Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu opadne a začínáme řešit, co s nimi. Poradíme vám, jak je zpracovat, uchovat a co dobrého z nich připravit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Většina lidí si pochutná na smaženici, možná připraví houbový guláš nebo ty větší kousky pokrájí na plátky a osmaží v trojobalu. To jsou náramné a bezkonkurenční lahůdky, ale co s tím zbytkem? Pouze zdravé a pevné houby se mohou zpracovat několika způsoby.

Už u vás rostou? Pochlubte se svými houbařskými úlovky

Sušení

Pokud je teplé počasí a máme k tomu prostor, sušíme venku ve stínu na drátěných platech. Plátky hub můžete i navléknout na nitě a zavěsit, a to opět ve stínu a v místě kde volně proudí vzduch.

Sušit je možné i v troubě při 40 °C, dvířka však musí zůstat stále pootevřená, aby vzduch mohl proudit. Nabízí se také využití domácí sušičky potravin. Plátky očištěných hub rovnoměrně vyskládejte na plata sušičky a sušte asi 8 hodin.

Pouze dobře usušené kousky hub, které chrastí mezi prsty, ukládejte do uzavřených neprodyšných sklenic, abyste zabránili vniknutí molů a plísní.

Houby usušíte i bez sušičky, stačí trouba. Své fígle mají i čtenáři iDNES.cz

Dušení

Dobře očištěné a nakrájené houby propláchněte přes sítko proudem studené vody. Vhoďte do hrnce a poduste za občasného míchání, mírně je přisolte. Vychladlou směs uložte do sklenic a zalijte šťávou, kterou houby pustily, případně dolijte převařenou vodou.

Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá při 95 °C necelou hodinu a opakuje se druhý den znovu. Houby je možné konzumovat asi za měsíc.

Nakládání v soli

Takhle to dělávaly naše babičky. Tímto způsobem lze ovšem zpracovat jen tvrdé, nenavlhlé houby nakrájené na kousky (můžete je nechat ještě krátce předsušit, aby pouštěly co nejméně vlhkosti).

Houby po vrstvách ukládejte do sklenice a prosypávejte je solí (na čtyři lžíce hub jedna lžíce soli). Uchovávejte v chladu a temnu. Takto uchované houby se hodí do polévek a omáček, ale nezapomeňte na to, že jsou už slané, takže se solí opatrně!

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu z kilogramu soli a litru vody. Houby napěchujte do sklenice, nahoře nechte trochu prostoru a zalijte je slaným roztokem. Měl by sahat asi centimetr nad vrstvu hub.

Mražení

Houby si můžete jednoduše zamrazit, ať už syrové nebo tzv. blanšírované. Pokrájené syrové houby můžete rovnou v uzavíratelné dóze nebo sáčku se zipem zamrazit, pokud je potom budete správným způsobem rozmrazovat. Tedy, přendáte je do lednice, popřípadě je vhodíte do vařícího se pokrmu rovnou zmrzlé.

Blanšírované houby (nakrájené, omyté, posolené, mírně opepřené, podle chuti i posypané kmínem a asi čtvrt hodiny podušené ve vodě) rozdělte na porce a vložte do mrazáku. Takto připravené houby získají v kuchyni široké využití.

Naložení v tuku

Podušenou houbovou směs přendejte do čistých sklenic a zalijte sádlem. Pak proveďte hodinovou sterilaci na 95 °C, po dvou dnech bude třeba celý postup zopakovat.

Nebo jako v dalším bodě využijte dvakrát po sobě v rozmezí dvou dnů myčku. Takto zakonzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky pro jakýkoliv houbový recept.

Tip Zavařovat můžete i v myčce

Sklenice důkladně uzavřete víčky a naskládejte je do myčky, menší nahoru, větší dolů, neměly by se dotýkat a měly by stát rovně. Pusťte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C. Nechte ho proběhnout až do konce včetně případného sušení, které je vlastně také zdrojem tepla. Sklenice vyndejte na utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.

Spousty skvělých receptů na houbové pokrmy najdete v rubrice Recepty.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...