Začínáme péct na Vánoce. Perníčky měkké i ty, které potřebují odležet

Perníčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Milují je dospělí i děti, které rády pomáhají i při vykrajování a pečení. Máme pro vás tipy na klasické perníčky, jež potřebují odležet, ale i na ty, co jsou hned měkké a připravené k podávání.
Část 1/4
Medové perníčky

Medové perníčky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • 1 bílek na potření 

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 180 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. Mouku prosijeme s kakaem, práškem do perníku a moučkovým cukrem. Přidáme med, vejce, žloutek, změklé máslo a rum. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 60 minut v chladu odpočinout. 
  2. Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme z něj různé tvary. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme zchladnout. 
  3. Nejlépe až druhý den je ozdobíme bílkovou polevou. Z bílků, citronové šťávy a moučkového cukru utřeme hladkou lesklou polevu. Přendáme ji do mikroténového sáčku, odstřihneme růžek a perníčky odzobíme. Necháme zaschnout.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...