Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám pomáhaly přežít zimu. Je čas na trochu odlehčení v podobě mladého masa. Jehněčí, telecí či kůzlečí se hodí na první jarní grilování, nebo ho dolaďte bylinkami a šoupněte do trouby či na pánev.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr SchoberKulinární studio MAFRA

Výhodou mladého masa je, že obsahuje méně tuku a více bílkovin, vitaminů a dalších prospěšných látek než maso ze starších kusů. Hodí se zejména pro děti, seniory, nebo při rekonvalescenci či dietě. Ovšem to neznamená, že byste si ho neměli dopřát, pokud do některé ze zmíněných skupin nepatříte.

Jehněčí, kůzlečí nebo třeba telecí maso si rozumí s bylinkami, tymiánem, šalvějí nebo medvědím česnekem. Báječně se k němu hodí svěží zelenina od karotky přes hrášek či sladkou kukuřici, listový špenát a doplnit ho můžete různě upravenými saláty. 

Jak využít jehněčí maso

Jehněčí či kůzlečí hřbet a kýta se hodí zejména na pečení, ale křehké a libové maso využijete také při grilování. Na rošt jsou skvělé i kotletky. Plec je vhodná k dušení, ale také na rolády, z krku bude vynikající ragú. Mleté jehněčí nebo kůzlečí maso využijete na ty nejdokonalejší burgery či čevapčiči v balkánském stylu.

Telecí kýta je vynikající nejen v podobě klasického vídeňského řízku, ale výborná je také na pečení, minutky nebo jako fajnová roláda. Vyzkoušejte i nadívané hrudí nebo třeba maďarský perkelt.

Na co si dát pozor při nakupování a přípravě mladého masa jsme se zeptali Martina Fialy z řeznictví a uzenářství Fiala Milovice, jež je držitelem značky kvality Regionální potravina 2019 za Milovické škvařené sádlo ve skle.

Jak vybírat jehněčí, kůzlečí a další mladá masa?
Každé maso vystavené ve vitríně se vybírá hlavně očima. Mladé maso musí mít vzhledem k věku zvířete  výrazně světlejší barvu než starší kusy. Láká nás jeho viditelná čerstvost, svěžest a máme-li možnost přivonět, i lákavá vůně. Pozor je třeba dávat na to, aby maso nebylo oschlé, flekaté a „unavené“.

Jak využít kůzlečí maso

Na co si dát pozor při tepelné úpravě mladého masa a jak ho nejlépe připravovat? 
Mladé maso obsahuje větší množství vody, proto je nezbytné ho při přípravě nejdříve krátce 1 až 2 minuty zprudka tepelně opracovat ze všech stran, tzv. zavřít, potom naopak snížit na nižší teplotu a pozvolna připravovat. Jednou z jeho mnoha výhod je i kratší doba přípravy. Je ovšem třeba maso hlídat, aby nedošlo k jeho zbytečnému vysušení delší úpravou.

Pro koho se mladé maso nejvíc hodí a proč? 
Mladé maso obsahuje minimum tuku, má větší obsah bílkovin a vody než starší kusy. Je proto vhodné pro každého, ale samozřejmě nejvíce ho i vzhledem k jemné struktuře masa a trochu tlumené chuti ocení děti a senioři.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...