Lidská kůže je tvořena až ze 70 % bílkovinou zvanou kolagen. Jeho množství v organizmu s přibývajícím věkem postupně klesá. Pomalý úbytek lze pozorovat již od 25. roku života, dále dochází k poklesu až o procento ročně.
Na rychlost úbytku kolagenu má vliv několik aspektů jako například genetika, životní styl, vhodně (či nevhodně) zvolené a užívané doplňky stravy či kosmetika.
Zhruba po šedesátém roce nastává intenzivní pokles produkce této důležité bílkoviny, což lze pozorovat nejen na stále hlubších vráskách, ale i výraznější bolesti kloubů, přicházejí také častější a závažnější nemoci.
Proč je důležité doplňovat do těla kolagen?
|
„Kolagen tvoří zhruba deset procent celkové hmotnosti lidského těla a jeho podíl je asi nejvýraznější v kůži. V těle se vyskytuje cca ve 30 různých typech. Nejčastější je typ I, který je obsažen v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži. Typ II je součástí chrupavek a typ III je přítomen hlavně v kůži, vlasech, svalech a kostech. Typ V se vyskytuje v pružné výstelce cév a tak dále,“ vypočítává ortoped Robert Pituch a dodává, že jednotlivé typy mohou své složení i měnit.
Když jen krém nestačí
Volné radikály, sluneční záření, měnící se hormonální aktivita a nedostačující tempo obnovy buněk mohou za to, že kůže ztrácí hustotu a elasticitu, snižuje se produkce mazu a potu, pokožka je suchá, její povrchová vrstva se ztenčuje a síť kolagenních a elastických vláken v hlubších vrstvách ztrácí svou rovnoměrnost.
Vědci sice nedokážou tento proces zcela zvrátit, ale umí ho zpomalit. Zvítězit nad příznaky stárnutí ještě dříve, než se na naší pleti projeví, tak pomůže jen nezbytná kombinace specifické péče o pleť a změny životního stylu. V rámci péče je třeba vsadit právě na takové složky, jako je kolagen.
Ač je pro mladistvě působící pleť základním kamenem, je potřeba vědět, že kolagen se přes kůži špatně doplňuje. Jeho molekuly jsou natolik velké a objemné, že se z krému či šamponu dostanou jen v malé míře do vnitřní struktury kůže, takže je potřeba kolagen doplnit i formou vnitřního užívání. Tím zesílíte jeho účinek.
Jak si vybrat?
V lékárně nebo na internetu narazíte na celou řadu potravinových doplňků s kolagenem. Laik bez dostatečných informací ovšem nemá pražádnou šanci se v tomto segmentu správně zorientovat. Chybou by bylo dát jen na líbivý obal.
Zásadní rozdíl spočívá v tom, jestli jde o želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, nebo preparáty, obsahující kolageny v přirozené podobě. Jde o dva různé přístupy ke zvýšení množství či udržení kolagenu ve sledovaných oblastech.
„Užíváním kolagenních želatin či hydrolyzátů dodáváte do organizmu cestou trávicího traktu již upravené části kolagenu ve větších dávkách. Vlastní vstřebatelnost těchto kolagenních částic a jejich transport do potřebné oblasti však není jasně hodnotitelný,“ uvádí ortoped Pituch.
Oproti tomu užívání kolagenu v přirozené formě (fabrikovaný nativní kolagen či kolagen z živočišných zdrojů, ale bez tepelné úpravy) vede k úpravě tolerance vlastního imunitního systému vůči vlastnímu kolagenu a jeho poškozování při patologických procesech.
Zjednodušeně řečeno, tento typ kolagenu se snaží naučit vlastní imunitu člověka, aby kolagen znala a neodbourávala ho například při zánětech poškozených kloubů.