Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Alergie na pyly
Dobrý den, chci se zeptat, zda nemůže uškodit desenzibilizační léčba (proti pylvé alergii) v těhotenství a dále,zda je možné v průběhu těhotenství užívat nosní kapky Olynth ??(nic jiného mi totiž na "odblokování" nosu nepomáhá. Vyzkoušela jsem Nasonex,Rhinocort,Rinobiol,mořské vody, Pinosol). Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Nouza
Dobrý den, Dano, desenzibilizační léčba se nedoporučuje zahajovat v těhotenství, pokud ji žena dobře zvládá, je možné ji aplikovat i v průběhu gravitidy. Olynth není vhodný vůbec, tím méně v těhotenství. Zásadně nedoporučuji. Pořešte to s alergologem nebo na ORL. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den,jsem silná alergička na traviny,plísně roztoče,prach.Jsem v 11tt a alergie se mi v těhotenství ještě zhoršila. Bez zyrtexu to nejde zvládnout vůbec,beru jednen denně v noci usínám s mokrou plenou přes obličej.Bojím se,že ublížím plodu.Můžete mi prosím poradit šetrnou léčbu pro mě a mimčo? Je normální,že se mi alergie v těh. zhoršila? Slyšela jsem,že to bývá opačně.Prosím poraďte mi,jsem už zoufalá. Tereza.
Tereza
MUDr. Nouza
Víte Terezo, tady není moc co poradit. Je třeba najít způsob, jak se alergie dá přežít. Ale o miminko se bát jistě nemusíte a vše bude v pořádku. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den,trpím sezónní alergií (sennou rýmou) různe intenzity-dle počasí a období...,kterou celkem slušně zvládají antihistaminika.V posledních letech pozoruji také v tomto období střevní potíže-je možná souvislost? A ještě druhý dotaz:Jsem aktivní sportovec-cyklista-je trenink v tomto období rizikem z hlediska vzniku astmatu?(je mi 36 a zatím jsem tyto potíže nepozoroval) Během zátěže ,zřejmě následkem vyplavování kortisolu a adrenalinu potíže spíš ustupují-horší je to po dojezdu... Děkuji vám za radu
Boris Nizner
MUDr. Nouza
Dobrý den, střevní obtíže mohou být projevem alergické reakce ve střevech, tedy např. na některé potraviny, mohou být vyvolány větším zahleněním při alergické rýmě. Sport není rizikem. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den, pane doktore. Trápí mne alergie na břízovité stromy a traviny, druhým rokem docházím na vakcíny Phostal, zatím bez valného úspěchu. Zodac mi přestává zabírat - stále častěji mě trápí astma. Jaro se pro mě stává očistcem. Mohl byste mi prosím poradit, co dělat, aby to bylo jinak? Ještě by mě zajímalo, jak přesně mají vakcíny v těle působit - paní doktorka pravila, že po pěti letech pravidelné vakcinace bych měla být bez problémů. Jak to to tělo pozná, že už je to pět let a má si tedy dát pohov? Nechci to zlehčovat, jsem zodpovědný pacient, který k lékaři dochází a dělá, co se mu řekne. Ale stále tomu nějak nerozumím a někdy si říkám, proč zrovna já. Na druhou stranu vím, že lidé mají daleko horší problémy a že mám být ráda, že mě netrápí nic horšího. Za odpověď Vám děkuji a přeji pěkný den.
Dagmar
MUDr. Nouza
Milá Dagmar, ta délka 5 let vychází ze studií, dneska možná se soudí, že by měly stačit 3 roky, důležitá je celková dávka alergenu, kterou člověk v injekcích přijme. Pokud nevidíte efekt po 2 letech, požádejte lékařku o změnu vakcíny na Alutard, někdy to může dobře pomoci. Stejně tak bych doporučil změnit Zodac na novější lék, např. Aerius nebo Xyzal. Astma, stejně jako oční problémy a rýmu, je také možno léčebně upravit tak, abyste nevnímala téměř žádné obtíže. Je to jen otázka úpravy léčby. Věřím, že se s mou kolegyní domluvíte a vše půjde dobrým směrem. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Prosím o radu, dcerka 5 má prokázanou alergii..kožní testy tak je alergická na pyly a trávy. Bere již několik měsíců zodac ale i tak začíná mít již asi týden problémy se smrkáním. Spíše s tím že se vysmrkat nemůže..nemá co..chce začne brečet že jí to nejde a má ucpaný nos. Stále potahuje jakob y tam něco měla a prostě smrkat nejde. Může to být také z alergie? A když bere ten zodac tak jsem myslela že těmto problémům zabrání? Na podzim chce lékařka nasadit vakcínu
Schindlerová
MUDr. Nouza
Vážená paní, může to být projev alergie, v tuto dobu začínají působit pyly jarních stromů a keřů - líska, olše, habr, jíva, ad. Doporučil bych Zodac kombinovat s péčí o nos a dutiny, např. volně prodejný přípravek Physiomer - nosní spray s mořskou vodou. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den,prosím o radu.Jaký je Váš názor na léčbu Staloralem? Syn 5 let má užívat Staloral 300,alergie směr 5 trav.Nevím však, jestli tuto léčbu podstoupit, zda mu nemůžu nějak narušit imunitní systém apod. Je nutné kapat na sliznici pod jazyk a 2 minuty nechat v puse a půl hodiny nejíst? Co když tato pravidla nebude z jakéhokoliv důvodu moci dodržovat? Nabourá to nějak průběh léčby? Nemám třebas ještě rok či dva počkat než takovou léčbu zahájím? Léčba na 3-5 let se mi zdá být velmi dlouhá, zejména při striktním dodržování pravidel.Já sama jsem alergička. Děkuji.
Karolína
MUDr. Nouza
Milá Karolíno, s léčbou Staloral 300 mám hodně zkušeností a jsou v naprosté většině pozitivní. Při této léčbě (jedná se o desenzibilizační léčbu, nebo také alergenovou imunoterapii) se již po 3 letech s velkou pravděpodobností podaří vyrušit alergii a zbavit děcko alergických obtíží. Při rozhodování o zahájení léčby doporučuji vždy s odborným lékařem probrat intenzitu obtíží a porovnat s náklady a délkou léčby. A pak se rozhodnout. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobry den, je mi 24 let. Od 12 do 16 jsem se lecila na pyl. alergii vakcinami, na ktere jsem pravidelne dochazela k lekari. Vzhledem k tomu, ze jsem nevidela valny vysledek jsem prestala a od te doby jaro a leto prestala s Flonidanem a Claritinem. Posledni leto se ale me potize zhorsily a tyto leky uz nezabiraji. Mohl byste mi doporucit nejake pracoviste v Praze, kde zjisti na co presne jsem alergicka a navrhnou nejakou lecbu? Dekuji
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, je pravděpodobné, že dnes, po 10 letech máme k dispozici opět modernější formy léčby. Nechte se vyšetřit, nejspíše pomocí tzv. prick testů, a léčba jistě bude následovat. Pokud byste nevěděla kam se obrátit, napište naší sestřičce o termín - objednani@centrum.cz. Moc vás pozdravuji, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobrý den.Pane doktore, prosím o radu.Syn má užívat Staloral 300.Dávkovat máme ráno pod jazyk,2 min.držet a spolknout.Pak půl hodiny nejíst.Musíme užívat kapky jen ráno,příp.je nutné dodržet tu půl hodinu?Děkuji
Naďa
MUDr. Nouza
Milá Naďo, je dobré podržet vakcínu v ústech a následně opravdu nejíst. Pokud to bude pro vás schůdnější, můžete synovi Staloral dávat i večer. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den, moje dcera je od narození těžký atopický exematik. Po kunzultaci s lékařkou praktikujeme vlastně skoro od narození 3x denně promazávání celého těla (??mastička leniens??) , postižená místa mažeme mastičkami s kortikoidy a 2x denně 1/2 zaditenu. Nyní jí je 2,5 roku a její stav se stav se zatím nelepší, spíše je to o malinko horší. Její reakce na věci které ji dráždí jsou spíše prudší a intenzivnější. Na alergologii nám dali seznam potravin na které je alergická a kterým se vyhýbáme, ale stejně zbývá spousta věcí, které neovlivníme (pyly, trávy apod.) Zajímalo by mne zda je nějaká šance, že se bude její stav s postupem věku spíše zlepšovat, či zhoršovat a dále co by jste mi poradil za přírodní lěčiva, či cesty jak dceři pomoci a vyhnout se tak mastičkami s kortikoidy a užívání prášků? Vím že na interneru je spousta rad ale jak vybrat tu správnou netuším a navíc bych nerad vše zkoušel a případně ji tím spíše ubližoval. Za odpověď předem děkuji Oscar
oscar
MUDr. Nouza
Milý Oscare, váš opatrný přístup je zcela na místě. Přesto chápu, že byste chtěl dcerce pomoci. Sám bych nejspíše poradil přidat k užívání probiotika, v lékárnách mají ta, která jsou vhodná pro batolata. O všem dalším se raďte s alergoložkou nebo pediatričkou. Vím, že to není snadné, ale věřím, že vše půjde k lepšímu. Přeji Vám i dcerce pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie na pyly
Dobrý den,syn(10let) má alergii na srst a některé pyly.Už 2roky bere alerid a toto léto se mu alergie v slabší formě vrátila.Slyšela jsem,že jde o zastaralý lék a že je lepší aerius.co byste mi doporučil?Děkuji
Ivana
MUDr. Nouza
Milá Ivano, nelze říci, že by alerid byl zastaralý, je to stále velmi dobře účinný lék, široce používaný (či jiné léky se stejnou účinnou látkou - cetirizine). Změnu na Aerius či Xyzal, což jsou novější antihistaminika, bych doporučil při nežádoucích efektech cetirizinu nebo při snížení účinnosti. Přeji Vám i synkovi pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie na pyly
Dobry den, narazil jsem na internetu na Vasi poradnu, chtel bych se tedy poradit - lecim se uz asi 5 let (je mi 22) na alergii, prokazana koznimi testy reakce na pyly trav, roztoce, pelynek (+++) a peri. Trvale beru Xyzal, Nasobec, Allergocrom. Od minuleho roku po vysetreni na plicni klinice u me zjistili stredne tezky, perzistujici stupen astmatu a byl mi nasazen Symbicort 200/6 v davce 1-0-1. Tento tyden zazivam asi nejhorsi projevy alergie co si pamatuji, neustale me pali oci, kycham, nos mam porad ucpany, pridaly se i problemy s dychanim - pri pobytu venku se nemohu poradne nadechnout, kazdy nadech me boli, symbicort uz beru v maximalni doktorem doporucene davce 6 vdechu za den, ale efekt neni nijak vyborny. Chtel bych se zeptat jestli si mohu jeste nejak jinak pomoct, je mozne zvysit prechodne davkovani Xyzalu na 1xrano + 1xvecer? Nebo si vzit pres den klasicky ditiaden? Ma to smysl? Na kontrolu jdu v zari, staci to nebo radeji zajit k lekari driv? Dekuji.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, alergie a astma jsou vážné nemoci, které se často zhoršují sezonně. Proto je potřeba být v kontaktu se svými lékaři a spolu s nimi obtíže řešit. Jinak: poraďte se o možnosti tzv. desenzibilizační léčby. Mohla by vám hodně pomoci s alergií i astmatem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
pane dr.prosim o radu,od minuleho roku od ledna mam opakujici se problemy.zacaly svedenim oci-nasazen alergodil,tento rok znovu zacatek uz v lednu,jeste se pridala ryma-ucpany nos-na orl predepsano flixonase,po vysazeni uplna ztrata hlasu a navrat rymy,takze znovu nasazeno.v kvetnu uleva,vysazeni,nyni opet tyden neustale ucpany nos,uporne svedeni spojivek,znovu jsem si nasadila flixonase a spersalerg,myslite ze by se mohlo jednat o nejakou alergii?zatim me nikdo na vysetreni k alergologovi neposlal.dekuji za odpoved LENKA
lenka kanovska
MUDr. Nouza
Milá Lenko, velmi pravděpodobně se jedná o alergii. Takto se většinou projevuje pylová alergie. Léčebné možnosti jsou různé, k rozhodnutí o způsobu léčby je však potřebné alergologické vyšetření. Přeji vám hodně zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat,od května mám alergii na trávu a mám záchvaty dušnosti.Rýmu už ani tolik nemám a oči mi taky už nesvědí beru xyzal akorát nemůžu pořad dýchat.Nejdřív jsem brala Ecobec a teď seretine 50/250.Pořád mám záchvaty dušnosti ikdyž jsem v klidu a ikdyž jsem doma a venku třeba prší a pyl se tolik nevýří tak přesto nemůžu dýchat,cítím jak se mi svírá krk.Na velký záchvaty užívám Berotec.Na plicnin a na spirometrii to mám v pořádku.za jak dlouho by se to mohlo zlepšit.Popřípadě jaký lék bych mohla ještě na to brát.Předem děkuji za Vaší odpoveď.
Helena
MUDr. Nouza
Milá Heleno, počítejte s tím, že stále trvá sezona trav. Proto můžete mít stále obtíže. Zlepšení čekejte tak za 2 týdny, to už bychom měli být z nejhoršího venku. Tedy pokud nemáte alergii na pelyněk. Proberte pak se svým alergologem možnost desenzibilizační léčby vakcínami. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
mám aleggeny bakterialní hodnoty 10/10, ještě na lísku a olši, dostala jsem nasonex to budu muset ty kortikoidy brát pravidelně nebo jenom když se objeví vodnatá rýma , k tomu xyzal. Děkuji
Milena
MUDr. Nouza
Milá Mileno, většinou stačí nasonex užívat 1-2 měs., nebo v alergické sezoně. Doporučil bych vyšetření na bakterie v nose (výtěr). Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Dcera..17 let.. trpí silnou alergií na pyly/stromy i trávy/, prach,...prostě v testech velmi silné reakce na všechno..Chodila na vkciny, bere Aerius, předtím Zodac, nic nepomáhá. Nezáleží na ceně, hlavně na účinnosti, i přírodní léčbu. Děkuji Slámová
Jitka Slámová
MUDr. Nouza
Vážená paní Slámová, nejúčinnější je vždycky kombinace možných postupů. Významné místo zaujímá hlavně alergenová imunoterapie, čili vakcíny a k tomu moderní léky i přírodní postupy. Budete-li mít zájem, domluvte si u nás termín na známé mailové adrese - objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý deň, tento rok som začala užívať Staloral 300, zmes 5 táv 50% a palina obyčajná 50%. Momentálne užívam zdržiavaciu dávku a chcela by som otehotnieť. Alergologička mi tvrdí, že Staloral môžem užívať aj v tehotenstve. Bojím sa toho, preto by som rada vedela Váš názor, či ho užívať alebo nie. ďakujem.
Dada
MUDr. Nouza
Mila Dado, Staloral by mel byt zcela bezpečný, vždyť je to přípravek složený ze zředěných koncentrací daných alergenů. Pokud však se toho bojíte, léčbu přerušte a znovu se k ní vraťte až po 6 nedělí. Přeji vám klidné a radostné očekávání miminka, váš, dr. M. NOuza
Alergie na pyly
Dobrý den,jsem alergik(polinosis)a atopik. Atopické projevy momentálně minimální.Alergie je u mě ale 100%.Jsem alergická hlavně na pyl(bříza) a trávy, projevující se obvyklými příznaky(svědění a pálení očí,nosu,kýchání...)nejvíce v období duben,květen-srpen,září.Chtěla bych se zeptat jaká doba je vhodná pro otěhotnění,popř.které měsíce jsou pro miminko rizikové a pokud se mi podaří otěhotnět v letním období, může to mít nějaký negativní vliv na dítě?Antihistaminika(Aerius) se snažím nebrat,zatím vše zvládám pomocí kapek do nosu(Nasofan) a očí(cursicrom a spersallerg).Vím, že bych neměla,ale občas chodím i do přírody.Uvažuji i o homeopaticích,loni jsem je zkusila a projevy se nezhoršovaly.Jsou homeopatika nějak škodlivá,pokud se berou v období otěhotnění a vtěhotenství?Moc Vám děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.
Lucie
MUDr. Nouza
Milá Lucie, homeopatika nejsou škodlivá, o jejich použití v těhotenství se informujte v lékárně nebo v příbalovém letáku. Kdy otěhotnět? Většinou se doporučuje, pokud to lze naplánovat, přivést děcko na svět v době, kdy nejsou aktivní pyly, na které je matka alergická. Tedy ve vašem případě někdy mezi zářím a únorem. Hodně štěstí a pevné zdraví, dr. M. Nouza.
Alergie na pyly
Pane doktore,jsem necelé 2roky po onkologické léčbě,od dětství trpím sezóní alergií a kombinovanou potravní.Nyní se léčit na alergologii nemohu,můj obvodní lékař mi předepsal Xyzal,v lékárně mi poradili Vincentku a spray s mořskou solí.Z Xyzalu jsem velmi malátná,připadá mi,že jsem po lobotomii a navíc mám stále alergické obtíže.Dočetla jsem se o léku Rhinocort,byl by pro mne vhodný?Můj obvodní lékař se jiných léků,pro mne,obává.Celkově se cítím už velmi vyčerpaná,jak z alergií,tak z Xyzalu.Velice Vám děkuji za odpověď
Klára
MUDr. Nouza
Milá Kláro, je možné, že Xyzal vás opravdu tlumí. Není to časté, ale možné to je. Lze požádat o jiný typ léku - např. Aerius. Rhinocort je sprej do nosu a i pro vás by byl vhodný. Hodně štěstí a zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Pane doktore,prosím,již rok syn bere léky Xyzal,Ecobec,má 5let a má celkové IgE 1270IU/ml,prý je alergický na plísně a trávy,ne však výrazně,bojím se o něj,říkají,že to je dost vysoká hodnota,co s tím dělat,když už rok je ta hodnota stejná,nemůže mít cystickou fibrozu?bere ještě Ribomunyl.co je bronchiální hyperreaktivita?specifické Igemá hraniční hodnotu.Předem děkuji
Petra Káňová
MUDr. Nouza
Milá Petro, tato hodnota je asi 5-10x vyšší než je norma. Takže má prokázanou alergii na plísně a trávy. Pokuste se z jeho okolí vyloučit plísně - pozvěte si specialisty nebo sami zjistěte, zda někde doma plísně nejsou (často v koupelně, pod tapetami, pod okny - pozor na špatná plastová okna!). Bronchiální hyperreaktivita znamená, že průdušky reagují na různé podněty - alergeny, zánět, pohyb - zúžením. S cystickou fibrózou to nemá nic společného. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Milý pane doktore,prosím vás o radu.Je mi 30let a od 18let trpím sezoní sennou rýmou od dubna do června.Nyní mi už začala,ale jsem těhotná v 19tt.Mám předepsán lék Claritine a sprej Livostin.Můžu jej bez obav užívat aniž by ty léky poškodily miminko?A prosím ještě jak často je můžu brát?Třeba každý den?Děkuji vám za vaši ochotu a radu!
Adéla
MUDr. Nouza
Milá Adélo, tyto léky se nepovažují za nebezpečné, ale já je svým těhotným pacientkám nepředepisuji. Lepší je to vydržet, alespon první trimestr, nebo si nechat předepsat Rhinocort, ten je považován za nejbezpečnější. S pozdravy, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Dobrý den pan doktore už asi 10 let se u mně každé jaro oběvuje slzení očí ,poslední roky se k tomu přidalo svědění a zarudnutí obličeje a očí a otoky očí.Chci se zeptat zda se jedná o alergii a pokud ano? co stím? děkuji za odpověď Daniel
daniel
MUDr. Nouza
Milý Danieli, vskutku se může jednat o alergii na jarní pyly - bříza, líska, olše, habr. Můžete si kupovat tabletky na alergii, nebo se nechat vyšetřit na alergologii. S pozdravy, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Dobry den, je mi 22, mam alergii na stromy (briza, liska, olse) a na jare musim brat Flixonase a Zodac, obcas i ocni kapky Spersallerg. Chci se zeptat, jestli kdyz zacnu brat antikoncepci Minerva, jestli to nebude mit na sebe zadny vliv? Myslim tim leky na alergii, jestli nebudou ovlivnovat antikoncepci? Dekuji za odpoved.
Vladka
MUDr. Nouza
Milá Vlaďko, podle mého můžete brát obojí. Nemělo by to mít žádný vliv. Zdravím, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Váš dotaz do poradny: Dobrý den,jsem alergik na jerní trávy a ekzematik, poslední roky se mi alergie zlepšuje a tak bych se chtěla zeptat zda by bylo možné,abych se v létě šla vykoupat do přírodního koupaliště, kde nejsou sinice a nebo se takového koupání musím vzdát. Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, určitě to stojí za to vyzkoušet. věřím, že to půjde. Hodně štěstí. dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Již 4 rokem trpím alergiemi na veškeré pyly. Nyní beru Xizal (aerius po roce přestal působit). Od března mám neustále ucpaný a bolavý nos, tak třikrát zánět spojivek, kožní exém, a ted se mi i špatně dýchá. Pokaždé když přijdu ke svému alergologovi a řeknu mu že se to rok od roku zhoršuje a že předepsané léky nezabírají, tak mávne rukou a řekne mi, že to musím vydržet. Prosím o radu,chci žít normálně. Moc Vám děkuji za pomoc.
Klára
MUDr. Nouza
Milá Kláro, chce to další postupy - třeba čističku vzduchu, kombinaci tablet a sprayů do nosu a kapek do očí, a také, a to asi hlavně SIT - to je ta pylová vakcína, o které jsem zde již opakovaně psal. Domluvte se na injekcích se svým alergologem nebo se ozvěte k nám - objednani@centrum.cz. Zdravím, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Vážený pane doktore, jsem alergická na pyly a mám astma.Momentálně užívám Loratadin, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že mi způsobuje tento lék bolesti hlavy a velkou malátnost? Je mi 26 let a druhým rokem ho užívám pouze v mé pylové sezóně, což je od února až do konce května.Děkuji za odpověd, s pozdravem Adéla H.
Adéla
MUDr. Nouza
Milá Adélo, je to možné, zkuste jiný lék na alergii, možná bude lepší - buď si sama kupte Zodac či Zyrtec nebo si nechte předepsat Aerius či Xyzal. Zdravím, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Dobrý den,zatím jen kožními testy mi byla zjištěna alergie na trávy a obiloviny, označeno obojí číslem 4.Každé ráno mě trápí asi dvě hodiny rýma,jinak žádné problémi.Nemám zatím jíst žádné pečivo.Týká se to též například špaldového nebo grahamového chleba? Děkuji za odpověď
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, s pečivem to tolik nesouvisí, jedná se totiž o alergii na pyly a ty se v pečivu neuplatňují. Doporučil bych protialergické nosní kapky, které vám předepíše každý lékař. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den, pane doktore, můj alergický problém je docela zajímavý. Mám alergii na roztoče, částečně na pyly. V místě trvalého bydliště nemám žádné alergické projevy (přestože např.spím pod péřovou přikrývkou). Jezdíme do hor na starou chalupu, kde se mi alergie projeví v plné míře:kašel, rýma,ucpaný nos. Po dvou dnech pobytu mám i dýchací problémy připomínající astma. (vyšetření je neprokázalo) Po návratu domů mi trvá dva až tři dny než se zase zkonsoliduju. Alergolog mi předepsal tabletky Aerius a kapsle s práškem k vdechnutí. S těmito přípravky jsem schopna přežít dvoudenní pobyt na horách ve skoro normálním stavu. Musím však kapsle s práškem použít dvakrát denně nikoliv jedenkrát denně, jak předepsal lékař. Problém přetrvává v létě i zimě. Na chalupě topíme v kamnech dřevem.Původně jsem se obávala alergie na plísně, když jde o starou dřevěnici. Ale prvotní vyšetření tuto skutečnost nepotvrdilo. Alergolog se omezil na předpisy léků. Nic jiného mi zatím nenabídl.Co mi poradíte Vy?
Alena Babušková
MUDr. Nouza
Milá Aleno, moc toho neporadím. Inhalovat 2x denně je v pořádku a chalupa? Něco je tam špatně, a to nevím co. To bych musel přijet :-). Možná nějaký použitý materiál? při rekonstrukci? Nevím, musíte pátrat a konzultovat s alergologem. Nebo změnit chalupu... Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat.Byly jsme poslány se synem (6let) na krevní testy ohledně alergie na "něco".Má dýchací potíže vždy od března do června. Nyní nám přišly výsledky biochemie s tím, že se máme za měsíc dostavit na alergologické vyšetření. Ale chtěla bych tak trochu vysvětlit tyto hodnoty. S-IgA:2,13 , S-IgE 2599 , S-IgM: 1,16. Závěr. Zjištěna velmi vysoká hodnota IgE a eosinofilie. Z toho nejsme vůbec moudří a docela nás to děsí. Můžete mi jen ve stručnosti vysvětlit, o co jde?A dostal Xyzal 1tabletu denně. Mockrát děkuji.
Janina
MUDr. Nouza
Milá Janino, nebojte, je to laboratorní obraz alergie. To něco budou pyly a to se prokáže dalšími testy. Léčba by pak měla přinést úlevu i zlepšení labor. testů. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Pane doktore, od dětství trpím alergií na pyly, prach a roztoče. Podstoupila jsem léčbu kapkami a vakcínou(3roky). Celkově mě to stálo 7 tisíc Kč a bohužel mi to vůbec nepomohlo. Dokonce se můj stav zhoršil. V létě se vůbec nemohu projít po louce, aniž bych neměla záchvat. Existuje něco, co by mi pomohlo?
Toxa1
MUDr. Nouza
Je škoda, že léčba nepomohla, protože se považuje za to nejlepší, co v alergologii máme. Možná by bylo dobré ještě zvážit léčbu injekčními vakcínami, ale ani ta není hrazena zcela ze zdravotního pojištění. Přeji Vám pevné zdraví, s pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Vážený pane doktore, moc Vás zdravím,mám alergii na pyly,vyšlo mi vysoká na trávy,na nic jiného,chtěla jsem se zeptat,když již rok chodím na vakcíny,co to znamená pro mé tělo,snáším je senzačně,ale bojím se toxikace,tak nevím,aby mi spíše neublížili,než pomohli...na vakcíny budu chodit dlouhodobě..moc děkuji za Vaší odpověď s pozdravem zuzka
Zuzka
MUDr. Nouza
Milá Zuzko, vakcíny přestavují skvělou možnost, jak se zbavit alergie. Nebojte, pokud je snášíte dobře, je pravděpodobné, že letošní sezona už bude pro vás mnohem lepší. S mnoha pozdravy, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den. Mám čtyřletou dceru, která neustále marodí s dýchacími cestami a trpí na angíny. Navíc má alergie na pyly a plísně. Před měsícem byla na adenotomii, od té doby je stále nemocná. Chytla spálovou angínu a pak chřipku. Před tím to nebylo lepší. Můj dotaz. Plánuji v létě dovolenou u moře, myslíte, že pro její lepší zdravotní stav stačí jedenáctidenní pobyt nebo musí být čtrnáctidenní a delší? Předem moc děkuji za odpověď.
laduš
MUDr. Nouza
Vážená paní, je známo, že čím delší pobyt u moře, tím lepší. Reálně alespoň 2-3 týdny. Většinou svým klientům doporučuji pobyt kombinovat třeba s prarodiči, zkusit ozdravné pobyty pořádané zdrav. pojišťovnami, apod. Pokud byste to zvládli, bylo by to moc fajn. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den, mám dotaz ohledně alergenů pylů konkrétního druhu stromů vysazovaných ve městech - jedná se o lípu. Zajímalo by mne, zda se dá nějak určit vzdálenost, na jakou je schopen pyl lípy ohrozit člověka na ní alergického a zda je možno nějakou metodou přesně určit, že tento či onen strom způsobuje alergii. Zajímalo by mne taky, jak se můžou lidi alergičtí na pyly z různých druhů stromů ubránit působení těchto alergenů v okolí svého bydliště. Předem děkuji za odpověď.
Magda
MUDr. Nouza
Milá Magdo, děkuji za zajímavý dotaz. Alergeny stromů - to jsou součásti pylových zrn, a ta jsou lehká a k opylení jsou roznášena větrem. Takže kdyby se jednalo o strom pod vašimi okny a jinde žádný jiný nebyl, bude nejvíce pylu v nejbližším okolí stromu a se vzdáleností bude koncentrace klesat. Vzhledem k tomu, že stromů je významně více, je pylová koncentrace dána více obdobím roku než koncentrací stromů. K měření koncentrací jsou speciální přístroje a věnuje se jim Pylová informační služba. S přáním pevného zdraví v Novém roce 2008, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie - tel. 222 094 200, event. mailem: imunologie@volny.cz.
Alergie na pyly
Dobrý den, při nakupování vánočních dárků jsem spontánně koupila svému otci bylinkový polštář pro klidný spánek (meduňka, heřmánek, levandule), ale až posléze mě napadlo jestli otci tímto způsobem nepřivodím nějaký druh alergie. Myslím, že žádnou vážnou alergii nemá, ale přes rok trpí sennou rýmou (je ve věku 47 let). Jaké myslíte, že je v tomto případě velké riziko onemocnění? Děkuji mockrát za zodpovězení dotazu.
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, už je po Vánocích a Váš tatínek jistě měl z dárku velkou radost. Věřím, že mu nebude dělat alergické obtíže. Pokud by se tak stalo, mohlo by pomoci jej zabalit do dalšího povlaku. S přáním pevného zdraví v Novém roce 2008, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den , můj 13letý syn je alergický na pyly a trávy , nyni žádné problémy nemá , ale zjistili jsme že začal špatně slyšet na jedno ucho. Ušní lékařka mu doporučila Nasobec , ale abych řekla pravdu po přečtení příbalového letáčku tohoto léku mne zarazilo jeho složení: obsahuje totiž 35% kyseliny chlorovodíkové ,a proto se obávam připadných účinků. Děkuji za odpověď
Jaroslava
MUDr. Nouza
Milá paní Jaroslavo, tento lék je velmi účinný na projevy alergické rýmy, též je zcela bezpečný. Pokud byste měla pochybnosti, poraďte se s lékařem, který vám lék předepsal nebo v lékárně. S přáním pevného zdraví v Novém roce 2008, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Vážený pane doktore,chtěla bych se zeptat na lék LETIZEN v těhotenství.jsem v 2 měsíci a užívala jsem tento lék až do teď kdy jsem zjistila že jsem těhotná.(VČERA JSEM BYLA U LÉKAŘE)jaké je riziko s tím to přípravkem? Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Nouza
Moniko, Letizen se nepovažuje za škodlivý v těhotenství, avšak já sám se snažím tyto léky těhotným nedoporučovat. Poraďte se se svým porodníkem. S přáním klidných Svátků a pevného zdraví v Novém roce 2008 MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město, Havelská 14.
Alergie na pyly
Vážený pane doktore, mám neustálou, dalo by se říci alergickou rýmu. Jediné, co mi na ni pomáhá je Olynth, bez něj nemohu nosem dýchat a pusou dýchat neumím - nebo neumím, nejde mi to, nejsem na to zvyklá, nemůžu si na to zvyknou. Ale vím, že Olynth se nesmí užívat dlouhodobě a já ho užívám už 5let, ale bez něj nemohu normálně dýchat nosem. Už jsem zkoušela i Xyzal proti alergii, ale nepomohl mi. prosím poradtě mi něco, nechci být takto závislá na Olynthu a navíc se bojím různých vedlejších účínků. jak se zbavit této "závislosti" a žít zase normálně bez ucpaného nosu?
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, je to stejné jako jsem teď odpovídal Lubce. Olynth je jen na pár dní, pak si nosní sliznice zvykne a je tu problém. Zkuste lék Flixonase nebo Rhinocort, jsou na předpis. Pokud budete mít problém s předpisem, tak se objednejte a přijdte k nám. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý deň! Chcem sa spýtať, či existuje návyk na nosné kvapky čo to môže spôsobiť. Nikdy som ich nepotrebovala ako v tehotenstve. Keď som bola tehotná s prvým dieťaťom, p.doktor mi predpísal nasivin pretože mi strašne opúchala sliznica nosa a nič iné mi nezaberalo ( skúšala som najprv homeopatiká, soľné prípravky ...)Nasivin mi pomohol, ale neskôr som ho musela používať neustále. Po pôrode sa to troška zlepšilo, ale dostala som alergiu.Nikdy som alergička nebola a pôrodom sa to všetko začalo. Neustále mi opúcha sliznica nosa, musím používať nejaké nosné kvapky, alebo aspoň niečo na odpuchnutie sliznice. Našla som v lekárni Muconasal plus ktorý je super, ale bojím sa dokedy?Teraz som druhý krát tehotná, opäť mávam neustále opuchnutú sliznicu a doktor mi poradil tento muconasal. Chcem sa Vás spýtať, či sa to nedá niečim iným nahradiť a či môžem mať z toľkých liekov poškodenú sliznicu nosa. Veľmi pekne ďakujem
Ľubka Megová
MUDr. Nouza
Milá Lubka, obávám se, že ani Nasivin, ani Muconasal nejsou pro vás dobrá volba. Sice pomáhají, ale mají se používat jen v akutních případech, pár dní. Pro dlouhodobé obtíže, zvláště spojené s alergií je dobré zvolit jiný lék, na který si nosní sliznice nezvyká. Nechte si předepsat lék Rhinocort, je povolený i v těhotenství. V případě dalších problémů se obraťte na naše pracoviště. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den, trpím alergiemi téměř na veškeré pyly. Rozhodla jsem se pro dlouhodobou léčbu vakcínou. V tomto období bych ale také chtěla otěhotnět. Je vhodné s léčbou nyní začít? Děkuji
Iva
MUDr. Nouza
Milá Ivo, rozhodla jste se správně. Nedoporučuji začínat s injekční léčbou vakcínami, když chcete otěhotnět. Pokud byste se rozhodla pro kapky, tak těhotná můžete být. Přeji vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na užívanie Zodacu.Som exematička a alergička, v 21tt a užívam Zodac, ktorý mi doporučil môj alergogóg.Práve počas tehotenstva sa mi teraz výrazne zhoršil exzém a Zodac mi tlmí svrbenie. Je to nebezpečné pre dieťa? Stretávam sa s rôznymi názormi, preto sa obraciam aj na Vás. Ďakujem
Anna Ďurišová
MUDr. Nouza
Vážená paní, já svým pacientkám nedoporučuji v prvních 3 měsících těhotenství pokud možno žádné léky, i když Zodac se považuje za bezpečný lék. Každopádně to proberte se svými lékaři. Přeji vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobrý den pane doktore, naše dcera trpí alergií na jarní pyly, dostala staloral 300.Ještě jsme nezačaly, zajímalo by mě za jak dlouho odezní ta první kýchací reakce (na dávku vyšší než snese)
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, Staloral se snáší velmi dobře, tím, že je postupný nástup tak je podávání většinou bez problémů. Přeji vám i dcerce pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobrý den, pane doktore, dcerce byla kvůli alergii na pyly nasazena léčba Staloralem. Začala jej užívat v den nástupu do školy, t.j. od 3.9. a od té doby jí bolí břicho, teplota se mírně zvýšila, minulý týden jí vyskočila skoro na 38 stupňů. Bolí jí žaludek a bříško, paní doktorka jí nasadila Duomox kvůli teplotě, užívá ho 2 dny a zatím bez efektu. Ceklové IGE ji vyskočilo na 2500. Paní doktorka jí vzala stolici na parazity. Pokud by byla stolice v pořádku, je možné, aby tady tyto reakce a teplotu dělal Staloral? Děkuji předem za odpověď.
Bubeníčková
MUDr. Nouza
Vážená paní, je to možné, Staloral může vyvolat i reakci s teplotou. Je potřeba podobné reakce probrat s odborným lékařem, který léčbu předepsal. Přeji vám i vaší dcerce pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobrý den,tak jsem s dcerou absolvovala alergologické vyšetření, které ukázalo, že má alergii na břízu, olši a lísku.Máme doma dvě kočky a testy ukázaly jen nepatrnou reakci na ně.Nicméně dcera stále kašle.Už tři měsíce.Už sice ne tak intenzivně, ale kašle.Dostala SINGULAIR 5 junior.Ještě čekáme na výsledky z imunologie.Spirometrie byla v pořádku.Myslíte, že to může být astma?Lékařka mi nic konkrétního neřekla.Za odpověď moc děkuji..
Katka
MUDr. Nouza
Milá Katko, jestliže byla spirometrie v pořádku, tak to není astma. Možná náběh daný zvýšenou dráždivostí průdušek, možná právě kočkou. Je-li dcera alergická, byť na pyly, neměla by kočka doma být. Zkuste zvážit její přemístění, pokud by to nešlo, tak alespoň čističku vzduchu, alespon do dětského pokoje. Zdravím, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Dobrý den, za měsíc jdu poprvé na alergologii.Prakt. lékař mi napsal 1x d ZYRTEC. Nebude vadit při kožních testech či krvi,kdy mi budou zjišťovat na co jsem alergická, že již lék užívám.Můj problém je od jara - rýma jen poránu,posmrkám několik kapesníků. Děkuji za odpověď
markéta
MUDr. Nouza
Milá Markéto, dobrý odhad. Zyrtec je nutné na 10 dnů před kožními testy vysadit. Krevním testům by nevadil. S pozdravy, dr. M. Nouza
Alergie na pyly
Pane doktore, v jedné Vaší odpovědi píšete, že Aerius a Xyzal jsou volně prodejné. V lékárně mi řekli, že pouze na předpis. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, tak jsem to popletl, Xyzal ani Aerius nejsou volně prodejné. Bez receptu dostat pouze Zyrtec, Zodac a další. Omlouvám se, s pozdravy, dr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den, alergie mi byla zjitěna asi před 4lety (teď je mi 21). Jsem alergická na pyly, trávy, zvířecí srst, prach, roztoče... Zkrátka pozitivní byly všechny testy. Trvale užívám léky aerius a nasonex. V půlce srpna jsem ale užívání léků začala zanedbávat a navíc jsem prodělala zánět hrtanu (v půlce června jsem měla zánět průdušek). Nyní, asi měsíc po nemoci a týden po znovuzahájení užívání léků se stále zadýchávám a trápí mě mokrý hlenovitý kašel. Můžete mi,prosím, poradit, zda se obrátit na lékaře, popřípadě, zda-li jsou tyto příznaky běžné? Velice Vám děkuji za odpověď i Váš čas!
Markéta
MUDr. Nouza
Milá Markéto, děkuji za ocenění mého času, věnuji ho této práci rád, vidím totiž, že má smysl. K vašemu dotazu: zřejmě ještě dochází k čištění po zánětu průdušek, pokud by dechové obtíže přetrvávaly, bylo by dobré zkontrolovat dechové funkce na alergologii nebo plicním. Každopádně proberte se svými lékaři možnost léčby alergenovou desenzibilizací - imunoterapií (AIT). Věřím, že by vám to mohlo hodně pomoci. S pozdravy, dr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den,na jaře byla u našeho 5-ti letého syna zjištěna alergie na břízu a roztoče.Koupili jsme speciální přikrývku a polštář, koberce v bytě nemáme.Máme však pocit, že má syn stále plný nos,smrká skoro pořád.Snažíme se vytvořit co možná nejlepší "bezprašné"podmínky.Léky nemá předepsané žádné.Bojím se opět zimy,protože byl syn od ledna do března 3x nemocný,z toho 2x přeléčen ATB...Co byjste nám doporučil?Ještě jeden dotaz jak je to s konzumací určitých druhů ovoce a zeleniny a zhoršení alergie.A jaká je pravděpodobnost výskuty alergie i u našeho druhého syna(1,5 roku).Děkuji Daniela
Daniela
MUDr. Nouza
Milá Danielo, u alergie na břízu můžete čekat reakci na jablka, hrušky, kiwi, třešně, broskve a švestky, problém může být i s lískovými a vlašskými ořechy. Léčebně bych doporučil Xyzal preventivně na celé období podzim - jaro. Pokud neuspějete jinde, neváhejte se obrátit na naše pracoviště. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat - už od malička trpím na alergie spojené s atopickým exémem. Toho jsem se v pubertě víceméně zbavila, alergie přetrvávají. Dlouho jsem na alergologii nechodila, několik let a vždy to přetrpěla bez jakýchkoliv léků (výjmečně zyrtec), což není přístup zrovna nejlepší, zdá se, že se postupem času zhoršují. Ve velkých dusnech či vydýchaných prostorech mám problém s dýcháním, rovněž ve vydýchaných prostorách, po smíchu mě to nutí do kašle. A hlavně, co mi vadí nejvíc, zřejmě jakási chladová alergie, vadí mi každý průvan, dostávám z něj rýmu a kýchám a totéž se mi stává když na mě začne svítit slunce nebo přejdu z nižších teplot do vyších a naopak. Chtěla bych to i za cenu dlouhodobé léčby vyřešit jednou provždy. Vyřešilo by moje nesnáze, včetně přecitlivosti na teploty a problému s dýcháním, docházení na alergologii na injekce? Představa, že budu muset každý den do konce života brát léky, se mi moc nelíbí, toho jsem si už kdysi užila... Moc děkuji za radu.
Sandra P.
MUDr. Nouza
Milá Sandro, je velmi pravděpodobné, že léčba vakcínami by pomohla vyřešit vaše problémy s alergií. každopádně je potřeba vyšetřit kontrolně spirometrii a zvážit další léčbu. Pokud neuspějete jinde, neváhejte se obrátit na naše pracoviště. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
Dobrý den, prosím o radu: Asi 3 týdny mi silně natékají horní víčka, postupně se otok stěhuje k vnitřním koutkům, oči se slepují nějakým sekretem. Antibiotické kapky nepomáhají. Může se jednat o alergii nebo třeba onemocnění ledvin? Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Nouza
Dobrý den, spíše než onemocnění ledvin půjde o infekci nebo alergii nebo obojí současně. Zkuste protialergické oční kapky, třeba Sanorin Analergin a pokud problém ještě trvá, dejte vedět - tel. 222 094 200. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
Dobrý den, alergoložka mi nabídla specifickou imunoterapii. Problém je,že beru betablokátor Concor. Když mi dá kardiolog jiný lék, mám do toho jít? Jsem alergická na pelyněk a ambrosii. také by mě zajímalo kolik se na to doplácí. Děkuji.
Martincová
MUDr. Nouza
Vážená paní, na pylovou alergii je možnost léčby specifickou alergenovou terapií, čili vakcínami, dobrou možností. Nechte si změnit léčbu a úroveň doplatku proberte se svou lékařkou. Liší se podle výrobce a také podle lékárny. Obvykle nepřesahují náklady několik set korun na půl roku. S mnoha pozdravy, MUDr. M. Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den, Před několika lety mi nasazena vakcína. Docela mi i pomáhála. Po vysazení léčby vakcínou mi dělali testy a zjistilo se, že má alergie zhoršila více než o třetinu. Je to opravdu možné, že se má alergie na tolik zhoršila? Děkuji za odpověď.
Pavlína
MUDr. Nouza
Milá Pavlíno, důležité je, jestli se cítíte se svou alergií lépe. To by byl dobrý efekt a cíl léčby vakcínou. Jinak alergie se může vyvíjet nezávisle na léčbě, ano, může se i zhoršovat. MUDr.Martin Nouza, CSc.



mobilní verze