Kyselý půvab rebarbory. Právě teď je její čas, pozvěte ji do kuchyně

  10:11
Možná i vaše babička pěstovala na zahradě rebarboru. Tato zelenina, která je známá svou výraznou kyselostí, je skvělou surovinou pro přípravu drobenkového koláče nebo dalších rafinovaných dezertů. Skvěle jí to sluší v kombinaci s jahodami. Vyzkoušejte naše recepty.

Rebarbora neboli reveň | foto: Profimedia.cz

Rebarbora neboli reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je zelenina, která zažívá právě teď svou hlavní sezonu. Konzumují se její šťavnaté řapíky, jež vás nadchnou výraznou a osvěžující kyselostí. Ale pozor, někteří lidé by se této lahůdce měli raději vyhýbat.

Rebarbora pochází z daleké Asie, pěstovala se už ve staré Číně, ale oblibu si získala i v Mongolsku nebo v arabském světě, a pak také ve Středomoří, odkud tato kyselá zelenina dorazila i k nám, na naše zahrádky. Je poměrně nenáročná na pěstování, sklízí se od konce dubna do konce června. 

Jaké jsou přednosti rebarbory? Kromě toho, že je skvělou ingrediencí pro výrobu marmelád, želé a letních koláčů či sorbetů, je také vyhledávanou součástí redukčního jídelníčku.

Obsahuje poměrně malé množství energie (cca 63 kJ na 100 g), je zdrojem vlákniny a pomáhá čistit střeva a odvádět toxiny z těla. Je znám i její pozitivní vliv na vlasy a pokožku.

Přestože jde o velmi kyselou zeleninu, překvapivě neobsahuje příliš mnoho vitaminu C, zato je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny pantothenové, vápníku, hořčíku a manganu.

Zejména v listech a slupce se v rebarboře vyskytuje poměrně veliké množství kyseliny šťavelové, proto je potřeba konzumovat jen dužinu, a to pouze tepelně upravenou. 

Lidová pranostika praví, že po sv. Janu (24. června) by se rebarbora už vůbec neměla sklízet. Pak už obsahuje až příliš velké množství kyseliny šťavelové, která může při nadměrné konzumaci vést až k tvorbě močových a ledvinových kamenů. Vyhýbat by se jí tedy měli lidé, kteří mají potíže s ledvinami, a také malé děti. 

Další skvělé (nejen) jarní a letní recepty najdete na Recepty iDNES.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...