Na těsto potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 3 vejce (velikost M), 60 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 25 g rumu, 90 g měkkého másla, 200 g mléka, 20 g droždí a 3 g soli.
Na náplň si připravte 250 g švestkových povidel, 3 g perníkového koření a 10 g rumu, a na dokončení 1 l oleje na smažení a 50 g moučkového cukru.
Jak na Maršálkovy voňavé koblihy krok za krokem: |
Počítejte, že příprava 22 koblížků si vyžádá dvě hodiny vašeho času.
Postup přípravy
Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme. Necháme 30 minut na teplém místě vykynout.
Přidáme ostatní ingredience kromě másla a hněteme 3 až 4 minuty. Nakonec přidáme máslo a dohněteme do hladkého, pevného a nelepivého těsta.
Necháme asi 30 minut kynout, poté rozdělíme na dílky po 50 g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout.
Před smažením musí být objem víc než dvojnásobný.
Smažíme v oleji při 175 °C zhruba 2 minuty z každé strany. Koblihy vyjmeme z oleje a necháme je vychladnout na plechu pokladeném savými papírovými utěrkami, zbaví je přebytečného oleje.
Na náplň smícháme povidla, rum a koření. Směsí naplníme cukrářský sáček.
Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme.
Praktické tipy od Josefa Maršálka:
|