Přehlížená superpotravina našich babiček. Med je v kuchyni doslova poklad

Včelí med naši předkové používali nejen jako přírodní lék, ale také jako zdravé sladidlo. Moderní kuchyně na něj bohužel trochu zapomíná, přitom je dokonalou ingrediencí nejen při přípravě sladkých pokrmů, ale také masových pečení či salátů. A hodí se i do vánočního cukroví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dát si lžičku medu do čaje s citronem nebo do zázvorového nápoje napadne teď v chladném období roku asi každého z nás. Ovšem med má při vaření a pečení mnohem více možností využití, které nikdy neškodí si připomenout. Už proto, že včelí med je nejen lahodný, ale také velmi zdravý.

„Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem tzv. prázdných kalorií, obsahuje užitečné vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ připomíná Helena Čížová z Ústavu potravin při VŠCHT Praha.

Kromě toho med obsahuje poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Je také zdrojem vitamínu C a vitaminů skupiny A, B, D, E, H a K.  

Sedm pozitivních účinků medu:

  • Posiluje imunitu.
  • Působí preventivně a ulevuje při chřipce a nachlazení
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu
  • Napomáhá při trávicích obtížích
  • Snižuje krevní tlak a reguluje cholesterol v krvi
  • Urychluje hojení menších popálenin a úrazů

Med pomáhá také při nespavosti, jelikož zlepšuje kvalitu spánku. Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin a úrazů.  

Jak využít med při vaření a pečení?

Asi největší oblibě se med těší při přípravě sladkých pokrmů a dezertů, ať už pečených, vařených nebo i těch, které se tepelně vůbec neupravují. Můžete ho použít jako sladidlo místo cukru jak do těsta, tak do krémů.

Skvěle se hodí také do různých snídaňových kaší nebo smoothie, vyzkoušejte třeba některý z těchto vynikajících receptů:

Nejen exotická kuchyně pak využívá med také na přípravu marinády nebo k potírání pečeného či grilovaného masa. Skvělý je třeba při přípravě klasické české pečínky, ať už se jedná o vepřové nebo drůbež.

Nesmíme ovšem zapomenout ani na široké možnosti při přípravě salátů, ať už osvěžujících jarních či letních, na které si ještě musíme nějaký čas počkat, nebo těch aktuálních podzimních či zimních. Krásně si med rozumí zejména s aromatickým sýrem, hruškami nebo exotickým ovocem.

Blíží se Vánoce, a tak neškodí připomenout si možnosti, které využití medu skýtá také při přípravě svátečního drobného cukroví, a to se zdaleka netýká jen tradičních medových perníčků, ale třeba i nepečených, nebo dokonce dietních pamlsků.

A docela nakonec jsme si nechali nápoje. Kromě obligátního čaje s citronem a medem jsou tu totiž ještě mnohem zajímavější varianty, například dokonalé svařené víno či punč.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....