Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na rady odborníka. Je mi 26 let, před cca 7 lety mi po dlouhých problémech byla zjištěna alergie na pelyněk, astma bronchiale a CHOPN. Pokud užívám seritide diskus, nemám výrazné problémy a funguji bez jakýchkoli záchvatů. Nicméně jsem neustále unavená, mám sklony k lehkým teplotám, zahleněnost, chrapot, polypy, atd. Bydlím v Praze a cítím, že ta mým plícím skutečně nedělá dobře. Co je možné ještě udělat pro zlepšení stavu plic? Také by mě zajímalo, jaký máte názor na účinky solné jeskyně. Moc děkuji. Hezký den!
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, možná se nejedná o CHOPN, ale astma, které může být zhoršováno i nosním nálezem polypů. Doporučil bych změnu prostředí. POkud můžete jeďte na hory, k moři. Jste mladá, můžete svůj život změnit. Solná jeskyně, pro ji nezkusit? Každopádně bych rád zkontroloval nastavení léčby. POkud byste měla zájem, objednejte se do mé ordinace. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den. Mám lehké astma a beru Alvesco a Xyzal, v případě potřeby Atrovent. Pokud se budu vyhýbat prašnému prostředí, plísním a jiným věcem, které mi škodí, může se mi stát, že dostanu astmatický záchvat? Mám z toho trošku strach a nevím, zda není zbytečný. Jsou záchvaty výsadou těžkých astmatiků? Nebo mohou vzniknout třeba i ze stresu? Může se ze mne stát středně těžký nebo těžký astmatik, pokud vzorně dodržuji léčbu?
Zuzana
MUDr. Nouza
Milá Zuzano, toto jsou otázky na vašeho odborného lékaře, který je podrobně obeznámen s vaším zdravotním stavem. Obecně lze říci, že riziko záchvatu není velké, pokud je pacient správně léčen. Přesto naši pacienti jsou vybavení úlevovým lékem, obvykle Ventolin nebo Berodual. Stres má velký vliv na průběh astmatu, doporučuji velmi intenzivně pracovat s psychikou. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Astma bronchiale
Mám pylovou alergii a astma, chronické bronchiální. Ve formě sprejů užívám na a, stma kortikoidy. Jak moc by to mohlo ovlivnit těhotenství? Těhotná nejsem. Nyní jdu na vyšetření astmatu do specializované ordinace. Mám za sebou bronchoskopii. Nemám dobrou zkušenost s plicními lékaři? Konkrétně jde o to, že já jako pacientka skutečně nemocná je zatěžuji?Můžete poradit v Brně dobré oddělení plicní? Do fakutlní nemocnice mířím. Děkuji za odpověd.
Brno
MUDr. Nouza
Dobrý den, vybrané léky s obsahem kortikoidů je možné používat i v těhotenství. Jistě lékaře neobtěžujete, někdy to jenom trochu trvá, než se najde ta správná léčba. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Astma bronchiale
Dobrý den dá se koupit ventolin i bez lékařského předpisů?nebo cokoliv jiného co roztahne průdušky?děkuji
Moravková
MUDr. Nouza
Dobrý den, Ventolin není bez předpisu k mání. Taky by bylo lepší se nechat vyšetřit a správné léky si nechat předepsat. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den chtěl jsem se zeptat,přítelkyně plánuje potomka,ale já jsem astmatik,dušnost mám tak max 2 do roka a to jen v létě,tak se chci optat jestli to bude mít vliv na miminko a jestli bude zdravé nebo ne.Děkuji
Láďa
MUDr. Nouza
Milý Láďo, jistě miminko bude zdravé. Pokud budete těhotenství plánovat, bude dobré, aby se nenarodilo do letního období, kdy máte vy své obtíže. Ale jinak, měl byste se nechat alergologicky vyšetřit. I když máte obtíže jenom krátce, mohou být problémy skryté a nebezpečné. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mám dělat již 1 měsíc mám suchý a dráždivý kašel, beru si sirupy proti kašli, cucám bombony ale nic nepomáhá, kamarádka mi řekla že by to mohla být alergie na chlad. Je to možné? Uvědomuji si že kašlu opravdu od chvíle kdy jsem nastydla. děkuji Líba
Libuše
MUDr. Nouza
Dobrý den, toto nebude patrně alergie, spíše se jedná o důsledek prodělaného zánětu průdušek. Pokud však obtíže trvají delší dobu, je potřeba provést vyšetření k vyloučení astmatu. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, náš 5-ti letý syn jakmile nastydne (cca 5x /rok) a má kašel, dostává záchvaty suchého kašle při kterých se až dáví a někdy i zvrací(to trvá tak 3 týdny). Jedná se zejména o období v jarních měsících,ale není to pravidlem.Nejhorší situace je v noci.Jiné příznaky nemá. Doktor nám řekl že se jedná o astma. Po poslední návštěvě opět navýšeny dávky léků. Dle doporučení pana doktora již asi rok užívá sirup AERIUS, 1/2 roku ráno a večer dýchá SERETIDE, při záchvatech vdechuje Ecosal, a Medrol při obtížích. Nevíme jak dál, záchvaty jsou stále stejně intenzivní a bere čím dál víc léků, což se nám nezdá jako ideální řešení. Matka astmatem trpí také. Prosím o radu děkuji.
Lenka
MUDr. Nouza
Dobrý den, doporučil bych vyhledat dalšího lékaře k získání druhého názoru. Mohlo by se jednat o reflux, alergii, kterou by bylo možno léčit, ad. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, manžel je lehký astmatik s alergií na pyly. Dcera byla testovaná ve 2 letech a žádná alergie se jí neprokázala, od mala byla ale často nemocná a hodně trpěla na kašel, proto jí alergoložka napsala Aerius 2,5 ml denně a Seretide 1 vdech denně, při kašli 2x denně. V příbalovém letáku je napsáno, že se Seretide nedoporučuje dětem do 4 let věku, škodí to dceři když ho bere od 2 let? Děkuji moc
Novotná Dana
MUDr. Nouza
Dobrý den, léčbu musíte konzultovat s ošetřující lékařkou. Osobně bych však nedoporučil 2 letému dítěti tento druh léku. Je potřeba ověřit, zda se jedná opravdu o astma a pokud ano, pak zvážit jiný lék. U nás se této problematice věnuje zkušená dětská alergoložka. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
muj 3,8let stary syn trpi jiz od 3mesiu na obstrukcni bronchitidu,zapal plic vecne je v nemocnici na jip/dusi se a nic nezabira/chdi na alergologii tak pri 1 navsteve odebrana krev v 7mesicich :lekce zvysene ige?jinak vse ok.bere ecobec.ventolin,aerius a nyni bronho vaxom.ma take zvetsenou nosni mandli.chystame se na odstraneni problam je v tom ze je jen tyden zdravy a oped nejaka nemoc.muj dotaz zni jestli by nemel jeho alergolog uz udelat testy nebo vzit opet krev zda se neco zmenilo a jestli tyto potize mohou opravdu souviset s mandlemi a nekde jsem slysela,ze astmatikum nemuze byt odstranena mandle ovsem nevi jaka?...muzete mi poradit.moc dekuji
monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, nosní mandle se odstraňuje i u astmatiků, a dokonce je to patrně na místě. Je potřeba upravit inhalační léčbu, event. ji doplnit přípravkem Singulair. Pokud by byla zjištěna konkrétní alergie (v tomto věku z krve), pak by byla na místě desenzibilizační léčba vakcínami - např. Staloral 300. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore. Mám skoro ročního syna a už měl 2 ataky obstrukční bronchitidy,užívá Budiaer a zyrtec a řeším teď jednu otázku: Jestli s ním mám stále chodit plavat,začali jsme nyní druhý kurz a tak nevím zda ho ukončit nebo ne, nerada bych ho nějak izolovala,ale na druhou stranu ho nechci vystavovat riziku nachlazení, protože zatím každé naše nachlazení skončilo obstr. bronch.Naše alergoložka nám to vyloženě nezakázala, sama jsem astmatik. děkuji a přeji hezký den...
Jaroslava
MUDr. Nouza
Milá Jaroslavo, myslím, že plavání bude pro vašeho syna dobré, jistě není důvod, aby prochládal, naopak spíše se bude otužovat. Přeji vám oběma hodně zdraví a držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Alergolog mi proti ucpanému nosu dal Alerid a Nasonex spray. Nasonex je naprosto neúčinný.Alerid zabírá proti záchvatům kýchání a rýmě, ale nezabírá tolik, aby se mi neucpával nos.Proti ucpanému nosu používám Nasivin nebo Otrivin. Ty se nemají brát déle než týden.Na plicním mi dali Singulair proti počínajícímu astma.Děkuji každá rada je těžká,vím to.Beru proti vysokému tlaku.
Kola Jan, Bystré-Janovice
MUDr. Nouza
Vážený pane, je třeba podrobné vyšetření na ORL, také bych se zamyslel, jestli není souvislost s ucpaným nosem a něčím dalším, třeba léky na vysoký tlak. Nasivin či Otrivin není dobré užívat déle; hrozí, že si na ně zvyknete a budou potřeba čím dál častěji. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den, jsem ve 20 týdnu těhotenství. Asi před měsícem jsem měla první záchvat, druhý před týdnem a poslední včera. Začíná to pocitem tlaku na prsou, který se zvyšuje a pak se dostaví pocit špatného dýchání. Při prvím a druhém toto trvalo asi 15 minut, ale včera to trvalo skoro hodinu. Špatně se mi dýchalo, ale to přešlo, ovšem poocit silného tlaku na prsou přetrvával dál asi tu hodinu. Dnes jsem byla u lékařky a ta mi řekla, že pokud by se to opakovalo, mohlo by jít o astma a bylo by nutné udělat testy na alergii. Na EKG jsem byla na začátku těhotenství a bylo v pořádku a tlak mám spíš nízký. Zajímalo by mě co tyto testy obsahují a zda se dělají ambulantně nebo vyžadují pobyt v nemocnici. Děkuji Vám za odpověď.
Jana F
MUDr. Nouza
Milá Jano, vyšetření k vyloučení astma bronchiale se obvykle provádí ambulantně a nezabere moc času. Pokud je později potřeba podrobnější vyšetření, jen výjimečně je nutná krátká hospitalizace. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 23 let, asi od 10 let mám astma a celoroční rýmu. Nejdříve nemohli přijít na to, co mi je asi rok jsem chodila na neustále punkce nosní dutiny. Pak jsem se začala léčit s astmatem, ale rýma stále trvá. I když alergická na nic nejsem. Před rokem jsem byla na trhání nosních polypů. Rýma stále přetrvávala, ale bylo to lepší. Nyní ji mám zase horší, každý den od rána do večera smrkám (jen takovou vodnatou). Bolí mě z toho hlava. Na astma používám Symbicort, na rýmu volně prodejný Sterimar. U nosní doktorky už jsem nebyla rok, protože mi stejně její léčba nepomohla. Můžete mi, prosím poradit, co s tím. Děkuji.
Katka Š.
MUDr. Nouza
Milá Katko, chronická rýma a astma mají těsnou souvislost. Léčba rýmy je určitě moc důležitá. Je třeba najít dobrého specialistu ORL a imunologa. Vedle rýmy, budete léčit i astma, a to je moc důležité! Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore, mám 7letého syna,s diagnózou mírné astma.Užívá dlouhodob. Ecobec a Ventolin při potížích, společně s Aeriusem.Chtěla jsem se Vás zeptat, jaký máte názor na doplňkovou léčbu Wobenzymem, nebo Chllorelou,co je vhodnější.?Syn užíval také rybomunil.Doporučoval by jste i užívání rybomunilu,současně s výše uvedenými doplňky?Je nějaká reálná možnost, že by se syn mohl zcela vyléčit za pomoci kortikoidní léčby.Může z toho tzv.vyrůst?Děkuji za Vaši radu pane doktore.Zdravím Vás.
Daniela
MUDr. Nouza
Milá Danielo, Wobenzym i Chlorella jsou velmi dobré přípravky. Každý funguje trochu jinak. Wobenzym je skvělý na záněty a vyrovnání imunity, chlorella zase dobře čistí. Kombinaci s Ribomunylem bych však nedoporučil. Pokud použít, tak jedno po druhém. Astma vašeho synka je možné zlepšit, pokud má alergickou povahu, pak důslednou, moderní léčbou alergie - desenzibilizací. Poraďte se s vaším alergologem, existuje vakcína Staloral 300, která je pro děti velmi vhodná. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Dobrý den už asi 7měsíců mě bolí hrudník někdy více někdy méně.Doktorka mi diagnostikovala astma užívám duaspir diskus ale stále se to nelepší po větší námaze občas plivu krev.ale nedýcha se mi nijak špatně..může to být rozedma plic?kouřil sem asi 2roky a už jsem přestal..
Oskar
MUDr. Nouza
Milý Oskare, údaj o plivání krve byste měl sdělit své lékařce a ta jistě posoudí, jestli je léčba a diagnoza správná. Pokud by obtíže přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření na plicním. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, mám 20-ti měsíční dceru, která prodělala v 11-měsících 1.ataku obstrukční bronchitídy, po které měla asi 3 měsíce občasné dýchací problémy (dušnost), po té byla přibližně 4 měsíce bez problémů. Byla také na alergologickém vyšetření, kde nebyla prokázána žádná alergie, ale oslabená imunita a lékařka předepsala protialergický lék Aerius. Nyní v listopadu dcera prodělala 2. ataku obstrukční bronchitidy. Dnes jsme navštívily respirační poradnu,kde nám byla předepsána dlouhodobá léčba Ecobecem a Ventolin při obtížích. Léčba kortikoidy u tak malého dítěte se mi moc nelíbí.Je tento postup správný?
Soňa
MUDr. Nouza
Milá Soňo, domnívám se, že kolegové v poradně vědí co dělají a posoudili správně indikaci. Opakované obstrukční bronchitidy svědčí pro riziko astmatu a léky jsou tedy nasazené správně. Může zkusit ještě zvážit po dohodě s pediatrem přidání Wobenzymu, vše by se mohlo vylepšit rychleji. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Vaeny pane doktore, prestehovala jsem se do Velke Britanie a nyni si hledam noveho alergologa. Jelikoz uz od malicka trpim na alergie a astma je to nutnosti. Protoze ale u nemam pribalove letaky na leky, ktere uzivam ( Duaspir diskus 50/250 a Ecosal inhaler). NEvim jak mam sve leky predstavit svemu novemu lekari, potrebovala bych znat obsah pomocnych latek techto leku.Dekuji predem za radu
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, Duaspir by mohli znát, je kopie od Seretide Discus, který se vyrábí v UK - obsahuje kombinaci salmeterol / fluticasone. Ecosal obsahuje salbutamol. Hodně štěstí na Ostrovech. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den,je mi 23 let a jsem v 21 týdnu těhotenství.Asi před třemi týdny se u mě začali projevovat problémy s dýcháním.Byla jsem u lékaře a mám začínající astma,dostala jsem inhalátor ventolin.Chtěla jsem se zeptat o vhodnosti tohoto přípravku v těhotenství,na příbalovém letáku je napsáno že pro užívání přípravku v těhotenství musí být zvlášt závažné duvody.Předem moc děkuji za odpověd
Nikola Nepožitková
MUDr. Nouza
Milá Nikolo, astma vám zřejmě dělalo velké obtíže, proto jste dostala Ventolin. Pokud vše zvládnete bez léčby, je to v prvním trimestru těhotenství lepší. O dalším postupu se poradte se svými lékaři. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, na to že trpím alergií na pyl jsem si už zvykla,ale nastal problém ten,že jsem si našla přítele,který má v baráku 6 koček a dva psy.Problémy jako je rýma mi nevadí,ale dýchací potíže mám velmi veliké,v noci se dusím a nemůžu spát..Beru zirtec každé ráno a dýchám xyzal.To bohužel nepomáhá a když jo,tak jen na chvilku..Přítele kvůli tomu měnit nechci :-) tak hledám jiné řešení jak se toho zbavit..Slyšela jsem o nějaké vakcíně,tak bych se chťela zeptat kolik stojí a jaká je účinost..Moc děkuji za odpověď,Lucka
Lucka
MUDr. Nouza
Milá Lucko, díky za dotaz, není to vůbec žádná legrace. Hrozí Vám rozvoj astmatu, proto je třeba urychleně hledat řešení - nejprve správnou léčbu inhalační, pak možná i vakcínu (doplatek se pohybuje kolem 1500,- za rok, ale ceny se dosti liší) a současně i vymyslet, co s kočkami a psy - alespoň je nepouštět do bytu, do ložnice, atd. V případě potřeby se můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, pane doktore. Jsem v 6 týdnz těhotenství. Od dětství astmatik a alergik. V současné době pravidelně neužívám nic, pouze při potížích mi lékařka předepsala Symbicort. V příbalovém letáku jsem ale četla, že by těhotné tento kortikoid užívat neměli. Moje doktora si ale myslí, že je to v pořádku. Mám nějakou možnost nechat si změnit léky, které by byly k miminku šetrné? Jiné léky dr. napsat nechce.Děkuji
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, sám nedoporučuji v prvním týdnech těhotenství pokud možno žádné léky. V případě astmatu a výrazných obtíží lze inhalovat samotné kortikoidy, těch se není co bát (jsou tělu velmi blízké). Věřím, že se se svými lékaři domluvíte. V případě potřeby se jistě můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, mám 2 děti 9 let a 3 roky, mladší má astma od narození s tím že poslední dobou je bez obtíží a u starší se projevilo letos o prázdninách. Chtěli bychom jet o letních prázdninách k moři, mohl by jste mi poradit které moře by bylo pro moje dcery nejvhodnější. Nebo je to jedno. Rádi jezdíme do Bulharska, myslíte že je vhodné? Děkuji Lenka K.
Lenka K.
MUDr. Nouza
Milá Lenko, Bulharsko bude jistě dobrá volba, důležitější je však délka pobytu. Ta by měla být nejlépe 3-4 týdny. Některé zdravotní pojišťovny pořádají pro děti ozdravné pobyty u moře. Třeba by se to dalo zkombinovat. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den,, mám astma těžkého stupně kortikodependetní chtěla bych se zeptat zda by bylo možné získat kyslíkový přístroj a kde je ožné o něho požádat
Andrea
MUDr. Nouza
Milá Andreo, tuto žádost musíte směrovat buď na svého odborného lékaře nebo na svou zdravotní pojišťovnu. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Astma bronchiale
Dobrý den.Můj syn poslední dobou trpí často na rými,hleny mu padají do krku,což ho dráždí ke kašli,který pak přejde do vlhkého.I po vyléčení přetrvává vlhký kašel jen po ránu.Teploty ani žádné jiné obtíže nemá.Byli jsme na alergologii,kde mu hned nasadili Flixotide 50 2xdenně.Na krevní testy jsme posláni a kožní test na alergie mu budou dělat příště.Chtěla jsem se zeptat,jestli je běžný postup nasadit hned takové léky a nečekat na výsledky testů?Dále mě zajímá jakými testy se diagnostikuje astma.Děkuji
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, vedle navržené léčby je dobré bojovat proti rýmě: např. proplachy nosu a dutin mořskou vodou nebo Vincentkou. Je to jednoduchý a účinný postup. Astma se diagnostikuje spirometrií, k diagnoze může přispět i krevní vyšetření či test na koncentraci NO ve vydechovaném vzduchu. Přeji vám i synovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore,dcera(4,5roku)má za sebou půlrok vleklého kašle, který přetrvával po prodělaném infektu.Následovaly lázně Kynžvart(7/2008)s pokusným střídáním léčby Ventolin,Erdomed,Atrovent.Kašel odezněl jen po Ventolinu.Po návratu předáni na alergologii,nasazen Ecobec 1-0-1 a Xyzal.Bez testování.Kašel se zlepšil,občas kašle před podáním dávky.V září provedeny alerg.testy-dcera je alergik na břízu-hodnoceno 4křížky.Paní doktorka pokračuje v léčbě,další kontrola na jaře.Otevřeně se bojím kortikoidních přípravků,poraďte mi prosím čím dceři pomoci(jakoukoli podpůrnou léčbu),aby se léky daly co nejdříve vysadit.Během potíží byla v lázních,několik týdnů na Šumavě,14dní u moře.Zvláště u moře kašel téměř vymizel.Má smysl někdy snížit dávku přípravku a podat pouze při kašli?
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, není na místě se bát kortikoidních léků. Jsou nejlepší volbou pro zvládnutí astmatu. Všechno ostatní, co pro dceru děláte je správné. Až se stav stabilizuje, proberte s lékařkou možnost náhrady inhalace lékem Singulair, který není kortikoidní. Současně by mohla pomoci léčba pylovou vakcinou - např. Staloral. Přeji vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den. Je mi 22, po prodělané viróze mám ještě měsíc poté suchý dráždivý kašel. Přetrvávající kašel po infekcích mě trápí třetím rokem. Obvodní lékařka mi řekla, že se jedná o začínající astma, ale na plicním jsem prozatím nebyla. Předepsala mi Zodac (1 tbl. denně) a Ecosal inhaler (3x denně 1-2 dávky po dobu 1 měsíce). Pokud by kašel i po měsíci užívání Ecosalu přetrvával, mám k ní přijít a pošle mě na plicní. Chci se zeptat, zda bych přece jen neměla trvat na plicním vyšetření, Ecosal užívat kratší dobu a později jen při dýchacích obtížích. Jako malá jsem měla atopický ekzém, nyní téměř bez problémů, alergii nemám. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den.
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, po viróze, která způsobí i zánět průdušek, může přetrvávat dráždivý kašel. Příčinou může být i astma nebo zvýšená dráždivost průdušek. To je možné vyšetřit nejen na plicním, ale i alergologii. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, moc prosím o radu. Můj roční syn má již dva měsíce kašel, zejména ráno po probuzení, přes den zakašle občas. Dlouhodobě má také lehkou rýmu a někdy mi přijdou podrážděné oči (žilky v bělmu, spojivky). Jinak se zdá zdravý, prospívá dobře. Klasické kapky na kašel nepomohly, jsme objednáni na alergologii. Syn mé sestry byl často nemocný, nakonec mu zjistili astma. Je i u mého syna tato dg. nevyhnutelná nebo může mít kašel i jinou příčinu ? Můžete mi prosím poradit nějaký preparát na posílení imunity u takto malého dítěte ? Nyní dávám pouze probiotikum Probian mimi a od dětské Dr. máme napsaný Fenistil 10 kapek večer. Moc děkuji za to, co pro nás děláte.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, díky za vlídná slova. Astmatu bych se bál, i v tomto věku. Většinou bývá na alergickém podkladu. Imunitu bych moc neposiloval, zvláště ne v létě, pokud, tak možná o něco později Wobenzym, ev. Colostrum Immune, informace najdete např. na www.prirodnilekarna.cz. To by mohly pro vašeho synka prospěšné přípravky. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nevím jestli jsem či nejsem alergička, ale občas se mi špatně dýchá, jsou to nárazovky..dva dny fajn, pak se pár dní dusím. Mám pocit hlenu v krku a pocit odkášlat. Mám ale docela psychické problémy. Mohla by to být alergie ? Nebo to spíše vypadá, že to dušení vyvolává psychika ? Děkuji moc za odpověď. Iveta
Iveta N.
MUDr. Nouza
Milá Iveto, psychické problémy se mohou projevovat obtížemi s dechem, stejně tak mohou vyvolávat i astma. K rozhodnutí o povaze vašich obtíží je třeba vyšetření na alergologii či plicním oddělení. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, prosím Vás o odpověď, jak se dá 100% určit alerg.průduškové astma. Má 6leté dcera,jí má,ale žádné velké problémy s dýcháním nemá,jen občas při nachlazení mívá večer dráždivý kašel. Děkuji
Beata
MUDr. Nouza
Milá Beato, astma je zrádné onemocnění. Víme, že až 60 % nemocných, kteří mají astma, nemá žádné obtíže. Přesto se jejich průdušky mohou astmatem zhoršovat. K diagnoze přispívá vědomí o alergii, provedné vyšetření spirometrické a ev. krevní vyšetření se stanovením testu ECP. Nově se též stanovuje koncentrace NO ve vydechovaném vzduchu. K dispozici jsou též další, podrobnější vyšetření, obvykle prováděná na plicním odd. Přeji vám i vaší dcerce pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Zdravím Vás pane doktore. Mám celkem silný atopický ekzém, kterým trpím už cca 20 let. Poprvné se mi ale stalo, že jsem se po dýcházní spařeného heřmánku nemohla nadechnout, při dýchání jsem vydávala pískavý zvuk, vykašlávala hlen a měla pocit stahlého krku. Může jít o alergickou reakci? Vzala jsem si Xyzal a do rána to přešlo. Mám to věnovat nějakou pozornost nebo na to mohu zapomenout. Předem děkuju. S pozdravem Lenka V.
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, určitě si nechte udělat plicní vyšetření včetně spirometrie. Můžete mít zatím skryté astma, které by mohlo někdy velmi nepříjemně překvapit! Zvažte také nějaké přírodní postupy na čištění střeva - střevo a kůže spolu velmi souvisí. Chlorella, Cytosan, Probiosan, ad. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Vážený pane doktore,ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně astmatu a sportu. Je mi 19let,alergické reakce mám od trav po pyly, roztoče, srst zvířat, peří... Mám rozvinuté astma, potravinové alergie, žel i kontaktní. Beru Duaspir diskus 50/250 dvakrát denně, k tomu xyzal 5mg denně, v případě obtíží 10mg a pohotovostně s sebou stále nosím Ventolin inhaler. Léčba vakcínami (Phostal a Staloral)byla zavržena z důvodu reakce, která si vyžádala pobyt v nemocnici. Je mé astma opravdu překážkou pro sport typu jízda na kole? Ani po preventivním užití Ventolinu před a po akci, mě nemine kašel, dušnost, otoky, stav rád přetrvá klidně i do druhého dne. Děkuji za Vaši práci, s pozdravem Kat.K.
Kat
MUDr. Nouza
Milá Katko, jsem přesvědčen, že astma a sport jde dobře dohromady. Svědčí o tom i řada našich pacientů, aktivních sportovců. Je vždy jen otázka nastavení léčby. čili, musíte být tak dobře léčena, abyste neměla obtíže, ani v klidu, ani při zátěži. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den,můj syn stále trpí opakujícím se kašlem a rýmou.Po návštěvě alergologie,kde mu byla zjištěna mírná alergie na prach a peří(č.1)dostal Ecobec a Ecosal, přestože nebylo provedeno žádné další vyšetření jako je spirometrie.Je mu 5 let.Mám obavu zda užívání není zbytečné,i tyto léky mají nežádoucí účínky.Nestačilo by začít nějakým antialergikem ve formě tablet či sirupu?Děkuji.
Jana K.
MUDr. Nouza
MIlá Jano, myslím, že podávání uvedených léků je myšleno jenom na krátkou dobu. Bude-li zlepšení, jistě se provedou další, podrobnější vyšetření, a řešením budou tabletky nebo jiné postupy. Hodně zdraví, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, nedávno jsem dostala nový lék na astma: Alvesco 160 Inhaler. Chtěla bych se zeptat, jestli nemůže omezit účinnost antikoncepce (Mirelle)? Děkuji
Tereza
MUDr. Nouza
Milá Terezo, nepředpokládám to. Není se čeho bát. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, mé dceři 4 roky bylo diagnostikováno astma bronchiale. Byla jsem velice překvapena protože nemá žádné příznaky ( dušnost,kašel atd. ). Prosím o odpověď jestli pouze podle monitoru dechu lze toto zjistit. Léčba 2x2 Ecobec, při obtížích Ecosal.Děkuji moc
ticha radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, astma často, až v polovině případů probíhá bezpříznakově. Proto je tak důležité vyšetření výdechu přístrojem. Léčba, kteoru uvádíte je obvyklá. Hodně zdraví vám i dcerce. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore,hlásím se ještě jednou odpověď jte mi posílal 11.5.,doporučoval jste pro 6 dítě plicní vyšetření a spirometrii-to jsme učinili-plicní potvrdil astma.Doporučil místo Giona nějaký dvojsložkový lék ten jsme obdrželi a vdechuje vždy večer.Mimo to bereme ještě půlku aleridu ráno a večer. Zdá se mi, že začal kašlat snad ještě víc- po jídle, při zátěži zkrátka furt.Jsem z toho už vážně neštasná a nevím jak mu můžu pomoct.
martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, většinou to chvíli trvá, než obtíže přestanou. Zkuste vydržet a pokud se stav nezlepší, obratte se na plicního lékaře. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
dobry den mam syna 6 let ma astma lecene budiair,aerius,singulair.Je celkem v pohode nez dostane nejakou virozu okamzite se mu prudusky zužuji. Na poslednim rtg mel popsane bronchiticke zmeny.Chtela jse se zeptat ci tyto zmeny jsou trvale a ci to nemuze byt zpusobene zmenama na pruduskach?
eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, bronchitické změny na rtg byly zřejmě důsledkem zánětu průdušek. Měly po léčbě ustoupit. Astmatičtí pacienti jsou náchylnější na infekce dýchacích cest a tyto infekce také často zhoršují jejich kompenzaci astmatu. Zdravím, dr. M. Nouza
Astma bronchiale
Dobrý den, na alergologii jsem dostala Aerius a Alvesco na celou sezónu. Byla jsem upozorněna, že si mám po aplikaci Alvesca vyplachovat ústa, aby se mi nemnožily kvasinky. I když tak činím, po nějaké době jsem začala trpět poševními mykózami, které se neustále opakují. Může být souvislost s Alvescem? Děkuji a přeji hezký den
Soňa
MUDr. Nouza
Milá Soňo, souvislost zde nevidím. Proberte problém s gynekologem, pokud se bude vracet, obraťte se na naše Centrum, do poradny pro opakované mykózy. Přeji Vám zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, již několik let trpím občas pocity stísněného dýchání, mám sice prodělanou TBC - před 6 lety, ale jsem zcela vyléčena. nyní při kontrole po prodělané viroze mi zjistili jen drobnou obstrukci v periferních částech plic.Prosím je možné získat např. alergii na nadměrné žvýkání žvýkaček, která by se takto projevovala? Může to být projev i psychického stresu, který denně prožívám ( pracovní zátěž, strach o zdraví apod.). Děkuji za případnou odpověď.
Pavla
MUDr. Nouza
MIlá Pavlo, z těch žvýkaček bych strach neměl, spíše se jedná o jinou, běžnou alergii. Alergologické vyšetření přinese jistě odpověď a také potřebnou léčbu. Přeji vám hodně zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, se synem 6 let, navštěvuji 2 roky alergologii, protože stále pokašlával jak při chůzi, při utíkání, jízdě na kole prostě pořád lehce kuckal. Imunog.vyš:lehce sníženo IgA,cel.IgE hraniční, ostatní hodnoty v normě, zánětlivé faktory negat. Bral singualir, aerius allergocromm-toto už vysazeno. Teď užívá alerid půlku ráno a večer a každý večer Giona Easyhaler. Přesto se to moc nelepší a pokašlávání při námaze neustává. Na ORL zjištěny větší nosní mandle a doporučení k odstranění.Může to být ta hlavní příčina?
martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, v 6 letech jsou děcka již dobře schopna plicního vyšetření, včetně spirometrie. Ta by měla ukázat, zda je příčinou pokašlávání astma (nebo zátěžové astma), v tom případě by byla na místě léčba, kterou zmiňujete. Pokud by byla spirometrie negativní, je třeba hledat jiné příčiny, a to ve spolupráci s plicním specialistou a alergologem. Hodně zdraví, váš, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den chtěla jsme se zeptat mám astma ,2 roky jsem brala duaspir diskus 50/250 a nyní jsme dostala Seretide diskus 50/250 jsou tyto dva léky totožné .
katka
MUDr. Nouza
Ano, Katko, jsou to zcela totožné léky od stejného výrobce, pouze pod jinými názvy...Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Alergie na roztoče,pyly,plísně. Zdenka:Dobrý den pane doktore.Mám syna kterému je skoro šest let,léčíme se už asi dva roky na alergologii.Syn bere sirup Aerius.Poslední dobou u něj přetrvávají rýma a kašel.Byl na vyšetření kde dýchal do trubice a to bylo v pořádku.Při potížích mu dávám ještě ventolin spray,ale moc to nepomáhá.Potřebuji se poradit jestli to nejde léčit nějak jinak.Léčime se u pana doktora Matulky na Praze 9. Děkuji Vám.
Šípková Zdenka
MUDr. Nouza
Milá Zdenko, doporučil bych zvážit desenzibilizační léčbu (zkratka je AIT), nejspíše ve formě kapiček. Poraďte se o této možnosti s panem doktorem. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
srdecne vas zdravim pane doktore a obracim se na vas s prosbou o radu.zhruba ve 20ti letech se mi objevila alergie na hrudniku a na zadech.trvala s prestavkama dvanact let(zhruba)po rozvodu to jeste nejaky cas trvalo.lekari se mnou nic nedelali s tim,ze mam zkusit zmenu stravy atd.kdyz jsem jedla vse byl pokoj,vzala jsem si suchy rohlikAbylPROBL.v soucasne dobe se potykam uz pul roku s astmatem a uzivala jsem 2krat denne SERETIDE 5oo,pak 2x denne SERETIDE 250 ASI TRI MESICE a v soucasne dobe dycham 1x denne SERETIDE 250.docetla jsem se ze astma je vlastne nelecena alergie.navic jsem vice jak dva roky mela na kolenou fleky o velikosti dvacetikoruny a soucastne mam pretrvavajici svedive fleky na loktech velikosti 4x3cm.moje alerg.a imunolog.mi rikala ze to ma podobu zacinajici lupenky.jemi 60let a uz me to vazne nebavi,poslouchat jak nikdo nevi co s tim.navic se lecim ze stitnou zlazou a uzivam 1/2 euthyrolu 50 rano na lacno,pul hod pred jidlem,xyzal 1-0-O a loristu 50 1-0-0.dekuji vam
tereza junkova
MUDr. Nouza
Vážená paní Terezo, těch souvislostí bude jistě víc. Alergie je možná, i na potraviny, také lupénka. I stres se často hodně podílí na astmatu a jeho zhoršování. Více vám asi nyní neporadím. Hodně štěstí, dr. M. Nouza
Astma bronchiale
Dobrý den, 30let, jsem alergický na pyly a trávy. Od dětství se léčím pravidelnými vakcinacemi. Moje alergické problémy začínají na jaře a končí na podzim(rýma, svědění očí, kýchání), při potížích beru Claritine, Zyrtec. Současná vakcinace je Stalergenes směs 5 trav pravidelně každý měsíc již asi 5 rokem. V posledních letech(2 roky) mám na začátku pylové sezóny někdy malou dušnost. Např. při spaní a dýchání studeného vzduchu. Chtěl bych se zeptat jsetli může jít o začínající astma? Jaké kroky mám podniknout(mám na mysli vyšetření)? Děkuji Zbyněk.
Zbyněk
MUDr. Nouza
Milý Zbyňku, jako alergik můžete mít počínající astma, sdělte to svému alergologovi, který vám aplikuje vakcíny; na místě je spirometrické vyšetření. To vám mohou udělat i na plicním. Hodně štěstí, dr. M. Nouza
Astma bronchiale
Od 11 let mám alergii na pyly a prach, každý pobyt u moře situaci trochu zlepšil. Asi do 15let jsem dostávala vakcíny, později stačila léčba formou tbl. (Zyrtec, Claritine,Xyzal), potíže jako by zázrakem slábly až se zdálo, že vymizely.Nyní je mi 26, před dvěma roky mi alergolog sdělil že mám tzv.alergické astma a předepsal mi mimo tbl. Bricanyl sprej(modrý a hnědý). Vždy jsem ho použila 1-2x a bylo po potížích, lékař mi doporučil používat ho denně,to nepraktikuji, připadá mi to zbytečné. Potíže jsem měla 2dny na podzim a letos dnes poprvé, je to velmi nepříjemné, cítím dušnost.
Lucie
MUDr. Nouza
Milá LUcie, záleží na tom, jak závažné jsou vaše obtíže a jaký je nález na spirometrickém vyšetření. Pokud je oboje významné, Bricanyl nestačí, je to jen úlevový lék, a proto by bylo potřeba léčit zánět, který by mohl vše postupně zhoršovat. A na to jsou jiné léky. Proberte to se svým lékařem a nenechte to jen tak. Hodně zdraví, dr. M. Nouza
Astma bronchiale
Dobrý den, pane doktore, moje matka již dlouhodbě užívá vakcínu na alergii, každý měsíc jí je aplikována injekcí. Už asi 3 měsíce trpí silným kašlem. Je možné, že to způsobuje právě ta vakcína? V současné době užívá antibiotika, ale kašel neustupuje. Předem moc děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, asi to nebude reakce na vakcínu, spíše alergická sezónní reakce. Je potřeba spirometrické vyšetření k vyloučení astmatu a případně odpovídající léčba. S pozdravy, dr. M. Nouza
Astma bronchiale
Ještě jsem zapomněla dodat, že jsem nepřiměřeně unavená již více let, ale teď je to horší. Vše musím hodně plánovat a pravidelně odpočívat, jinak jsem vyčerpaná a agresivní. Děkuji nashledanou Jitka
Jitka
MUDr. Nouza
Jistě, vizte výše. dr. Nouza
Astma bronchiale
Dobrý den. Chtěla bych se poradit. Jsem alergická na plísně, kočku, peří, prach, včelí bodnutí. Před 2roky v těhotenství jsem měla alergickou reakci ve formě astma na peří. Od té doby jsem začala mít opakovaně astmatickou reakci po kontaktu s alergeny. Před vánoci 2007 jsem prodělala zánět průdušek většího rozsahu, po antibiotikách (penicilin) ustoupil, ale nedobrala jsem je, protože jsem začala mít kopřivku. Jiná jsem nedostala. Teď mám při námaze v chladném vzduchu nebo při lehkém nachlazení okamžitě problémy s dýcháním, mám berodual sprej, který si dýchnu a pomůže mi. Chtěla bych se zeptat, co mám dělat, jak se to dá léčit. Jsem na MD, starám se o 2 děti je to fzicky i psychicky náročné. Pomohlo by mi přestěhování do méně znečištěného prostředí? Bydlím v Liberci a mám dojem že mi vadí i smog. Děkuji nashledanou Jitka
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, měla byste vyhledat alergologické vyšetření, požádat o spirometrické vyšetření průdušek a možná aktivnější léčbu než jenom Berodual. Současně uveďte, že jste hodně unavená. Snažte se také hodně dostat na čistý vzduch, však to v Liberci nemáte na hory daleko. Pomůže vám to i od stresu, který tomu všemu také neprospívá. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Mám 50let,asi 4 roky jsem léčen na astma a chpon,stav se nelepší,spíše zhoršuje,velká únava i po malé námaze,před noční 12hod.šlužbou i po ní jsem velmi unaven,spím.měl jsem před lety i zástavu při spirometrii,kterou internista zhodnotil jako nervus vagus-zbloudilý nerv,což se mi moc nezdá.nejsem spokojen s léčbou,záhadně se ztratila část dokumentace-jak lze postupovat dál.Děkuji
Ondřej Polášek
MUDr. Nouza
Vážený pane, jak jde postupovat? Nejlépe tak, pokud nejste spokojen, vyhledat nové pracoviště, nového lékaře. Nikdo nejsme neomylný, a nemáme patent na rozum. Čili je dobré znát více názorů. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Dobrý den!Můj tříletý syn, má astma bronchiale infekčně alergické, IgG 5,4 g/l , ECP 38,2ng/ml, specifické IgE : roztoč D. 0,34iu/ml , neznám norm. hodnoty, je to moc špatné??? Dr. mě předpovídá , že bude alergik na roztoče, prosím odepište na otypek@seznam.cz děkuji moc
Dagmar Šťastná
MUDr. Nouza
Milá Dagmar, myslím, že hodnoty nejsou nijak hrozné, poraďte se s dětskou lékařkou a alergoložkou o nejlepším způsobu léčby. Vedle toho se hodně zamyslete nad synovou životosprávou, zvláště stravou. Tím se dá hodně vylepšit. Důležité bude také rodinné prostředí. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Od 18 let mám alergii na pyly, po té co jsem 5 let chodila na desenzibilizaci se alergie výrazně zlepšila. Momentálně mi je 34 let poslední 4 roky se mi alergie velmi zhoršila a přechází do astmatu. I když astma nemám stále jasně diagnostikované. Dá se přesně diagnostikovat astma i když mám spirometrii v normě?? Dále trpím opakovanými záněty horních a dolních cest dýchacích a v důsledku toho mi lékařka na alergologii nepředepsala desenzibilizaci. Tak že jsem v začarovaném kruhu, v důsledku alergie jsem stále nemocná, ale protože jsem nemocná nemůžu absolvovat desenzibilizaci tak že se mi alergie nelepší. Poradte mi prosím jak z toho ven. Děkuji Kateřina S.
Kateřina S
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, snažil bych se posílit váš organismus aby si poradil s infekcemi a pak se znovu vrátit k desenzibilizaci, což je nejlepší léčba nejen alergií, ale i astmatu. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den!Chtěla jsem se pane doktore zeptat na 14ti letého syna,který má tak 2-3x do roka asi 3 měsíční období protrah.tracheálního kašle.Nyní měl virozu s teplotou,užíval ATB,po jejich dobrání se kašel spíše zhoršil.V noci nekašle,před a po probuzení ano. Zdá se mi, že kašle i po jídle.Poslechově je dýchání čisté.Spirometrie FV křivka.V klidu lehká smíšená porucha ventilace.BDtest Ventolinem 2 vstřiky je negativní.Krevní odběr na alergii je negativní. Může to být astma? Paní doktorka říká,že kašel nevypadá jako astmatický. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, nemusí to být astma, může to být i dráždění z dutin, bylo by dobré udělat dobré ORL vyšetření. Zkuste též proplachy dutin mořskou vodou nebo Vincentkou, máme s tím velmi dobré zkušenosti. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie.





mobilní verze