Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Alergie - různé
Pekny Den! Ja by som potreboval tak tiez radu. Moja priatelka ma taky problem ze jej opucha telo na roznych miestach. Najcastejsie na chrbte, rameno ruka a noha. Vynimocne tvarova cast a najnovsie aj genitalie. Tie opuchy trvaju zhruba 3-6 hodin potom zmiznu. Dosahuju aj velkost az 30 cm. Koza je cervena a horuca, niektore opuchy aj svrbia a su bolestive. Opakuju sa priblizne kazde tri dni. Len dufam ze jej neopuchne jazyk lebo by to mohlo mat fatalne nasledky. Na potlacenie tych opuchov uzije kortikoidy. t.j. Hydrokortizon, Dithiaden, Prednison. Neviete mi poradit preco tak opucha?? Myslim ze ma aj slabsiu imunitu. Dakujem za odpoved
Fero
MUDr. Nouza
Opravdu, Fero, to nejde takto říci. Je potřeba vědět výsledky alergologického a imunologického vyšetření, včetně vyšetření komplementu. A toto jistě alergolog udělal, takže se obraťte na něj s tím, že stav se horší. Jistě se bude snažit pomoci. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den! moja priatelka ma strasne opuchy ktore sa opakuju asi kazde tri dni. Alergolog tvrdi ze je to zrejme Quinckeho edem, ale este to nieje potvrdene, lebo testy budu trvat asi cely rok. Puchnu jej viecka, rty, Najcastejsie ruka , rameno noha a najnovsie uz aj genytalie. Mam velke obavy, Chcem sa opytat ze ci nieje nejaky liek na to. Ona ma 31 let. Dakujem
fero
MUDr. Nouza
Dobrý den, Fero, může se jednat o alergii, ta se dá léčit - antihistaminika, a další léky. Může se jednat také o HAE, tam patří léčba do rukou odborníků. Věřím, že si její alergolog podaří a vaší přítelkyni bude brzy dobře. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, mám od 13.měsíců atopický ekzem, hodně alergií a od 15.let se léčím na astma. Mám 3 děti. Dvojčata se zdají být v pořádku bez potíží. 6.měsíční miminko má atopický ekzem v obličeji, ve vlasech, pod koleny, v předloktí. Zatím jsme na kožním nebyli, neb naše pediatrička zkouší míchané masti. Přiznám se, že ho pravidelně mažu jen Dermalex Repair Ekzem, protože ten mu, zatím zabírá nejlépe, ale naší pediatričce se nezdá, tak píše ty míchané. Nicméně při poslední kontrole naznala, že je čas dělat s tím i něco jiného než jen experimentovat. Chci se zeptat kdy je možné dítě testovat na alergie a astma? Naše lékařka mi opakovaně tvrdí, že to před 3.rokem nemá smysl. Do jisté míry to chápu, imunita se vyvíjí, ale pakliže má dítě zjevné potíže, pak by měla být možnost provést testy dříve, ne? Nyní jsme všichni chytli chřipku a miminko se doslova dusí když kašle, stejně jako já, to mě přivedlo znovu k myšlence na to otestování. Děkuji za vaši odpověď.
Michaela
MUDr. Nouza
Milá Michaelo, u miminek provádíme alergologické vyšetření podle závažnosti i v tomto věku. Jedná se o odběr krve a vyšetření imunity a tzv. specifických IgE protilátek. Do doby vyšetření zkuste sledovat stravu - po čem se ekzém objevil (pokud plně kojíte, tak co jste jedla vy.) Pokud to k nám nemáte daleko, můžete se objednat na některou středu k nám do ordinace. V tu dobu u nás je skvělá, vysoce erudovaná dětská alergoložka. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
dobrý den, trpím celoroční rýmou, od roku 2008 beru xyzal 1 tableta denně. Nyní jsem otěhotněla, tak jsem 6tt lék vysadila. Nyní jsem v 9 tt a mám časté záchvaty kýchání a permanentní vodnatou rýmu. S tím je spojená velká únava a občasná bolest hlavy. Chci se zeptat, zda mohu i v těhotenství užívat xyzal, nebo zda existuje lék s podobnými účinky. Nejsem si jistá, zda neustálé kýchání nemůže ohrozit plod více než lék, který užívám dlouhodobě. Děkuji
Lenka Kletečná
MUDr. Nouza
Milá Lenko, v těhotenství nedoporučiji užívat žádné léky, ani Xyzal. Místo něj předepisuji protialergický spray do nosu, případně ještě oční kapky. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
dobrý den, dělali podrobný test na imutní systém a také i slinný rozbor - mám v nepořádku tyto složky. krevní obraz Neutrofity 59,5 mají být 57- 59 . Esoinofily 8 má být 3 zvýšené. Bunečná imunita CD lymfocytů 53 má jich být 65 . Absol.p. CD3 ly 1,1 sníženo, CD4 lymfocytů 30 - snížená . ABsol.p. CD 4+ ly sníženo. CD4 /Cd8 1,36 sníženo . CD20 lymfocytů 16 - zvýšeno . CD3 - CD 56 18 zvýšeno , CD3+CD56 zvýšeno. humorál. imunita CRP serum 10,00 zvýšeno . sekreční IgA 1,33 zvýšeno . ECP 56.20 zvýšeno o dost. Nevím co to přesně znamená,ale jsem astmatik a byla jsem v té době po zánětu průdušek a byla jsem měsíc doma . Mystíte, že je to s tím souvislost. Jsem alergička a mám ještě dermatitidy sorbelolickou - jsem disletik , tak se omlouvám, za chyby. Protože mě moje doktorka , zatím léčí jenom na astma a na alergii zda ještě nemámjít na nějaké vyšetření děkuji přeji hezký den
zdenka
MUDr. Nouza
Milá Zdenko, bylo by dobré časem zopakovat imunologické vyšetření v době, kdy nebudete po zánětu. Jinak by bylo možné nasadit mírnou léčbu na podporu imunity. Poraďte se se svou lékařkou - alergoložkou, imunologii jistě také rozumí, v rámci odborností to patří k sobě. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den, mám dceru s diGeor.syndr. (12M). Z imunolog. testů zjistili , že má mírně snížen IgM a počet T lymfocitů s údajně dobrou funkční kapacitou. IgE prakticky nedetekovatelné. Dcerka je však prakticky pořád nemocná, často rýmou, kašlem a záněty středního ucha. Po častých infektech už s ní ani do kolektivu moc nechodíme. Většinou vždy skončíme na antibiotikách i v nemocnici s delším a komplikovaným průběhem léčby. Chtěla jsem se zeptat , zda-li výsledky našeho imun. vyšetření patří opravdu mezi ty běžné a proto není potřeba aplikovat např. imunoglobiny. Zároveň by mne zajímalo, jestli i přes vrozený defekt imunity je možné věkem jej spravit do normálního stavu. V rámci prevence se nám ani nedaří dceru řádně naočkovat a to vzhledem k častým infektům. Dr. nám doporučil u dcerky otužování, obávám se , že nám to nepomůže. Mohl by jste nám poradit jak dcerku ochránit před infekty a jaký typ léčby na podporu imunity je pro ní nejvhodnější ? Děkuji za opdověď, Ilona
Ilona
MUDr. Nouza
Milá Ilono, je skvělé, že vaše dcerka má dobrou kapacitu funkce T lymfocytů, to je zásadní. IgE nejsou tak důležité. Vzhledem k vysoké nemocnosti, která souvisí s vrozenou poruchou, bych doporučil vyhýbat se dětským kolektivům. K podpoře vývoje T lymfocytů bych doporučil zvážit podávání Thymunexu, což je thymový výtažek. Jeho případné nasazení však musíte konzultovat s ošetřujícím dětským imunologem. Věřím, že vše dobře zvládnete a za pár let bude to nejhorší za vámi. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Již několik let používám kuličkové deodoranty na podpaží. Nyní mám už asi měsíc pod pažemi červené, velmi svědivé fleky, místy vysušené. V lékarně mi odbornice řekla, že je to z hliníkových solí z kuličkových deodorantů. Nyní žádný nepoužívám a problém nepřestal. Máte s tímto zkušenost, může to být alergie?Děkuji
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, hlinité soli z deodorantů jsou již několik let předmětem velkých diskuzí. Je možné, že jsou příčinou i vašich obtíží. Tento typ kožní alergie obvykle řeší kožní lékaři, takže jestli to nemizí, vyhledejte pomoc. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na hmyzí jed
Dobrý den před 4 lety mě štípla vosa,ruka mi natekla a byla v tom i horkost.Pak jsem šla na alergologii,kde p.doktorka po testech mi nasadila vakcínu ALUTARD.Chodím na vakcínu již 3 roky, nemám žádné problémy, spirometr mám taky v pořádku.Jak dlouho bych měla ještě na vakcíny chodit.Co by se stalo, kdybych léčbu ukončila.Děkuji za odpověď. Irena
IRENA
MUDr. Nouza
Milá Ireno, léčba obvykle trvá 3 až 5 let, domluvte se tedy se svou lékařkou, zda ještě v léčbě pokračovat. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den. Existuje v ČR možnost si zaplatit alergologické vyšetření úplně na vše, co se dá testovat? To, co mi otestovali na alergologii, zdaleka nepokrývalo vše - paní doktorka zaškrtala tak pětinu položek na formuláři. Chápu, že testovat každého pacienta na vše by bylo finančně i jinak neúnosné, ale u mne se pořád objevují nové alergie a potravinové intolerance. Dost mne to stresuje, takže ty peníze bych ráda obětovala. Na alergologii mě navíc testovali jen na alergie a ne na intolerance (prý to nejde), takže u potraviny, po jejímž požití skončím na mnoho hodin v křečích, mi vyšla nulová alergická reakce. Chtěla bych něco opravdu spolehlivého, protože ten věčný strach, kdykoli jím mimo domov, mne už opravdu unavuje.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, máte pravdu, že to není jednoduché, otestovat na vše, ale můžeme se pokusit. A to včetně intolerancí. Na našich stránkách www.imunologie.cz najdete k intolerancím hodndě informací. V případě trvajícího zájmu se objednejte ke mně do ordinace a vše probereme. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na rady odborníka. Je mi 26 let, před cca 7 lety mi po dlouhých problémech byla zjištěna alergie na pelyněk, astma bronchiale a CHOPN. Pokud užívám seritide diskus, nemám výrazné problémy a funguji bez jakýchkoli záchvatů. Nicméně jsem neustále unavená, mám sklony k lehkým teplotám, zahleněnost, chrapot, polypy, atd. Bydlím v Praze a cítím, že ta mým plícím skutečně nedělá dobře. Co je možné ještě udělat pro zlepšení stavu plic? Také by mě zajímalo, jaký máte názor na účinky solné jeskyně. Moc děkuji. Hezký den!
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, možná se nejedná o CHOPN, ale astma, které může být zhoršováno i nosním nálezem polypů. Doporučil bych změnu prostředí. POkud můžete jeďte na hory, k moři. Jste mladá, můžete svůj život změnit. Solná jeskyně, pro ji nezkusit? Každopádně bych rád zkontroloval nastavení léčby. POkud byste měla zájem, objednejte se do mé ordinace. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den, naše miminko má 3 týdny a na tvářích se mu objevily - zarudlé pupínky. P.doktorka nám předepsala ophtalmo-hydrocortison - v příbalovém letáku se píše -nepodávejte dětem do 1roku. Mohu mast použít?Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, nemohu se vyjádřit k povaze pupínků, ale veškeré pochybnosti, tím spíše, že jsou podpořeny příbalovým letákem, proberte s pediatričkou. Možná že opravdu nebude mastička potřeba. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den, chci se zeptat, zda nemůže uškodit desenzibilizační léčba (proti pylvé alergii) v těhotenství a dále,zda je možné v průběhu těhotenství užívat nosní kapky Olynth ??(nic jiného mi totiž na "odblokování" nosu nepomáhá. Vyzkoušela jsem Nasonex,Rhinocort,Rinobiol,mořské vody, Pinosol). Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Nouza
Dobrý den, Dano, desenzibilizační léčba se nedoporučuje zahajovat v těhotenství, pokud ji žena dobře zvládá, je možné ji aplikovat i v průběhu gravitidy. Olynth není vhodný vůbec, tím méně v těhotenství. Zásadně nedoporučuji. Pořešte to s alergologem nebo na ORL. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na potraviny
Alergie na potraviny: Dobrý den, dcera má alergie na potraviny - ryby, ořechy, sója.., kvůli kterým již dvakrát skončila na JIPce sa astmatickým záchvatem. Na alergologii jí řekli, že kontrolní testy dělat nebudou, protože se těmto potravinám vyhýbá a testy by nebyly průkazné. Existuje nějaká další metoda jak zjistit jestli je na tyto potraviny stále alergická (např alergie na albumin jí zmizela) bez toho, že by je jedla?
Sylva
MUDr. Nouza
Dobrý den, Sylvo, situace je asi následovná: pokud je někdo alergický třeba na vaječný bílek, vytvoří si protilátky třídy IgE proti bílku. Pokud se bude bílku důsledně vyhýbat, mohou protilátky v séru vymizet. Patrně se však objeví znovu, pokud se imunita setká opět s bílkem. Takže míra pozitivity testů, pokud byly jednou pozitivní, a byla na danou potravinu alergická reakce, nemá vliv na povolení té potraviny. Snažte se u dcery alergické potraviny stále důsledně vynechávat, možná, až vyroste, vše se částečně nebo úplně srovná. Ale to bych viděl až tak po pubertě. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den. Mám lehké astma a beru Alvesco a Xyzal, v případě potřeby Atrovent. Pokud se budu vyhýbat prašnému prostředí, plísním a jiným věcem, které mi škodí, může se mi stát, že dostanu astmatický záchvat? Mám z toho trošku strach a nevím, zda není zbytečný. Jsou záchvaty výsadou těžkých astmatiků? Nebo mohou vzniknout třeba i ze stresu? Může se ze mne stát středně těžký nebo těžký astmatik, pokud vzorně dodržuji léčbu?
Zuzana
MUDr. Nouza
Milá Zuzano, toto jsou otázky na vašeho odborného lékaře, který je podrobně obeznámen s vaším zdravotním stavem. Obecně lze říci, že riziko záchvatu není velké, pokud je pacient správně léčen. Přesto naši pacienti jsou vybavení úlevovým lékem, obvykle Ventolin nebo Berodual. Stres má velký vliv na průběh astmatu, doporučuji velmi intenzivně pracovat s psychikou. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Alergie u dětí
Dobrý den, pane doktore. Dcera (2 roky) trpí AE. Nyní podáváme žádost do lázní Kynžvart. V létě bychom rádi jeli na tři týdny k moři. Jaké moře je lepší? V Chorvatsku (oblázky) nebo Itálie s písčitou pláží? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Lucie
MUDr. Nouza
Dobrý den, vhodnější je Chorvatsko. Potřeba je zajistit delší pobyt, nejlépe 3-4 týdny. Rodiče našich pacientů to obvykle řeší tak, že se pobytově vystřídají s prarodiči. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Alergie na zvířata
Dobrý den, obracím se na Vás s problémem svého 11-letého syna. Již od 18 měsíců pro dechové potíže užíval Berotec, později přešel na Flixotide, byla prokázána alergie na prach , roztoče i pyly. Díky léčbě byl relativně bez větších problémů , nebo byly jenom přechodné. Syn dokonce závodně plave. Na podzim začal mít problémy s úporný přetrvávajícím dráždivým kašlem,diagnostikována laryngitida.Potíže se objevují krátce po přeléčení antibiotiky znovu,třikrát po sobě bral antibiotika, RTG plic neg. Od pol. 12/2010 byla nasazena léčba Imunorem. Znovu se potíže objevily dnes 1. den po návratu do školy/ týden po dobrání amoksiklavu/ v podstatě z hodiny na hodinu, Alegolog má nyní podezření že za synovi problémy může spolužačka se kterou sedí v lavici, která doma chová psa /čivavu/ a kočku. Ráda bych znala Váš názor zda je možné aby takto nepřímo mohla zvířata způsobovat takové problémy a jak v léčbě dál. Děkuji mnohokrát za odpověď. Moravcová
I. M
MUDr. Nouza
Paní Moravcová, je to možné, pokud je váš syn alergický na psa či kočku. Možná to podzimní zhoršení bylo způsobeno infekcí, která způsobila slizniční změny, jakosi zvýšenou citlivost průdušek a sliznic, které přetrvávají. Zvažte pobyt v lázních, na horách, v ozdravovně, apod. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Alergie - různé
Dobrý den nemáte prosím obrázek testu alergie na předloktí s popisem?? Předem děkuji za odpověď.
kiki
MUDr. Nouza
Dobrý den, ne nemám. Ale každý lékař má jinou sadu... S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Astma bronchiale
Mám pylovou alergii a astma, chronické bronchiální. Ve formě sprejů užívám na a, stma kortikoidy. Jak moc by to mohlo ovlivnit těhotenství? Těhotná nejsem. Nyní jdu na vyšetření astmatu do specializované ordinace. Mám za sebou bronchoskopii. Nemám dobrou zkušenost s plicními lékaři? Konkrétně jde o to, že já jako pacientka skutečně nemocná je zatěžuji?Můžete poradit v Brně dobré oddělení plicní? Do fakutlní nemocnice mířím. Děkuji za odpověd.
Brno
MUDr. Nouza
Dobrý den, vybrané léky s obsahem kortikoidů je možné používat i v těhotenství. Jistě lékaře neobtěžujete, někdy to jenom trochu trvá, než se najde ta správná léčba. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Různé
Dobrý den, pane doktore. Je i 45 let a asi půl roku mě pobolívá velký kloub u palce na noze a je trochu oteklý. Napadlo mě, že by to mohla být dna a zpytovala jsem svůj jídelníček. Jediné, co se v něm výrazně za poslední rok změnilo je, že piju hodně zázvorového čaje s medem (denně 1-3 hrnky). Maso moc nejím, řekla bych, že ani ne každý den. Kloub někdy skoro necítím, jindy při chůzi, ale nikdy ne tak, že bych nemohla chodit. Může to být dna a mohla by se objevit, i když maso moc nejím a jídelníček jsme (až na ten zázvor s medem) nezměnila? díky za odpověď, Daniela
Daniela Hloušková
MUDr. Nouza
Milá paní Danielo, puriny, látky, které se v těle mění na kyselinu močovou, mohou pocházet nejen z masa, ale i z luštěnin, čokolády či kávy. K rozhodnutí o tom, zda se jedná o dnu, bude vhodné provést krevní test na kyselinu močovou, funkci ledvin a případně rtg bolavého kloubu. Léčba potom vedle diety není složitá. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Alergie - různé
Dobrý den, mám astma a alergie na všechny pyly, roztoče,prach. Užívám už roky Zodac a Symbicort. Minulé léto se mi po 16 letech vrátil atopický ekzém na obličeji, krku a dekoltu. Od té doby mám téměř každý den mírně zvýšenou teplotu (37,0-38,0 stupňů)a pořád bych spala. Ekzém se mi už rozšířilpo celém těle. Pokožku mám zarudlou, ztrvrdlou s malými puchýřky a prasklinami. Jsem velmi citlivá na změnu vody a vše se zhorší po konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce.Ty mi také mi způsobují alergické reakce (dýchací problémy, zhoršení rýmy, slzení očí).Mám chronický zánět spojivek a nos plný bolestivých strupů z rýmy.Dle alergologa to nemá nic společného s alergiemi ani imunitou, praktická lékařka tvrdí opak.Kožní lékařka si s tím mým ekzémem už prý neví rady, měla jsem už hodně mastí s kortikoidy, ale nepomáhají mi na více než 3 dny, pak se mi to vrátí.Prosím Vás o názor, co by mi mohlo pomoci a zda si myslíte, že ty teploty a únava mohou souviset s těmito ostatními problémy.Předem velmi děkuji.
Majka
MUDr. Nouza
Majko, doporučil bych celkové vyšetření, včetně střeva a štítné žlázy. Pokud se nenajde příčina, zkusil bych alternativní celostní systémy - homeopatii, TČM. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Oslabená imunita
Dobrý den, mám takovej problém se sebou, ačkoli nejsem alergická.Můj syn Nikolas bohužel před asi 2 lety překonal toxokarozu. Chytlo mu to průdušky, moc ošklivě kašlal. Dodnes má problémy při změne počasí. Ale mám strašnej problém pouštět syna ke zvířatům, i když jsou to domácí mazlíčci. hrozně se o něj bojím, nechci aby to znova chytnul. On má ale zvířata moc rád, a je nešťastnej, že jej k nim nepouštím. Poraďte mi prosím co mám dělat. Přeháním to? Vyroste z toho? Ale kdy přijde ten čas, abych to vyskoušela? Děkuju.
Zuzana
MUDr. Nouza
Dobrý den, věřím, že toxokarózu chytil váš Nikolas nešťastnou náhodou někde na pískovišti, kam zaběhli infikovaní psi. Takže snad není důvod strachovat se kontaktu s jinými zvířaty, pokud není alergický. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Oslabená imunita
Dobrý den,na imunologii mi byla zjištěna tato diagnóza S-IgM 0,48 a dále ECP124 silně pozitivní,buněčná imunita - lehce snížená hodnota CD19,ANA - pozitivní 1/320,zrnitá fluorescence,S-ASLO 35,S-CRP 2,0 ;IgA 1,93; IgE 7,16;IgG 10,47; ENA negativní.Nevím přesně co to znamená,ale po nasazení léků - Imunor a Flonidan se můj stav nezlepšil.Trpím velkým tlakem v uších,překrvením a zduřením sliznice v krku jakoby reakce na všechny chemické a kosmetické prostředky.Nejvíc mě to vadí v domě,kde bydlíme.Venku se mi výdy uleví,což nemění nic na tom,že tyto reakce se zas projeví kdybych použila mýdlo,parfém, lak na vlasy atd.Již téměř 2 roky nechodím do práce a nemohu normálně fungovat.Prosím Vás o radu a děkuji za Váš čas a odpověď. Dana
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, nemohu se zodpovědně vyjádřit k vašemu zdravotnímu stavu, pokud jsem vás nevyšetřil. Vámi uváděné hodnoty a obtíže by mohly svědčit pro syndrom mnohočetné chemické přecitlivělosti, též bych doporučil provést odborné vyšetření štítné žlázy. V případě zájmu se objednejte do našeho Centra klinické imunologie a my se vám pokusíme pomoci. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Oslabená imunita
Dobrý den, mé 5leté dceři na imunologii zjistili defekt MBL -0,05, dle paní doktorky toto číslo značí, že ho nemá vůbec. Protilátková a b.imunita v normě.Dostala Bronchovaxom. Mám obavy, co to pro ni do budoucna znamená.Prosím o odpověď na otázky 1) Je možné hodnotu nějak zvýšit nebo věkem upravit, nebo už nemá šanci se tento defekt jakkoli změnit? 2) jaká opatření vzhledem ke kolektivu bych měla udělat - paní doktorka nás varovala před nebezpečím infekcí jako menigokok atd.,hrozí ji tedy zvýšené nebezpečí? Chodí do školky. Četla jsem, že u těchto pacientů pak nezabírají antibiotika. 3) je pravda že u dětí s touto poruchou je vyšší pravděpodobnost nádorových onemocnění - leukemie atd.? Děkuji za váš čas, mam jenom ji a tato informace mě vyděsila. Hezký den.S.
Sarah
MUDr. Nouza
Milá Sarah, určitě není důvod být vyděšená, proberte ještě jednou všechno podrobně s vaší dětskou lékařkou nebo na imunologii, kde vám vyšetření na MBL provedli. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Oslabená imunita
DOBRI DEN MOJE 8LETA HOLČIČKA MA PO DRUHE SPALOVOU ANGINU A MA VELMI SUCG DRAŽDIVI KAŠEL NEMUŽE ANI SPAT JAK BY SE DAL ZMIRNIT TEM KAŠEL ZVLCHČUJI ZDUCH ALE JE TO MARNE JAK JE MOŽNE TY NEMOCI PŘECHAZET DĚKUJI JANA
JANA.B
MUDr. Nouza
Milá Jano, na místě je imunologické a alergologické vyšetření. Poraďte se s pediatrem, nebo se objednejte do našeho Centra. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Alergie - různé
Dobrý večer cca od 16 let mám alergii na jarní pyl (bříza, líska olše atd.) taky některé potraviny mi nedělají dobře (jablka, meruňky, broskve, mandle, loupání brambor atd) Tohle už jsem se naučila řešit, v jarním období leky, kapky, jídlo nejím nebo jen tepleně upravené. Co mě ale víc trápí je alergie na nějakou složku v balzámech na rty, rtěnkách. Po použítí se mi po několika hodinách objeví na rtech malé vodnaté puchýřky a dost to svědí. Trvá tak týden něž se mi dá pusa dohromady. Zajímalo by mě na jakou látku takhle můžu reagovat a jestli se to dá něk zjistit? Když jsem došla za alergolem myslel si že mám opar... Dal mi nějakou mast s malým množstvím hormonů, celkem pomáhá. Děkuji za odpověd Martina.
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, může se jednat o kontaktní alergii na parabeny či podobné látky v kosmetice. Tuto problematiku řeší dermatologové pomocí zvláštních kožních testů. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Oslabená imunita
Dobrý den,labor. vyšetřením v rámci alergologického vyšetření mi byl zjištěn imunodeficit CD8+T-lymfocytů,v alergologické ordinaci mi bylo řečeno,že se to může projevovat zvýšenou náchylností k infekcím a neurčitě naznačeno,že se toto léčí,ale nebyla mi přitom nasazena žádná léčba,nebyla řečena žádná doporučení nebo postup,co dělat.Příští kontorla za tři měsíce.(Ještě doplním:Na mou otázku,zda tento imunodeficit souvisí s mou alergií,mi bylo odpověděno,že ne.)Chci se zepat,zda je takový postup lékaře standartní a také jaké kroky,které vedou k léčbě tohoto imunodeficitu,mám a můžu podniknout.Zjištění,že tyto buňky jsou důležité v odstraňování případně v organizmu běžně vznikajících nádorových buněk či buněk vznikajících při autoimunitních onemocněních,mi přijde dost závažné na to,aby byla léčba odsunutá či vůbec neprobíhala.Rovněž se chci zeptat na souvislost s chronickým únavovým syndromem,jelikož už delší dobu trpím ani po odpočinku zcela neustupující únavou.Moc Vám děkuji za odpověď.
Jan
MUDr. Nouza
Dobrý den, Laboratorní vyšetření, při kterém je zjištěno snížení počtu CD8+ buněk sice můžeme interpretovat jako deficit buněčné imunity, ale rozhodně to neznamená, že byste byl v jakémkoliv ohrožení. Tyto hodnoty jsou velmi proměnlivé v čase a jsou ovlivňovány mnoha bezprostředními vlivy, jako je infekce nebo stres. Pokud byste měl jakékoliv nejasnosti, proberte je se svým lékařem. V případě zájmu si domluvte moji soukroumou konzultaci, při které můžeme vše podrobně probrat. Informace najdete na našich stránkách www.imunologie.cz S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 www.imunologie.cz
Různé
Dobrý den,byl jsem na alergologii,kde mi kožními testy zjistitli alergii na roztoče a pyly.Dělali mi také krevní testy,bohužel na minimum potravinových alergenů(byly+).Přitom hodně mých alergií souvisí s jídlem.Bylo mi řečeno,že testování je zbytečné a že je nesmysl vyřazovat potraviny z jídelníčku,ačkoli v lékařské zprávě je formálně uvedena zcela opačná věta (vynechat alergizující potraviny).Když jsem se zeptal,za jak dlouho lze testy opakovat,bylo mi řečeno že za rok,zbytek mé návštěvy (20minut) mi to pak bylo neustále (až agresivně) vyvraceno,když jsem s tímto názorem nesouhlasil.O existenci zkřížených alergíí vím a nezpochybňuji je,přesto si myslím,že mám právo na tento test a ne abych sám neustále musel zkoušet (dle doporučení z alergologie), zda jsem či nejsem na základní potraviny alergický,navíc vliv roztočů a pylů nemůžu nikdy zcela odstranit a tedy ani vyloučit.Mám smutný dojem,že jde spíše o provize od pojišťovny za šetření než o pacienta.Děkuji Vám za odpověď.Na shledanou.
Pavel
MUDr. Nouza
Dobrý den, situace je bohuzel v soucasném systému pojišťoven opačná, než se domníváte. My lékaři nedostáváme provize, když hlídáme náklady na léky a vyšetření. My možná! dostaneme to málo, co nám podle sazebníku náleží. Pokud však máme náklady vyšší než je průměr, pojišťovny na nás uplatňují významné regulace. To v praxi znamená, že nám měsíčně neproplatí naši fakturu, třeba na 10 000,- ale sami od sebe ji sníží o tuto regulaci, takže nakonec dostaneme třeba jenom polovinu toho, co jsme účtovali. Zeptejte se jiných profesí, jak by se oni na to koukali... Jinak testy na IgE potravin jsou opravdu drahé, a pojišťovny proplácí pouze 5 potravin za rok. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie u dětí
Dcera užívá Staloral 300 udržovací lečbu 8dávek 3x týdně. při aplikaci jí asi tak na hodinku zalehájí uši. Dostala rýmu a teď jí ty uši hrozně bolí. Chceme přerušit léčbu na dobu nemoci asi tak na týden. Jak po nemoci zaháji léčbu kolika dávkami? Začít znovu od začátku nebo postačí snížení dávek a pomalu navyšovat. Děkuji
Heduš Kubrychtová
MUDr. Nouza
Dobrý den, po přerušení můžete pokračovat ve stejné dávce jako předtím. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den, chtěl bych se tímto dotázat, zda trvalý otok nosní sliznice, ale bez produkce sekretu, může mít i nějakou alergickou příčinu. Děkuji
Antoní
MUDr. Nouza
Dobrý den, může mít i alergickou příčinu, je potřeba aby stav posoudil alergolog spolu s ORL. Léčba může být celková - tablety, místní - spreje nebo operační. S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na potraviny
Vážený pane doktore, necelý rok trpím svěděním nártů, prstů u nohou a chodidel, postupně to jde až na holeně a lýtka. Zároveň se svědění objevuje i na hřbetech rukou a dlaních a pak na předloktí. Kůže je hladká, normální barvy, žádné pupínky, vyrážka, šupiny, nic. kortikoidové masti nepomohly, tak jsem si sama "naordinovala" loratadinum a to během 15 minut zabralo a svědění zmizelo. nyní beru xyzal, asi každý třetí až čtvrtý den. Souvislost s jakoukoliv potravinou jsem nezpozorovala. Na alergologii mi dělali testy, vše negativní. Jsem zdravá, je mi 46 let, neberu žádné léky, ale tohle mi dost vadí. Je možné, že by zde byla souvislost se zvýšenou hladinou bilirubinu, kterou mám od puberty (prý se asi jedná o tzv. Gilbertovu chorobu)? Děkuji za názor.
Anna R.
MUDr. Nouza
Milá Anno, podle rychlé opovědi na antihistaminikum se nejspíše jedná o nějakou alergii, možná potravinovou. V tétoo souvislosti se obvykle doporučuje tzv. eliminační dieta. Věřím, že dáte do pořádku a najdete příčinu vašich obtíží. Pokud byste však chtěla přijet k nám, je to možné, domluvte si mailem termín. Vždycky se dá něco dělat... S mnoha pozdravy, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na potraviny
Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu ohladom mojich vysledkov z alergologie: mam IgG47,24, IgM 2,80, IgE 1980. Co znamenajut tieto vysledky?je to alergia na vsetky mlieka alebo iba kravske? mozem jest vyrobky, ktore obsahuju susene mlieko ( lebo to je takmer vsade). A hlavne sa chcem opytat ci moze alrgia suvisiet s nadmernym vypadavanim vlasov? Priznaky alergie nemam ziadne ( bolesti brucha, hnacky ani nic podobne). Mlieko som doteraz komzumovala a nic mi nebolo, ani ked si ho dam teraz mi nic nieje. dakujem velmi pekne za odpoved. prajem pekny den andrea
andrea
MUDr. Nouza
Dobrý večer, toto není správná otázka na moji poradnu. S tím se obraťte na svého alergologa. Obecně však lze říci, že jste alergická, ale nic to neříká o alergii na bílkovínu kravského mléka. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
zacala som brati po zodacu liek zenaro chcem vediet co je ucinnejsi ako zodac a ci môzem prilezitostne dat si aj alkohol
lubica durtova
MUDr. Nouza
Musíte sama vyzkoušet, který lék vám více pomáhá. U každého člověka to může být jinak. alkohol v malém množství je možný, ale pozor na vzájemné ovlivnění působení! S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie u dětí
dobrý den, chci se zeptat, lze nějak ovlivnit, omezit propuknutí nějaké alergie u malého dítěte? manžel i já jsme alergici, především pyl, prach, roztoči.. a čekáme dítě, tak by mě zajímalo, zda lze vypuknutí alergie i u něj nějak bránit. zda vynechat určité potraviny, zamezit styku se zvířaty.. lze se tomu nějak aspoň částečně bránit? děkuji
hana
MUDr. Nouza
Jako prevence rozvoje alergie je vhodné minimalizovat kontakt s alergeny. Takže správně - vyhnout se domácím zvířatům, boj proti roztočům v ložnicích. Dobrá je prevence s laktobacily. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den dá se koupit ventolin i bez lékařského předpisů?nebo cokoliv jiného co roztahne průdušky?děkuji
Moravková
MUDr. Nouza
Dobrý den, Ventolin není bez předpisu k mání. Taky by bylo lepší se nechat vyšetřit a správné léky si nechat předepsat. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Přírodní léčba
Dobrý večer pane doktore,trpím chronickou kožní nemocí lichen ruben platyz,teprve krátce...prosím o radu,pomůže mi celková očista organismu...nebo ??Děkuji Pavla
pavla
MUDr. Nouza
Milá Pavlo, u tohoto onemocnění je medicína hodně krátká, příčiny se příliš neznají a bojím se, že je potřeba vyzkoušet nejen očistu, ale třeba i čínskou medicínu, jestli by nepomohla. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na zvířata
Dobry den,priblizne pred 2 rokmi mi zistili ponamahovu astmu a pred mesiacom som si kupila psa .Po mesiaci som zacala yo dna na den kaslat.Rano ked vstanem mam trochu zahlieneny krk.moze to bit alergia na psa? Dakujem
Miša
MUDr. Nouza
Ano, Míšo, může to být alergie na psa. Jistě dobře víte, že to nebylo moudré, pořídit si psa. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den,jsem silná alergička na traviny,plísně roztoče,prach.Jsem v 11tt a alergie se mi v těhotenství ještě zhoršila. Bez zyrtexu to nejde zvládnout vůbec,beru jednen denně v noci usínám s mokrou plenou přes obličej.Bojím se,že ublížím plodu.Můžete mi prosím poradit šetrnou léčbu pro mě a mimčo? Je normální,že se mi alergie v těh. zhoršila? Slyšela jsem,že to bývá opačně.Prosím poraďte mi,jsem už zoufalá. Tereza.
Tereza
MUDr. Nouza
Víte Terezo, tady není moc co poradit. Je třeba najít způsob, jak se alergie dá přežít. Ale o miminko se bát jistě nemusíte a vše bude v pořádku. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat na příznaky alergie. podle krevních testů má silnou alergii na břízy, lípy, olše...nemám žádný z klasických příznaků alergie..alespon jsme s paní doktorkou žádný prokazatelný nenašly..špatně se mi dýchá, (ale spirometrii mám v pořádku), jsem strašně unavená, pořád bych spala, a zívám, neudržím potozornost, a poslední dobou se strašně potím (ovšem to se řeší jestli to není leukocytozou, kterou dle krve mám)..příznaky alerige (jestli to jsou příznaky alergie) mě otravují každý rok a jsem z nich zoufalá...prášky na alergie, ani dejchátka mi nepomáhajíí..imuno testy mám v pořádku (krom ebvirozy, kterou mám snad pořád) mám děti a únava mě otravuje, psychicky je to velice vyčerpávajicí.nemáte nějaký tip..co takovýmito příznaky alergie? děkuji moc za odpověď...kateřina
kateřina
MUDr. Nouza
Dobrý večer, průkaz IgE protilátek v krvi nebo reakce na alergen na kůži neznamená, že má člověk alergické projevy. Znamená to, že je alergický. Bylo by dobré odhalit spíše příčinu leukocytózy, tedy zvýšeného počtu bílých krvinek. Věřím, že mezitím je vám již lépe. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Oslabená imunita
Dobrý den, užívám již 3. měsíc Ribomunyl, kvůli častým exacerbacím astmatu a chronické bronchitidy. Nyní jdu na hysterektomii, která mi má být provedena 2 dny před další dávkou Ribomunylu. Je vhodné tak brzy po operaci brát další dávku? Mám sníženou imunitu a bojím se, aby nedošlo k nějakým komplikacím.
Eva
MUDr. Nouza
Dobrý den, Ribomunyl je možné brát i kolem operace. Zrovna tak by se nic nestalo, kdybyste jej po dobu kolem operace nebrala. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Prosím o radu - téměř každý rok někdy v červnu mě začnou svědit víčka,trvá to obvykle měsíc.Problém je,že vždy levé oko je na tom podstatně hůř,není to z kosmetiky,tu používám na obě oči stejnou,nějaká kontaktní alergie, ale to by muselo zasáhnout i druhé!! Nedovedu si to vysvětlit.Děkuji za odpověď.
Hanka,52
MUDr. Nouza
Milá Hanko, hledání příčiny alergie je někdy jako detektivka. A na rozdíl od knihy se někdy ani nedočkáme řešení. Je-li svědění na jednom víčku, přesto bych zkusil změnit kosmetiku. To, že je to vždy v červnu, by mohl být projev pylové alergie. Pokud budou obtíže trvat, nechte se vyšetřit na kožním či alergologii. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den..jako príprava na moji dovolenou jsem navstivila solarium dvakrat a chvili po tom se mi v oblasti hrudnika a bricha vyhodili červené fleky a v okolí i malinké bezfarební vyrážky husto pri sobe..mohli by jste mi poradit co s tim?mohla by to být treba alergie na solarium?dekuju
Beáta
MUDr. Nouza
Dobrý den, známe i alergie z fyzikálních příčin, třeba vyrážka po UV záření. to se může projevit nejen na sluníčku, ale i v soláriu. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na pyly
Dobrý den,trpím sezónní alergií (sennou rýmou) různe intenzity-dle počasí a období...,kterou celkem slušně zvládají antihistaminika.V posledních letech pozoruji také v tomto období střevní potíže-je možná souvislost? A ještě druhý dotaz:Jsem aktivní sportovec-cyklista-je trenink v tomto období rizikem z hlediska vzniku astmatu?(je mi 36 a zatím jsem tyto potíže nepozoroval) Během zátěže ,zřejmě následkem vyplavování kortisolu a adrenalinu potíže spíš ustupují-horší je to po dojezdu... Děkuji vám za radu
Boris Nizner
MUDr. Nouza
Dobrý den, střevní obtíže mohou být projevem alergické reakce ve střevech, tedy např. na některé potraviny, mohou být vyvolány větším zahleněním při alergické rýmě. Sport není rizikem. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Přírodní léčba
Dobrý den, jsme mladá firma zabývající se výrobou přírodních matrací v ČR a máme zájem o zhodnocení našich materiálů z hlediska vhodnosti pro alergiky. Pro výrobu matrací používáme kokosové desky, koňské žíně, latex tyto materiály pochází od firmy Enkev. Používáme pouze první jakost materiálů.Dále mykanou bavlnu 100% (výroba ČR), vlnu z Libereckých ovcí. V tuto dobu naše matrace testují ortepedičtí lékaři. Můžeme Vám zaslat naše materiály k odzkoušení? náš mail info@raj-futonu.cz , web www.prirodni-matrace.cz Děkuji
Parizek Radek
MUDr. Nouza
Děkuji za zajímavou nabídku, napiste mi na mail nouza@imunologie.cz a domluvíme se. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den chtěl jsem se zeptat,přítelkyně plánuje potomka,ale já jsem astmatik,dušnost mám tak max 2 do roka a to jen v létě,tak se chci optat jestli to bude mít vliv na miminko a jestli bude zdravé nebo ne.Děkuji
Láďa
MUDr. Nouza
Milý Láďo, jistě miminko bude zdravé. Pokud budete těhotenství plánovat, bude dobré, aby se nenarodilo do letního období, kdy máte vy své obtíže. Ale jinak, měl byste se nechat alergologicky vyšetřit. I když máte obtíže jenom krátce, mohou být problémy skryté a nebezpečné. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
dobry den, o 6 tyzdnov mam termin porodu, len mam chronicku zihlavku a musim uzivat antihistaminika. Teraz uzivam od 14tt cetirizin ratiopharm, no zaujimalo by ma, ake lieky mozem uzivat pocas kojenia. Za odpoved vopred dakujem
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martina, antihistaminika by se neměla počas kojení používat. Někdy dáváme přednost jen malým dávkám kortikoidů. Proberte to se svým lékařem. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na hmyzí jed
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím mohu utlumit reakci na bodnutí komárem (jsem alergicka na pyly,trávy,roztoče,prach+astma) - po bodnutí mi oteče místo vpichu do průměru 10cm, dost opuchlé zčervenalé místo, nesvědí, spíš bolí jako modřina, na pohmat teplé. Děkuji za radu!!!
Veronika
MUDr. Nouza
Dobrý den, může se jednat o alergickou reakci, v tom případě by měl pomoci Zyrtec a podobné léky, nebo se jedná o jiný druh reakce. V tom případě by asi nepomohl, doporučil bych protizánětlivý krém, jako je voltaren, a chladný obklad. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobry den prajem, chcela by som sa opytat na davkovanie lieku Loratadin. Totiz alergologicka mi ho predpisala prvykrat a povedala ze dalej mi ho moze predpisovat aj vseobecna lekarka, ta mi vsak povedala ze liek sa uziva len dva mesiace potom je pauza 2-3 mesiace a po nej nasleduje dalsi mesiac uzivania a nasledne je nutna kontrola. Mna by zaujimalo ci je to naozaj tak kedze alergologicka mi nic take nespominala okrem tej kontroly o pol roka. Dakujem!!!
Denisa
MUDr. Nouza
Lék Loratadin je možné používat dlouhodobě, bez potřeby přestávky. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zaptat zda je možné užívat zyrtec, když kojím. Všude na internetu čtu, že to není možné, že přechází do matěřského mléka, ale můj alergolog mi řekl, že zyrtec mohu užívat bez obav? Mám obavy, abych nenarušila imunitní systém dcery, pokud zyrtec do mléka opravdu přechází. Velmi děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, nedoporučuji užívání antihistaminik při kojení, přechází do mléka. Vhodnější je aplikace nosních sprejů či očních kapek, k zamezení projevů alergie. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobry den, potrebovala by som poradit (pre potreby diplomovej práce), ktoré z uvedených drvín sú najviac alergénne a či je vobec mozné to určit? Dreviny - breza (Betula pendula), vrba biela (Salix abla), vrba babylonska (Salix babylonica) a vrba hlošinova (Salix eleagnos). Ďakujem a prajem príjemny den
Katka
MUDr. Nouza
Dobrý den, největší problémy dělá rozhodně bříza. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Autoimunita
Dobrý den, dcera je alergik (roztoči), užívala vakcínu, během léčby ji byly zjištěny zvýšené protilátky pro štítné žláze. Léčí se na endokrinologii, užívá Euthyrox v malých dávkách, štítná žláza je bez známek poškození, protilátky při poslední kontrole mírně klesly, byly přes 500, nyní přes 300. Při zjištění autoimunitního onemocnění jí na alergologii vysadili vakcínu, užívá při potížích xyzal. Opravdu není možné alergii léčit vakcínou? Přineslo by to riziko zhoršení onemocnění ŠŽ? Děkuji za odpověď a přeji hodně vyléčených pacientů :-) Bára
Barbora
MUDr. Nouza
Dobrý den, Báro, děkuji za milé přání. Otázka podávání vakcíny při autoimunitním onemocnění štítné žlázy je otazná. Nelze říci, že by byla tyreoiditida vyvolána vakcínou, ale přeci jenom, je to zásah do imunitního systému. Možná by se dalo uvažovat o tom zkusit pokračovat ve vakcíně a sledovat aktivitu autoprotilátek. Je to na vzájemné dohodě alergologa a endokrinologa, samozřejmě spolu s vámi. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1





mobilní verze