Podceňovaná cuketa probouzí kulinární fantazie a dovede mile překvapit

Stává se, že se jí na zahrádce urodí až moc a stane se pro nejednoho rodinného příslušníka vpravdě danajským darem. „Už zase cuketa?“, lekáme se a nevíme, co s touto nudnou zeleninou podniknout. Přitom snad neexistuje lepší parťačka pro naše kuchyňské experimenty, hodí se totiž doslova do všeho.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Cuketa má sice své vzdálené předky ve střední Americe, ale ona sama se narodila v Itálii, coby výsledek práce místních šlechtitelů. V našich kuchyních si našla místo až koncem 80. let minulého století, kdy se stala hitem. I proto, že k jejímu pěstování není potřeba žádných velkých zahradnických zkušeností a její využití je velice pestré, což káplo do noty jak domácím zahrádkářům, tak hospodyňkám lačným po novotách.

Její výhodou, jež se zprvu jeví jako nedostatek, je nevýrazná až mdlá chuť, která ovšem dovede báječně přijímat všechny chutě a vůně koření, bylinek a dalších aromatických přísad, jako je třeba cibule nebo česnek.

Navíc dodá pokrmu šťavnatost, vláčnost a také objem, což se projeví nejen při přípravě oblíbeného cukeťáku nebo leča, ale také třeba při pečení moučníků od bábovek přes dorty až po perník.

Šéfkuchaři používají téměř výhradně jen menší plody, které jsou křehčí a fajnovější, pokud vám ale dědeček přinesl ze zahrady „mastodonta“, najdete jistě spousty využití i pro něj. Jen se možná budete muset zbavit středu se semeny.

Cuketa je vhodná také při různých dietách, včetně té redukční, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Jejím hlavním stavebním kamenem je voda, obsahuje také malé množství vlákniny a jen kolem čtyř procent sacharidů. Je také zdrojem karotenu a draslíku, který pomáhá organismu zbavit se soli a nadbytku vody.

Co vše si z cukety můžete připravit? Inspiraci najdete na následujících stránkách.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...