Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Papričky jalapeños ztrácejí svou pálivost. Změny klimatu za to nemohou

  20:00
Jalapeños jsou již dlouhou dobu nejpopulárnějšími chilli papričkami na světě. V poslední době však přibývá stížností konzumentů nad poklesem jejich síly. „Některé jsou skutečně méně pálivé,“ zjistil americký novinář, který se rozhodl přijít věci na kloub. Na vině je totiž podle něj potravinářský průmysl, jehož standardizaci vyšli pěstitelé vstříc. Neznamená to však, že opravdu pálivou jalapeño už nelze sehnat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poprvé na problém mizející pálivosti papriček jalapeños upozornil časopis D Magazine, který vychází v Dallasu. Problematiku na jeho stránkách rozkryl food kritik Brian Reinhart, který vyšetřování započal ve vlastní kuchyni. Po měsících kupování jalapeños totiž zjistil, že i bez tepelné úpravy jsou papričky jako bez života. „Začal jsem psát šéfkuchařům v Dallasu, abych zjistil, zda mají stejnou zkušenost,“ vzpomíná.

Mnozí se na tom shodli. Někteří z kuchařů uvedli, že místo jalapeños dávají přednost spíše papričkám serranos. „Už nedokážu udělat salsu dostatečně pálivou,“ posteskl si například Luis Olvera, majitel tamější restaurace Trompo. „Co to má znamenat? Jalapeños už nejsou pálivé!“ lamentoval brzy poté i potravinářský institut.

Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

Food kritik Brian Reinhart se tak vydal po stopách příčiny současného stavu papriček a dobral se i výsledku. „Dlouhodobá ‚despicifikace‘ (spice – pálivý, pozn. ed.) zeleniny je záměrná volba pěstitelů, nikoliv výsledek špatného počasí nebo změn klimatu,“ napsal Reinhart. Stručně řečeno, většina jalapeños podle něj putuje do továren, kde se používá do průmyslově vyráběných potravin, jako jsou salsy, chipsy nebo klobásy. Společnosti vyrábějící tyto produkty chtějí mít kontrolu nad chutí svých výrobků a té lze snáze dosáhnout, když jsou jalapeños jemné.

Chuť a pálivost

„Chuť a pálivost jsou dvě různé věci,“ říká novinář José C. Marmolejo, který je mexickým zástupcem ve Světové alianci chilli. Pálivost pochází z látky známé jako kapsaicin, chuť je to, co by zůstalo, kdybychom ho z papriček odstranili.

Firmy mohou do svých receptů přidávat méně ostré papričky jalapeños pro lepší chuť, aniž by se musely obávat nežádoucí pálivosti. Tu pak mohou na požadovanou úroveň doladit přidáním extraktu zvaného oleoresin capsicum – látky, která je základem například pepřových sprejů.

OBRAZEM: Na pražském Výstavišti lidé soutěžili v pojídání chilli papriček

Podle Reinharta šli průmyslu naproti i sami šlechtitelé papriček jalapeños. „Řekli, podívejte se, máme tu papričky s nízkou pálivostí. A pak přišli s jalapeños s nízkou pálivostí, ale výraznou chutí,“ říká Reinhartův klíčový zdroj ve vyšetřování. To se zpracovatelům samozřejmě líbilo, sáhli po těch prvních a kvůli řízené pálivosti do nich začali přidávat oleoresin capsicum.

„Úpadek papriček jalapeños do všeobecné nevýraznosti začal před téměř čtyřmi desetiletími, kdy výrobci začali prodávat své zboží s označením ‚mírný‘, ‚střední‘ a ‚pálivý‘,“ řekla časopisu D Magazine Stephanie Walkerová, odbornice na zeleninu z New Mexico State University a expertka na chilli papričky. Sama je členkou poradního sboru Institutu chilli papriček při Univerzitě v Novém Mexiku. Americký stát by se totiž mohl nazývat státem chilli, protože v roce 2021 se zde vyprodukovalo více než 60 procent papriček spotřebovaných v USA.

Když paprička musí zůstat stejná

Klíčového viníka spiknutí za „despicifikaci“ papriček jalapeños je však třeba hledat ještě o dům dál. Jmenuje se Tam II a je to druh papričky vyvinutý na texaské univerzitě A&M. Stal se hitem asi před dvaceti lety. „Od té doby se jeho vyšlechtěné geny postupně dostaly do obecného fondu papriček jalapeños, ty se tak staly mírnějšími,“ říká Reinhart.

„Pro velké společnosti je dnes důležitá především standardizace,“ vysvětluje novinář Marmolejo, který tento fenomén přirovnává ke konceptu McDonald’s, kdy každý hamburger musí zůstat všude stejný. Jako bývalý výrobce salsy a dalších chilli produktů se s tímto problémem sám setkal. Mnozí k jeho řešení přistoupili jinak. Začali vyrábět své potraviny ve velkých dávkách. „Může se tak stát, že některé chilli je pálivé a jiné ne,“ říká.

Ale když se jich smíchá obrovské množství, chuť se vyrovná. „Jsem zastáncem přírodních procesů a chutí, a tak bych jednoduše nevěřil firmě, která do nich přidává aditiva, i kdyby to byl samotný kapsaicin,“ říká Marmolejo.

Chilli papričkou proti bolesti. Pomohou, kde léky nestačí, říká neurofyziolog

I když jalapeños slábnou, milovníci papriček by se o svou oblíbenou potravinu neměli obávat. Stále je před nimi spousta dalších možností. „Pokud chcete pálivé jalapeños, jsou všude k dostání,“ říká Marmolejo a vyzdvihuje papričky, které se pěstují v mexických státech Chihuahua nebo Veracruz. Zákazníci, kteří hledají ostřejší varianty papriček, by si ale podle jeho slov měli ověřit zdroj: „Papričky jalapeños pěstované v Mexiku mohou být ostřejší a obecně platí, že menší papričky jsou často pálivější,“ říká DeWitt.

A pokud hledáte velmi pálivé papričky, můžete si vybrat z mnoha dalších. „Například takzvané habaneros jsou ve Spojených státech posledních třicet let velmi populární,“ říká Marmolejo. „Jsou to asi moje nejoblíbenější čerstvé chilli papričky. Jejich aroma je nezaměnitelné a snad to tak i zůstane,“ uzavírá novinář podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Soud vyhlásil nad firmou Kovosvit MAS moratorium. Má závazky přes miliardu

3. května 2024  20:10,  aktualizováno  20:35

Českobudějovický krajský soud v pátek v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

USA a eurozóně se nedaří překonat inflační trápení. Snížení sazeb je v ohrožení

3. května 2024

Rok 2024 se měl mimo jiné nést v postupném snižování úrokových sazeb v eurozóně i Spojených státech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...