglobulinové injekce. Ráda bych se tedy poptala na tuto možnost léčby. Kdo by ji předepsal, kdy a jak často se podává, podmínky možného doporučení této léčby, přibližná cena, vedlejší účinky či rizika. Děkuji.
Helena K.
MUDr. Nouza
Milá Heleno, gamaglobulinové injekce se používají k celkovému posílení imunity. K prevenci velkých a bolavých oparů se používají spíše protivirové léky typu Herpesin, Zovirax, ad. Jinak jedna injekce gamaglobulinu stojí kolem 500,- Kč, pokud by vám ji předepsal lékař, uhradí vám většinu z ceny zdravotní pojišťovna.
Chronické infekce
Dobrý den, je mi 34 let a 14 let mám serop. RA. Zároveň již 8x přeléčena na boreliozu. První před 14 lety po šestinedělí a další vždy zhruba po 2 letech - pozitivní westernblot.Užívám léky medrol,salazopyrin,metotrexát atd..Chci se zeptat na marshallův protokol - zda by pro mě byl vhodný? A jak to udělat s těmi léky co užívám - ty k protokolu asi vhodné nebudou. (V současné době jsem po aplikací 14 dnů ceftriaxonu-nicméně jsem dostala hnisavou angínu, mám bolesti kloubů, páteře,únava,mlhavé vidění-před týdnem diagnostikován oboustranný šedý zákal,vadí mi sluníčko a na krku se mi objevila ošklivá červená suchá skvrna)Předem děkuji za odpověd. S pozdravem Beáta
Beáta Kašeljáková
MUDr. Nouza
Milá Beáto, je to těžká rada. Takto na dálku nelze posoudit jaký poměr postižení je způsoben seropozitivní RA a jaký prodělanou, a možná stále aktivní chronickou LB. Některý s ATB protokolů, používaných při chronických infekcí by stál za zvážení, ale chronickou léčbu RA bych rozhodně nevysazoval. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Prosím o Váš názor.Byla jsem vyšetřena na Borelie a Chlamydie testem Westerblot.Je toto vyšetření spolehlivé nebo je lepší Elisa test?? Mám příznaky chron. únavy,která se postupně vylepšuje,bolesti v LS páteři a mezi lopatkami - spíše mě bolí i žebra zezadu,pocit těžké hlavy,bolest v očích při pohledu do stran,bolesti nohou a slabost v nohou - nejhorší jsou ráno po probuzení .Můj stav trvá asi 2 měsíce,postupně je mi lépe,ale bojím se,že to nezmizí úplně. Westerblot vyš. neukázalo nějakou vážnou infekci,prodělné chlamydie,cytomegalovirus na hodnotě 400/nevím norm. meze/ a EBV několikrát více nežje normál.Co dělat??Užívám 3 týdny Doxybene 200 2x1 tbl.,k tomu Wobenzym 3x5 tbl...s lékama končím,ale potíže trvají-necítím se ve "své kůži",začínám mít i deprese,mám 2 malé děti a chtěla bych být v pořádku a normálně fungovat...co dělat dál??Děkuji za Vaši laskavou odpověĎ: Táńa
táňa.suková
MUDr. Nouza
Milá Táňo, western-blot se považuje za přesnější, cílenější informaci. Takže lze předpokládat, pokud byly testy ve WB negativní, že jste zdráva. Pokud však máte jakékoliv nejasnosti, proberte je s praktickým lékařem nebo specialistou, který váš vyšetřoval. Hodně štěstí, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Vážený pane doktore.Obracím se na Vás s prosbou o radu.Již několik let trpím různými potížemi,dle příznaků jsem odhadoval na borreliozu.Po návštěvě imunologiké ordinace mi byly zjištěny z odběrů chlamydie pneumonie. Byl mi naordinován Doxyhexal na 20 dní, poté jsem zaznamenal asi 14denní zlepšení obtíží, ale opět se vrátily a z kontrolních odběrů jsem měl hodnoty chlamydií ještě vyšší. Lékařka mi naordinovala Klacid na 14 dní. Po něm jsem žádné velké zlepšení mého stavu nezaznamenal a nyní se mi k dýchacím problémům přidaly i bolesti kloubů, kolen, loktů.Paní doktorka mě objednala až na konec května. Chci se zeptat, zda tento léčebný postup je odpovídající a jak se léčit, abych se chlamydií zbavil. Uvažuji i o návštěvě u Vás, ale nevím, zda je to možné.Děkuju za radu. Vít
Vítek
MUDr. Nouza
Milý Vítku, podle mé zkušenosti je potřeba kombinovaný antibiotický protokol. Informace najdete na internetu - např. www.chlamydie.info. Pokud byste měl zájem o naši péči, je to možné - na naší mailové adrese: objednani@centrum.cz Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Vážený pane doktore,již mnoho let mě trápí genit. opar a objednala jsem se do vašeho "centra". Vzhledem k přetrvávající zvýšené FW (poslední 35/80, v list. 2007 kolem 12)a pocitu "jako by na mě stále něco lezlo" mě OL předepsal Klacyd a týden po dobrání kontrolní odběry (mimo zákl. biochemie i serologii - borrelie, chlam. trachom.,toxopl., CMV soubor, EBV). Do poradny jsem obj. ještě před těmito testy, nemám raději počkat na výsledky a přeobjednat se na později a výsledky přinést s sebou? Děkuji za vaši odpověď a přeji hezký den, Marta
Marta
MUDr. Nouza
Milá Marto, určitě bude lepší se vidět s těmito výsledky. Požádejte o nový termín buď telefonicky na 222 094 200 nebo mailem na: objednani@centrum.cz. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den, ráda bych zjistila nějaké informace o mykoplazmatické infekci. Je to už více než rok, co jsem prodělala zápal plic a v krvi mi našli velmi vysoké hodnoty na mykoplasmu. Teď po roce,kdy jsem nonstop každý měsíc nemocná-kašel, únava, teploty pořád celý rok kolem 37,2-37,3 my znovu udělali krevní testy a zjistili masivní nárust opět mykoplazmatické infekce. Nasadili mi na 3týdny antibiotika-Klacid,ale teploty mám pořád a necítím se nejlépe. Prosím o jakoukoli radu ohledně brzkého uzdravení popř.alespoň nějaké bližší info o této nemoci. Je mi 28let, ráda sportuju a díky této nemoci jsem téměř vyřazena z běžných činností, na které jsem byla zvyklá. Jsem z toho opravdu zoufalá!
kcadova@seznam.cz
MUDr. Nouza
co: Dobrý den, podle vašeho popisu se může jednat o chronickou infekci mykoplasmaty, stav konzultujte se svými lékaři. Další informace najdete na internetu, např. www.chlamydie.info. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den, ráda bych zjistila nějaké informace o mykoplazmatické infekci. Je to už více než rok, co jsem prodělala zápal plic a v krvi mi našli velmi vysoké hodnoty na mykoplasmu. Teď po roce,kdy jsem nonstop každý měsíc nemocná-kašel, únava, teploty pořád celý rok kolem 37,2-37,3 my znovu udělali krevní testy a zjistili masivní nárust opět mykoplazmatické infekce. Nasadili mi na 3týdny antibiotika-Klacid,ale teploty mám pořád a necítím se nejlépe. Prosím o jakoukoli radu ohledně brzkého uzdravení popř.alespoň nějaké bližší info o této nemoci. Je mi 28let, ráda sportuju a díky této nemoci jsem téměř vyřazena z běžných činností, na které jsem byla zvyklá. Jsem z toho opravdu zoufalá!
kcadova@seznam.cz
MUDr. Nouza
Dobrý den, podle vašeho popisu se může jednat o chronickou infekci mykoplasmaty, stav konzultujte se svými lékaři. Další informace najdete na internetu, např. www.chlamydie.info. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore,jsou to dva měsíce co máme já/33let/ a můj syn/4,5roku/ zvýšené teploty,k tumu bolesti hlavy,zad,zimnice a já dokonce závratě a rozmazané vidění a bolesti krku a uší.Syn v nose hemofila influence a doporučili vytrhnutí nosní mandly,ale teploty a problémy má stále. Ja jsem měla akutní mycoplasma, ty přeléčeny doxybene 100 týden a klacid 500 týden.Teploty máme stále.Další mé výsledky EBV Anti VCA IgG....185,000Au/ml Pozitivní Anti VCA IgM....10,000Au/ml negativní Anti EBV EBNA-IgG...50,000Au/ml Pozitivní dále výtěr z nosu Staphylococcus sp.+ dále CHlamydia sp.IgA...0,155 Negativní,IgG...0,270 Negativní, IgM...1,324 Pozitivní.Jinak krevní testy mám normální.Jsem objednaná na infekční odd. Obávám se,že tam nám nepomůžou a nevím si rady se svým synem,který nekteré ATB ještě nemůže.Můj syn jde v pondělí do fakultní nemocnice na dětské v Olomouci,aby se našla příčina tohoto stavu a teplot.Mám však pocit,že to dopadne jako u mne.Děkuji mnohokrát za radu.Hana Olomouc
Hana H.
MUDr. Nouza
Milá Hano, řekl bych, že oba zápolíte s aktivní EBV infekcí, což je častá virová infekce. U syna možná jako primoinfekce, u vás možná jako reaktivace starší ifnekce. Patrně jste byla nějak oslabená a virus se mohl zaktivovat. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Přeji dobrý den a prosím o radu . Co nejlepšího je Zlatého Stafylokoka. Děkuji M.Č.
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, možností je více, záleží na tom, kde je. Buď antibakteriální krém Bactroban nebo kapičky STafal nebo vakcína Polystafana. Proberte se svým lékařem. Hodně zdraví, váš dr. Martin Nouza
Chronické infekce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se dělají testy na chlamydii a jestli se mohou dělat v době menstruace?
Nikol
MUDr. Nouza
Nikol, testy se dělají z krve, to je monžné i při menstruaci, nebo ze stěru močové trubice či děložního čípku, a to by bylo lepší až po menses. Zdravím, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, mám problém se svým 18 měsíčním synem, který má v pupíku zjištěného zlatého stafilokoka. Tento problém přetrvává již určitě rok a z řad doporučených mastiček mu pomohla pouze míchaná mast s antibiotiky. Zabrala však pouze jen na týden a pak se to vrátilo zpět do původního mokvavého stavu. Slyšela jsem o léku STAFAL ale nejprve jsem se chtěla zeptat na názor odborníka. Děkuji za váš názor
Katarina Pokorná
MUDr. Nouza
Milá Katarina, podle mne by to byla výborná možnost léčby, zcela nezatěžující, cílená a velmi úspěšná. Hodně štěstí. Dr. M. Nouza
Chronické infekce
Dobrý den,mám 23rokov.V marci2007 som bola očkovaná proti hepatitideB.Za 4 dni som mala 2dni trvajúce vzsoké horúčky,po nich pretrvávali teploty do 37,5,únava,slabosť,závraty.Snažila som sa chodiť do školy,ale o niekolko dni som pocítila výrayné zhoršenie zdravot.stavu-velká slabosť,zrýchlený pulzaprekolapsové stavy.Kedže sa môj zdravotný stav vôbec nelepšil lekár mi po mesiaci spravil test na mononukleozu,ale VCAIgM bolo negatívne,mononukleozu vylúčil.V krv.obraze som mala neutropeniu,ktorá po opakovaných odberoch klesla na 2,6.Únava,slabosti a mierne zvýšená teplota stále pretrvávali,musela som prerušiť školu.O pol roka ni bol znovu spravený test na mononukleozu a lekár usúdil podla zmeny protilátok ze asi mononukleoza prebehla.Začala som mať na tvári výrazné akné,predtým som ho nikdy nemala.Stav sa mierne zlepšil,ale od novembra ma trápia virozy,suchý kašel,unava.V januari imunol.vyš-mierne znížená imunita,endokr.-autoprotilatky,IgM+Mykoplazma.Lieky žiadne neuživam.Prosím o radu.
Petra
MUDr. Nouza
Milá Petra, bohužel asi očkování přišlo ve stejnou dobu, kdy jste byla v inkubační době pro infekční mononukleózu. S tím se nyní již nic nenadělá. Potřebujete dobrou imunologickou péči, event. i péči endokrinologa, pokud máte autoprotilátky proti štítné žláze. To byste měla brát i prášky. Proberte to se svými lékaři nebo se přihlašte do péče k nám: objednani@centrum.cz. Zdravím, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Vážený pane Nouzo, mám na vás dotaz ohledně chlamidie.Sedím v jedné kanceláři s kolegou,který se na toto onemocnění léčí.Má bolesti kloubů,svalů a stále pokašlává.Přečetla jsem něco na internetu o této nemoci a mám obavy abych tuto nemoc od něho nedostala.Také používáme společné WC. Předem vám děkuji za informaci. S pozdravem J.Bubeníčková
Jiřina Bubeníčková, bubenickova@reklamaklic.cz
MUDr. Nouza
Milá Jiřino, váš kolega patrně trpí plicní formou, takže otázka toalety je bezpředmětná. Plicní formu můžete chytit kdekoliv - v tramvaji, metru, ve výtahu, i v kanceláři. Jako akutní infekci bych čekal obraz akutního infekčního onemocnění s kašlem a horečkami. Pokud byste chtěla vše prošetřit, objednejte se do mé poradny - objednani@centrum.cz. Zdravím, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, mé potíže začaly před cca 4 lety,občasné gynekologické problémy, bolesti kloubů, při vyšetření na boreliozu zjištěn vysoký revmatoidní faktor, jsem léčena methotrexatem, občas zejména v noci mi ztuhnou ruce, že je chvíli necítím, mívám mžitky před očima, obávám se, aby se nejednalo o neléčenou chlamydiovou infekci. Nyní mi můj gynekolog předepsal na poševní zánět Entizol. Děkuji za Váš názor. Mohu se jakožto pojištěnec VZP k Vám objednat bez doporučení?
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, je to možné, objednejte se - objednani@centrum.cz. Zdravím, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Dobrý den, pane doktore. 3-4 měsíce mám problémy se zvýšenou únavou a teplotami slabě přes 37, poslední 2 měsíce bolesti kloubů. Před týdnem mi lékař sdělil, že mám Chlamydie. Týden beru Doxybene 100 mg 2x denně. Zatím je mi stejně, tzn. že ne hůř. Má smysl s mými nepříliš závažnými obtížemi zkoušet Wheldonův protokol? Na jak dlouho? Manžela přes půl roku trápí brnění končetin až necitlivost prstů. Až po tom, co lékaři řekl, že mám Chlamýdie, užívá Doxybene, ale nepředcházely žádné krevní testy. Má i on podstoupit WP? Chtěli bychom brzy dítě, bude to třeba po roce možné? Děkuji Vám moc za odpovědi. Mám v tom všem zmatek...
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, pokud vám po standartní léčbě bude dobře, není důvod uvažovat o WP a můžete jistě otěhotnět. POkud by obtíže trvaly dále a nadále bylo vážné podezření, že se jedná o chron. infkeci Chl. pneum., je situace jiná. Pak by se protokol mohl zvážit, alespoň na 2-4 měsíce. Hodně štěstí, dr. M. Nouza
Chronické infekce
MAM OD LEDNA RYMU HNISAVOU ZAPACHAJICI ZELENY HLEN PŘELEČEN ANTIBIOTIKY TRVA STALE ALE V MENŠI MIŘE I PČIKAM BOLI MĚ ČELO MUŽE TO BYT ALERGIE
IVA
MUDr. Nouza
Ivo, jde spíše o chronický zánět dutin, měla byste být vyšetřena na ORL. S pozdravy, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Robert Beneš Dobrý den,vyšetřili mě na Borreliozu točí se mi hlava teda spíš jakoby malátná a občas se zhoupne, začalo to hroznou motolicí z ničeho nic bolest krční páteře brnění rukou občas a teď se mi i hůře zaostřuje únava v noci se potím teplotu nemám občas přes den do 37C.Dr. mi předepsal na noc Meloxicam brní mě pravá noha od kyčle po stehně až k patě. Testy: Výsledky Chlamydia AB/Chlamydia IgG 1,74 AB/Chlamydia IgA 0,35 ELISA - Borrelia AB/Borrelia b.IgM E neg. Borrelia AB/Borrelia b.IgG E 225 AU/ml. Western blot AB/Borrelia IgM IB neg. AB/Borrelia IgG IB poz. Herpesviry AB/EBV-VCA IgM Elisa neg. AB/EBV-VCA IgG Elisa 1:640 titr AB/EBV-EA IgG ELISA neg. AB/EBV-EBNA Elisa poz. Klíště nevím že bych měl ani flek na kůži v roce 2002 mi taky dělali testy po kousnutí komárem IgG E 1,552 poz. jinak neg. Můj doktor si se mnou neví rady prosím poraďte Děkuji.
Robert
MUDr. Nouza
Milý Roberte, je potřeba kvalitní neurologické vyšetření, event. vyšetření na infekční klinice - v Praze na Bulovce, nebo v Brně BOhunicích. Hodně zdraví, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Pane dotore, již 7 let se léčím na plicním odd. s kašlem, který mám pouze v zimních měsících. Jedná se o záchvaty, hlavně po námaze.Žádně spraye ani kapky nepomáhají.Dozvěděla jsem se o léku Flixotide. Chci se zeptat, jestli s ním máte zkušenost a zda je bezpečný, protože obsahuje kortikoidy.Kašel je vlhký a vyčerpávající. Děkuji. Martina K.
Martina
MUDr. Nouza
MIlá Martino, Flixotide je jistě bezpečný lék, o jeho používání a event. předepsání se poraďte se svým lékařem. Pokud se u vás jedná o chronickou bronchitidu, možná by pro vás ani nebyl nejlepší volbou. Hodně štěstí a zdraví, dr. M. Nouza
Chronické infekce
Dobrý den, pane doktore, půl roku mě trápí bolesti kloubů, svalů., zubů, mám pocit něčeho v krku, hlava, jsem unavená. Byla jsem mnohokrát u lékařky, ale dvakrát mi udělala krevní obraz a zjistila vysokOu sedimentaci /přes 60/. KO byl normální.Před časem jsem si nechala udělat test na chlamydie. Výsledky jsou IgG 4.8, IgA 1.17, IgM negativní. Lékařka mi řekla, že je to prodělaná infekce a že to se už neléčí. Moje problémy se zhoršují.Jsem zoufalá,nevím na koho se mám obrátit. Můžete mi poradit? Moc Vám děkuji za odpověď.Bydlím Brně
Jana, 22 let
MUDr. Nouza
Milá Jano, ať už to jsou chlamydie nebo jiná infekce, či zánět, je třeba pečlivé vyšetření. Vyžádejte si vyšetření na revmatologii nebo imunologii. Ohledně chlamydií -nejvíce informací najdete na www.chlamydie.info. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den,pane doktore ráda bych se Vás zeptala, zda je zjištěný HERPES1 v krvi nebezpečný pro těhotenství?Jsem po zamlklém potratu a jdu na nové testy virů v krvi tak za 3 týdny, kde se doktorka ujistí, jestli ostatní viry jsou v normě. Chtěla bych brzy znovu otěhotnět, ale nevím, jestli není lepší opary přeléčit.Mám od obvodního lékaře doporučení na vyšetření na imunologii, v dětství opakované angíny a doteď záněty močových cest.Bohužel zatím nevím, kam se objednat. Kam jsem volala,tam jsem bohužel nepořídila.Je možné zajít k vám do Havelské?Předem děkuji za odpověď
Veronika-26 let
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, možná že jste už u nás mezitím na vyšetření byla. Termíny máme kratší, než je moje možnost odpovídat zde, v poradně :-( Každopádně se herpesu nemusíte bát, nebezpečná je pouze prvotní nákaza, a tu už máte za sebou. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, rád bych se vás zeptal, když moje býválá přítelkyně ma chlamydii a ja jsem si nechal udelat testy tak když se ukáže že nemá, je nějaké procento že to může mít moje nýnější přítelkyně? Předem dekuji za odpověď
Tomáš
MUDr. Nouza
Milý Tomáši. Chlamydia trachomatis se přenáší často pohlavním stykem a jiným intimním kontaktem. Takže možné je leccos. Zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Vážený pane doktore, chci se zeptat zda jste zastáncem Webrova protokolu při léčbě chlamydií. Další má otázka je, zda k vyvolání EB viru je nutná přítomnost nějaké bakterie nebo parazita-např. chlamydie nebo mykoplazma apod.? Nebo zda se EB virus může aktivovat např. stresem.
Romana
MUDr. Nouza
Milá Romano, možná máte na mysli Wheldonův protokol. Ano, ten využíváme k léčbě chron. infekce chlamydiemi. Jinak je známo, že stres oslabuje imunitu a tím umožní aktivaci EBV. I jiná infekce může působit jako spouštěč EBV infekce. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Jsem astmatik, alergik na pyly, prach, roztoče a různé potraviny. Navíc mám podle testů chronickou CPN a EBV v IgG a EBNA +++, leukocyty 12OOO, a hromadu psychických i fyzických potíží. Ráda bych zkusila Wheldonův protokol (event. dr. Straton). Kdysi jsem ale možná měla reakci (před 20 lety) na tetracyklin(není prokázáno, možná reakce na ovoce ap.). Jaké antibiotikum byste mi doporučoval na WP jako alternativu za doxycyklin.
Věra
MUDr. Nouza
Milá Věro, v rámci WP je alternativa minocyklin, ale to je pořád tetracyklin. Myslím, že byste mohla vyzkoušet doxy, věřím, že doba 20 let od možné reakce by mohla být dostatečná. Ale záleží na tom, jak prudká to tehdy reakce byla... s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o Váš názor a radu. Před půl rokem jsem měla chřipku, nejdříve jsem ji léčila doma,Paralen...pak se objevily čepy na mandlích,dostala jsem ATB.Od té doby jsem neustále velmi unavená, jakoby ta viróza zeslábla, ale stále nekončí,v krku mě nebolí,často zvýšené teploty,tlačí mne na hrudníku nejvíc při nadechnutí.Bolí mne za očima, mám je unavené. I po menší zátěži se cítím velmi unavená.Bolí mě tělo,jako při chřipce.Mám IgG CHlamydie pozitivní,IgAchlamydie hraniční 0,9,IgG borelioza hraniční 0,9.Dle lékařky jsou to pouze protilátky, a nemohou mé potíže způsobovat.Je to pravda?? Na mé naléhání mi dala Azitromycin 1 balení, po kterém se měly zničit obě bakterie.Je to správný postup, pomůže mi?Po třech týdnech po využívání necítím žádnou úlevu.Prosím, poraďte, co dál, již nezvládám denní povinnosti, nákup atd. Moc děkuji a přeji hezký den.Ilona
Ilona -50 let
MUDr. Nouza
Vážená paní, těžko se vyjádřit. Faktem však je, že v poslední době často prokazujeme chronické chlamydiové infekce s pestrým klinickým obrazem. V tom případě většinou nestačí krátkodobá léčba a je potřeba kombinace ATB a delší podávání. Podívejte se na www.chlamydie.info, je tam hodně informací na dané téma. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobry den pane doktore, chtel jsem se zeptat jak lecit problemy, ktere mam cca 1 rok a to jsou zavrate,bolesti kloubu,svalu a hlavy,popraskane cevky v ocich, tento stav se mi stale zhorsuje a po vysetreni na krev mi byly zjisteny chlam.pneum, ktere udajne mohou tyto stavy zpusobovat.Dostal jsem na 10 dnu Doxhybene, ale potize se spise zhorsily, nez zlepsily, tak nevim co s tim dale?o teto bakterii jiz bylo i dosti popsano,ale ja nikdy ATB nebral az ted, ale vubec nezabraly.Je mozne vyse uvedene nejak lecit a cim?Dekuji za odpoved a preji mnoho uspechu v praci.Patrik
Patrik
MUDr. Nouza
Milý Patriku, zhoršení po ATB může být spíše známkou infekce, podívejte se na portál www.chlamydie.info, třeba získáte inspiraci. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobrý den.Jen bych chtěla vědět co přesně znamená EBV vir.Vím,že je to hlavně o únavě,ale co to znamená pro lidi co ho mají.Je to nějaký problém npř.při otěhotnění a jak ho vyléčit.Děkuji za odpověd´.
Klára
MUDr. Nouza
Milá Kláro, EBV to je na dlouhé povídání. Stručně však je třeba říci, že se nemáte čeho bát. Tento virus je tak rozšířený, že se s ním setkalo 70 - 80 % všech lidí. Jen někomu dělá problémy, ale nemá vliv na těhotenství, a to je pro vás důležité. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Váženýpane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda se zabýváte i léčením dětí(syn 12let,dcera 14let). Syn má stále zvýšenou teplotu (37,1-37,5) a trpí několik měsíců únavou - Klacid 14dní. Dcera má právě zápal plic - Rovamycin na 14dní. Oba mají Chlamydia pneumoniae pozitivní IgA i IgG. Po týdnu užívání ATB se dcery stav zlepšil(ohledně úporného kašle), synův stav je stále stejný - teplota, únava. Jak mám postupovat dál, pokud jeho potíže budou přetrvávat? Mám požadovat delší léčbu ATB po dětské lékařce, i když zánětlivé parametry a krevní obraz měl dobrý?Nebo je naděje, že jim 14denní léčba pomůže?Děkuji
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, ano léčíme i děti. Věřím, že 14 denní léčba je u většiny nemocných zcela dostačující k léčbě infekce způsobené akutní plicní chlamydií. Pokud by obtíže přetrvávaly, domluvte si u nás termín vyšetření - tel. 222 094 200, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chronické infekce
Dobrý den, po krevních testech mi byly zjištěny chlamidie konkrétněji s hodnotami Anti Chlamidie ELISA IgA .... 1.105 hraniční Anti Chlamidie ELISA IgG .... 1.728 protilátky + Anti Chlamidie ELISA IgM .... 2.656 protilátky ++ Chlamidia KFR ............... 0 Zajímalo by mne jaký typ této infekce tedy mám a také jaký je její knkrétní přenos. Lékařka mi řekla, že pouze pohlavním stykem, z jiných zdorjů jsem slyšela i onformace, že je možná nákaza i jinou cestou. Ptám se z toho důvodu, zda by bylo vhodné poslat na testy rodinu, se kterou žiji. Předem děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Nouza
Milá Lucie, z provedených testů nelze říci, jako cestou jste se s chlamydiemi setkala. Bylo by nutné zjistit, zda se jedná o plicní formu - Chl. pneumoniae nebo Chl. trachomatis, jenom ta se často přenáší pohlavním stykem. Proto je nutné provést další testy. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.



mobilní verze