Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale výsledek stojí za to. Po úpravě na grilu totiž zůstanou nejen neskutečně šťavnatá, ale i krásně zauzená.

Svůj gril rozpálil David Kubricht alias pipMaster na rozsáhlé zahrádce Svatojánského Dvora na pražském Střížkově, jemuž dominuje velká venkovní kuchyně s mnoha grily a udírnou.

Kamenný krb najdete i v interiéru restaurace, kde můžete ochutnat jejich domácí klobásy, uzená kachní prsa s domácím zelím, grilovaná žebra nebo místní specialitu – masová prkénka. Ve Svatojánském Dvoře kromě restaurace najdete i stylové ubytování v zámeckém stylu.

Příprava na grilu je mírně odlišná od běžné úpravy v kuchyni. Princip je sice podobný, ale gril mu dodá ještě další chutě.

Líčka nechejte nejdřív zaudit

Hovězí, telecí nebo vepřová líčka jsou z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů, které obsahují velké množství kolagenu a maso je tak jemné, že i samotní řezníci si ho často berou domů. „Pokud je váš řezník nemá, tak je má nejspíš pod pultem a nebojte se mu o ně říct,“ radí hned v úvodu David Kubricht.

Přečtěte si, jak vyučoval Zdeněk Pohlreich „svá“ líčka na kuchařském kurzu:

Na proslavená Pohlreichova líčka už nemusíte do Imperialu. Máme recept

Z masa odstraňte velké šlachy, ty menší tam nechte, protože do jídla uvolní kolagen. Očištěná líčka nakrájejte na menší kousky a okořeňte ze všech stran směsí ze soli, pepře, granulované cibule a česneku.

Gril roztopte na 150 °C, přidejte dva kousky ovocného dřeva na zauzení a líčka v nich nepřímou metodou nechte hodinu a půl zaudit.

Suroviny na líčka:

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 0,7 l červeného vína
  • směs koření SPoG od pipMaster – sůl, pepř, granulovaná cibule a česnek
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček nového koření
  • barbecue omáčka – Sweet N Smokey od Croix Valley
  • hovězí vývar
  • 1 máslo
  • 1 kg brambor
  • 4 lžíce citrónového olivového oleje Monini
  • kůra z citronu
  • sůl a pepř

Zeleninu budete grilovat napřímo

Než se maso zaudí, připravte si zeleninu. Cibuli, česnek, celer, mrkev a kus kořenové petržele pokrájejte nadrobno.

Po zauzení líček gril přestavte na přímou metodu grilování. Vyndejte z něj deflektor, který tlumil a oddělil přímý žár od masa, protože v další fázi bude potřeba zeleninu zarestovat v litinovém hrnci.

Stále držte teplotu 150 °C. „Samozřejmě můžete tam tlumič nechat a výsledek by byl stejný, jen by se nám jídlo dělalo déle,“ vysvětluje pipMaster.

Litinový hrnec nechte na roštu grilu dostatečně nahřát. V pánvi rozpusťte půl kostky másla a orestujte na něm pokrájenou zeleninu.

K ní přidejte kvalitní rajčatový protlak, pipMaster použil rajčatový koncentrát od Mutti, a trochu dobré barbecue omáčky. Mistr grilu tentokrát sáhl po medové omáčce Sweet N Smokey od Croix Valley, aby podpořila celkovou nakouřenou chuť pokrmu. Vše zarestujte a promíchejte s opečenou zeleninou.

Líčka průběžně podlívejte vínem a vývarem, dokud úplně nezměknou

Do základu následně přidejte zauzená líčka a k nim tři bobkové listy, šest kuliček nového koření, šest kuliček jalovce a přilijte 3–4 deci dobrého červeného vína, pipMaster vybral Modrého Portugala.

Lehce promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte v grilu další dvě až tři hodiny dusit, dokud maso úplně nezměkne. „Průběžně podlévejte zbytkem vína a hovězím vývarem, aby základ s líčky byl stále ponořen do tekutiny,“ upozorňuje pipMaster.

Zkuste netradiční citronovou kaši z brambor

Nejvyšší čas připravit přílohu. K líčkům na červeném víně se nejlépe hodí bramborová kaše – pipMaster zvolil trochu netradiční úpravu s citronem, která zvýrazní celkovou chuť líček a jak je známo, citron obecně napomáhá trávení.

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

Do uvařených brambor nalijte trochu mléka a brambory rozšťouchejte. Přidejte pár plátků másla, čtyři lžíce citronového oleje Monini, přistrouhejte trochu kůry z čerstvého citronu a kaši vyšlehejte ručním mixérem.

„Myslím, že to čekání stálo za to. Líčka se úplně rozpadají, jsou nádherně zauzená a šťavnatá. Úplně jako dort,“ hodnotí po ochutnání spokojený pipMaster.

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Australský rybář si vytáhl z vody rybu za milion dolarů

14. května 2024

Devatenáctiletý rybář chtěl jen nakrmit svou rodinu. Místo toho se mu povedlo chytit rybu...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...