Ze dvou druhů brambor
Ingredience:
- 700 g salátových brambor rohlíčků
- 300 –350 g sladkých brambor batátů
- 2 malé jarní cibulky
- 2 hrsti listů plocholisté petržele
- hrst kopru
- 100 g malých kyselých okurčiček cornichons
- sůl a drcený červený pepř
Na dresink:
- 150 g majonézy
- 2 lžíce nálevu z okurčiček
- ½ lžičky plnotučné hořčice
Pracovní postup:
- Neoloupané brambory rohlíčky pečlivě omyjeme. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Pak teplotu ztlumíme a brambory vaříme 15–20 minut, do změknutí. V jiném hrnci zalijeme batáty ve slupce také studenou vodou a vaříme asi 20 minut. Měly by být i uvnitř měkké, ale nerozpadat se.
- Než se brambory uvaří, omyjeme a osušíme cibulky i bylinky a nasekáme je nahrubo.
- Na dresink metličkou promícháme majonézu s nálevem z okurčiček a hořčicí.
- Uvařené brambory zchladíme ve studené vodě, osušíme, oloupeme a nakrájíme. Batáty také zchladíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájené brambory a batáty promícháme s nasekanými bylinkami a cibulkou. Přidejte okurčičky, dresink a pečlivě promícháme. Necháme chvilku odležet a dochutíme solí a drceným pepřem.
Tip: Jako základ jsme do tohoto salátu použili brambory podle tvaru nazývané rohlíčky. A vybrali jsme si českou regionální odrůdu Keřkovské rohlíčky. Po uvaření mají pevnou strukturu a v salátu se nerozpadnou, i když je pečlivě promícháte s ostatními ingrediencemi. Červenou sladkou bramborou jsme nahradili mrkev.