Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kombinace afghánské kuchyně: mátový jogurt, sladká rýže a jehněčí

  0:41aktualizováno  0:41
Afghánistán není v posledních letech zrovna dovolenkovou destinací, ovšem i z bezpečí domova nebo restaurace se můžete seznámit alespoň s jeho zajímavým gastronomickým bohatstvím. Stojí to za to.

Kabuli Palaw a Sabzi | foto: Yan Renelt, MAFRA

Afghánská kuchyně se v mnohém podobá dalším kuchyním v tamním regionu, tedy i podstatně známější kuchyni indické. Pro mnohé Čechy má však oproti indické jednu výhodu, protože se nevyžívá v pálivých chutích a feferonkách, i když po nich afghánští kuchaři někdy také sáhnou.

Najib Rakin, šéfkuchař rodinné restaurace Behsud se svou manželkou a synem

Najib Rakin, šéfkuchař rodinné restaurace Behsud se svou manželkou a synem

„Vaříme hodně z jehněčího masa, které podle mé zkušenosti Čechům chutná. Oblíbené je i hovězí a krůtí maso na kostky, kotlety a kebaby. Jako přílohy jíme rýži basmati, světlý afghánský chleba nebo placky pečené na pánvi,“ popisuje Najib Rakin, šéfkuchař pražské restaurace Behsud.

Afghánská kuchyně samozřejmě stojí i na velkém množství zeleniny. Mezi oblíbená koření pak patří čerstvý i sušený koriandr, česnek, máta a kardamom. „Ten Afghánci opravdu milují a najdete ho ve všem: v čaji, kávě i baklavě,“ vysvětluje Najib Rakin, který přišel s rodinou do Česka před devatenácti lety.

Ve své restauraci Behsud pro nás připravil i typické afghánské menu, které vás překvapí zajímavými kombinacemi chutí: sladká rýže basmati spolu s rozinkami, oříšky a mrkví skvěle doplňuje pomalu vařené jehněčí maso. K tomu se podává osvěžující jogurtový nápoj s mátou.

Sabzi – afghánský špenát

Ingredience pro 4 osoby:

Kabuli Palaw, Sabzi a nápoj Dogh podle restaurace Behsud
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 1 ks pórku
  • 1 svazek koriandru
  • 450 gramů čerstvého (i mraženého) listového špenátu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1⁄4 čajové lžičky černého pepře

Postup:

Očistěte česnek, cibuli i pórek. U pórku odstraňte oba konce a všechnu zeleninu nadrobno nakrájejte.

Do velké pánve nalijte olej, plotýnka by měla být na střední teplotě. Jakmile se pánev ohřeje, přijdete zeleninu a restujte na 5 až 10 minut za občasného míchání.
Pak nakrájejte čerstvý koriandr a přidejte ho se špenátem do pánve. Přidejte veškeré koření a zamíchejte do pokrmu. Takto vařte, dokud špenát a ostatní zelenina nezměknou.

Špenát také můžete podávat s basmati rýží, čímž z něj vykouzlíte vegetariánské hlavní jídlo.

Kabuli Palaw - pomalu vařené jehněčí s basmati rýži

Ingredience pro 4 osoby:

Kabuli Palaw - pomalu vařené jehněčí s basmati rýži připravenou v páře podle...
  • 500 gramů jehněčí kýty
  • 300 gramů kvalitní basmati rýže
  • 1⁄2 lžíce mletého římského kmínu
  • 1⁄2 lžíce mletého koriandru
  • 150 gramů rozinek
  • 200 gramů mrkve
  • 50 gramů loupaných pistácií
  • 50 gramů loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • olej (podle potřeby)
  • 2 velké cibule (nadrobno pokrájené)
  • 70 gramů rajčatového protlaku

Postup:

Olej rozpalte ve větším pekáči a na něm doměkka orestujte cibulku jen tolik, aby chytla barvu. Přidejte najemno nakrájený česnek a promíchejte. Poté přidejte nakrájené jehněčí maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přisypte směs koření (mletý římský, koriandr, sůl), nechte rozvonět a pak zalijte dvěma hrnky vody. Povařte 15 minut. Po 15 minutách přimíchejte do směsi rajčatový protlak a nechte dalších 10 minut povařit na lehkém ohni.

Mezitím zalijte rýži vlažnou vodou a nechte co nejdéle odstát. V pánvi na oleji osmahněte mrkev nakrájenou na dlouhé tenké nudličky, po pěti minutách k ní přisypte cukr, rozinky, kardamom a na nudličky nakrájené pistácie a mandle. Promíchejte a nechte hezky zkaramelizovat cukr se směsí. Nakonec směs z pánve i slitou rýži přidejte do pekáče k masu, dolijte hrnkem vody a dejte na čtvrt hodiny péct do trouby rozpálené na 180 stupňů Celsia.

Nápoj Dogh

Ingredience pro 4 osoby:

Jogurtovo-okurkový nápoj
  • 1 okurka
  • 250 gramů bílého jogurtu
  • čerstvá (i sušená) máta
  • 2-3 sklenice vody (podle toho, jak hustý nápoj chceme mít)
  • led

Postup:

Okurku nakrájejte nadrobno. Pak ji vložte do velké nádoby i s jogurtem, mátou a vodou. Nápoj se ředí vodou podle přání, jak ho chceme mít hustý, nebo naopak řídký. V létě do něj můžete pro osvěžení přidat i led.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Staňte se čichovými nomády
Staňte se čichovými nomády

Francouzská značka Une Nuit Nomade v těchto dnech představuje novou řadu Une Nuit a Montauk. První dva zástupci řady jsou vůně Rose America a Memory Motel. Ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.