Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba dodržovat pár osvědčených postupů. Poradíme, jaké to jsou. Třeba se vám tyto dovednosti budou hodit při přípravě svátečního moučníku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin ŠpeldaKulinární studio MAFRA

Chcete návštěvu nebo své blízké potěšit vynikající roládou? Na první pohled na tom není nic složitého. Navíc všechny suroviny máte pravděpodobně doma, tak proč se do toho nepustit. Pak se ale něco pokazí a nejedna hospodyňka spláče nad výdělkem. 

Co jsou nejčastější chyby a jak se jich vyvarovat? Začněme těstem. Logicky musí být vláčné, protože suché by se okamžitě potrhalo. Naštěstí úplně stačí přidat polévkovou lžíci oleje a je po starostech. Také se pokuste těsto udělat co nejméně porézní. Čím větší bubliny v něm budou, tím víc hrozí potrhání. 

Jakmile máte upečeno, je zapotřebí korpus ještě zatepla aspoň částečně zarolovat. Nejprve sloupněte pečičí papír a plát těsta položte na nový. Rolujte pak i s ním. Zabráníte tak slepení. 

Když máte plát srolovaný, zajistěte ho proti samovolnému rozmotání a nechte zcela vychladout. Poté plát rozmotejte a začněte plnit. 

Výborné jsou třeba šlehačkové náplně, ale zvláště začátečníci budou mít velké problémy, aby jim z rolády nevytekly. Dobrou volbou jsou různé našlehané máslové krémy anebo méně tučné varianty s tvarohem. Do něj v případě potřeby můžete přidat želatinu. Budete tak mít jistotu, že se náplň nehne ani o milimetr.

A pak už zbývá jen finální dozdobení. Pokud nebudete dávat na roládu polevu, stačí ji posypat moučkovým cukrem. Použít lze ale i ztuženou šlehačku a drobnější ovoce jako například maliny nebo kousky jahod.

Pokud se vám dílo napoprvé nepovede, nezoufejte. Chce to jen trochu praxe a časem budete dělat ty nejlepší rolády v okolí.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...