Pochází z chladných oblastí střední Asie, a tak umí příjemně zahřát. Do jídelníčku by ji proto měli přihodit věční zmrzlíci se studenýma rukama a nohama, lidé chronicky nemocní či fyzicky pracující, sportovci a také ti, kdo mají alergii na lepek. Pohanka je totiž zcela bezlepková
A není to žádná novinka. Měli ji v oblibě už naši předkové a dobře věděli proč. Zde je sedm důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku:
1. Zdravé srdce
Pro naše tělo je pohanka důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Obsahuje také vitaminy B1, B2, B3 (niacin), C a E. Zelené rostlinky jsou bohaté i na speciální vitamin P rutin, který zvyšuje pevnost a pružnost cév, jeho pomoc proto přivítají i kardiaci a ti, kdo se potýkají s křečovými žilami či vysokým krevním tlakem.
2. Trávení a játra
Další v pohance obsaženou aktivní látku cholin zase ocení nemocní s játry, napomáhá totiž k jejich regeneraci a výborně působí i při jarní detoxikaci těla.
3. Posílení imunity
Tato plodina dodá organismu vlákninu a spolu s ní také důležité aminokyseliny. Pokud si ji budete dopřávat pravidelně, posílí vaši imunitu. Podporuje odolnost proti nachlazení a chřipce.