Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Obsahuje množství vitaminu C, důležitého pro naši imunitu, a je i mocným antioxidantem, který pomáhá chránit buňky těla před volnými radikály. Spolu s vitaminem K tvoří dvojici nezbytnou pro pevné kosti. Kysané zelí je též bohaté na draslík, vlákninu a železo.
Fermentace, za niž jsou zodpovědné bakterie mléčného kvašení, dodává zelí výraznou kyselou chuť a především látky prospěšné tělu. Fermentované potraviny jsou navíc cenným zdrojem probiotik.
A právě v zelí je jich podle výzkumů mnohonásobně více než například v jogurtu. Konzumací kysaného zelí tak můžeme nahradit i probiotické doplňky z lékárny.
Pro štíhlost a krásu
Kysané zelí je nízkokalorické, plné živin a téměř bez tuku. K tomu má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla. A také zpomaluje stárnutí pleti, působí proti pigmentovým skvrnám a udržuje pokožku pevnější, mladší a zdravější.
Benefity pro naše zdraví
Má také příznivý vliv na imunitu a schopnost těla bránit se proti nachlazení a virovým infekcím. Vyplatí se tedy konzumovat ho pravidelně od podzimu až do jara. Košťálová zelenina navíc údajně pomáhá i v prevenci rakoviny. Může za to vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a fytochemikálií.
Pokud trpíte na zácpu, nadýmání, kožní problémy, únavu či bolesti zad, je možné, že vaše střeva nejsou ve správné kondici. Ve chvílích, kdy tělo není schopné absorbovat živiny z potravin, se mohou vyskytnout právě tyto problémy.
Posílit své zdraví a získat zpět rovnováhu v trávicím traktu lze docílit právě s pomocí kysaného zelí, které pročistí střeva a zároveň dodá tělu potřebná probiotika. A pokud zažívací trakt funguje správně, produkuje mozek serotonin a dopamin, jež příznivě ovlivňují naši náladu. Probiotika totiž výrazně podporují tvorbu tzv. šťastných hormonů a umožňují nám lépe zvládat stresová období.
Pravidelnou konzumací kysaného zelí můžeme dokonce zlepšit i svůj spánek. Vitamin A, který je též v zelí obsažený, pak snižuje riziko vzniku šedého zákalu a napomáhá dobrému zraku.
Vedle vitaminů a minerálů stojí za zmínku organické sloučeniny s protizánětlivými účinky. Ty dokážou zmírňovat bolest svalů, kloubů i jiných zánětlivých míst na těle.
Tip: Konzervované kysané zelí, které v obchodech lze sehnat v sáčku či ve sklenici, bývá obvykle pasterizované. Tento proces bohužel ničí probiotika, takže kupujte raději čerstvé kysané zelí vyrobené bez octa, které je ale nutné skladovat v chladničce. Nebo si ho připravte doma sami, je to snadné a k výrobě můžete zvolit jak bílé, tak i červené hlávky. Nutričně i chuťově jsou podobné, červené obsahuje více vitaminů A a B.
Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma |