Kysané zelí je pokladem české kuchyně. Dejte si ho s masem nebo do salátu

Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a česká kuchyně se bez něj rozhodně neobejde.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Obsahuje množství vitaminu C, důležitého pro naši imunitu, a je i mocným antioxidantem, který pomáhá chránit buňky těla před volnými radikály. Spolu s vitaminem K tvoří dvojici nezbytnou pro pevné kosti. Kysané zelí je též bohaté na draslík, vlákninu a železo.

Fermentace, za niž jsou zodpovědné bakterie mléčného kvašení, dodává zelí výraznou kyselou chuť a především látky prospěšné tělu. Fermentované potraviny jsou navíc cenným zdrojem probiotik.

A právě v zelí je jich podle výzkumů mnohonásobně více než například v jogurtu. Konzumací kysaného zelí tak můžeme nahradit i probiotické doplňky z lékárny.

Pro štíhlost a krásu

Kysané zelí je nízkokalorické, plné živin a téměř bez tuku. K tomu má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla. A také zpomaluje stárnutí pleti, působí proti pigmentovým skvrnám a udržuje pokožku pevnější, mladší a zdravější.

Pro naše předky bylo kysané zelí během zimy superpotravinou.

Benefity pro naše zdraví

Má také příznivý vliv na imunitu a schopnost těla bránit se proti nachlazení a virovým infekcím. Vyplatí se tedy konzumovat ho pravidelně od podzimu až do jara. Košťálová zelenina navíc údajně pomáhá i v prevenci rakoviny. Může za to vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a fytochemikálií.

Pokud trpíte na zácpu, nadýmání, kožní problémy, únavu či bolesti zad, je možné, že vaše střeva nejsou ve správné kondici. Ve chvílích, kdy tělo není schopné absorbovat živiny z potravin, se mohou vyskytnout právě tyto problémy.

Posílit své zdraví a získat zpět rovnováhu v trávicím traktu lze docílit právě s pomocí kysaného zelí, které pročistí střeva a zároveň dodá tělu potřebná probiotika. A pokud zažívací trakt funguje správně, produkuje mozek serotonin a dopamin, jež příznivě ovlivňují naši náladu. Probiotika totiž výrazně podporují tvorbu tzv. šťastných hormonů a umožňují nám lépe zvládat stresová období.

Pravidelnou konzumací kysaného zelí můžeme dokonce zlepšit i svůj spánek. Vitamin A, který je též v zelí obsažený, pak snižuje riziko vzniku šedého zákalu a napomáhá dobrému zraku.

Vedle vitaminů a minerálů stojí za zmínku organické sloučeniny s protizánětlivými účinky. Ty dokážou zmírňovat bolest svalů, kloubů i jiných zánětlivých míst na těle.

Tip: Konzervované kysané zelí, které v obchodech lze sehnat v sáčku či ve sklenici, bývá obvykle pasterizované. Tento proces bohužel ničí probiotika, takže kupujte raději čerstvé kysané zelí vyrobené bez octa, které je ale nutné skladovat v chladničce. Nebo si ho připravte doma sami, je to snadné a k výrobě můžete zvolit jak bílé, tak i červené hlávky. Nutričně i chuťově jsou podobné, červené obsahuje více vitaminů A a B.

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...