I když slovo koktejl spatřilo světlo světa pravděpodobně mnohem dřív, poprvé se jeho psaná definice objevila 13. května 1806 v newyorských novinách The Balance and Columbian Repository v odpovědi editora jednomu ze čtenářů. Ten se chtěl dopátrat toho, co neznámý pojem cock tail, zmíněný v příspěvku zklamaného demokratického politického kandidáta, vlastně znamená.
Onen editor jménem Harry Croswell popsal tento drink jako „povzbuzující likér, složený z lihovin jakéhokoli druhu, cukru, vody a hořkých látek“. Údajně prý také dodal, že „se tento nápoj považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce rázné a nebojácné jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: osoba, která ho spolkne skleničku, je schopna spolknout cokoli…“
První oslava Světového dne koktejlu pak proběhla o 193 let později, 13. května 1999, v několika desítkách barů na celém světě. Jedním z prvních podniků, který stál u zrodu této události, byl také Bebop Bar hotelu Radisson SAS Alcron Praha, a připojil se také pražský Bugsy’s Bar. Inspirací k prvním oslavám pak byla právě zmíněná definice koktejlu z psacího stroje Harryho Croswella.
Dnes se tento opojný svátek slaví jak na místech, kde se přípravě koktejlů věnují profesionální mistři šejkru, tak v domácnostech, na zahradních party nebo třeba na chatě.
Přidejte se i vy a namíchejte přátelům či dospělým rodinným příslušníkům něco dobrého pro lepší náladu. Inspiraci najdete v rubrice Recepty iDNES.cz, ale klidně se nechte unést vlastní fantazií nebo obsahem domácího baru a ledničky.