Barevné, hořkosladké a sexy. Oslavte světový den koktejlu s drinkem v ruce

Ještě ho tak úplně nevidíme, ale léto je už za jedním či dvěma rohy a jaro se konečně vzchopilo, takže můžeme zahodit bundy a rozpálit grily. A co by to bylo za rodinnou nebo přátelskou sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití. 13. května navíc slavíme světový den koktejlu, tak na zdraví!

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I když slovo koktejl spatřilo světlo světa pravděpodobně mnohem dřív, poprvé se jeho psaná definice objevila 13. května 1806 v newyorských novinách The Balance and Columbian Repository v odpovědi editora jednomu ze čtenářů. Ten se chtěl dopátrat toho, co neznámý pojem cock tail, zmíněný v příspěvku zklamaného demokratického politického kandidáta, vlastně znamená.

Onen editor jménem Harry Croswell popsal tento drink jako „povzbuzující likér, složený z lihovin jakéhokoli druhu, cukru, vody a hořkých látek“. Údajně prý také dodal, že „se tento nápoj považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce rázné a nebojácné jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: osoba, která ho spolkne skleničku, je schopna spolknout cokoli…“

První oslava Světového dne koktejlu pak proběhla o 193 let později, 13. května 1999, v několika desítkách barů na celém světě. Jedním z prvních podniků, který stál u zrodu této události, byl také Bebop Bar hotelu Radisson SAS Alcron Praha, a připojil se také pražský Bugsy’s Bar. Inspirací k prvním oslavám pak byla právě zmíněná definice koktejlu z psacího stroje Harryho Croswella.

Dnes se tento opojný svátek slaví jak na místech, kde se přípravě koktejlů věnují profesionální mistři šejkru, tak v domácnostech, na zahradních party nebo třeba na chatě.

Přidejte se i vy a namíchejte přátelům či dospělým rodinným příslušníkům něco dobrého pro lepší náladu. Inspiraci najdete v rubrice Recepty iDNES.cz, ale klidně se nechte unést vlastní fantazií nebo obsahem domácího baru a ledničky.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...