Souvlaki s tzatziky
Ingredience:
- 700 g vepřového (nebo jehněčího) libového masa
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce směsi koření (oregano, tymián, černý pepř, sladká paprika)
- 250 g cherry rajčat
- 1 červená paprika
- 1 malá cuketa
- 3 menší červené cibule
- sůl
Na tzatziky:
- 1 salátová okurka
- 2 stroužky česneku
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 snítka kopru
- 1 snítka máty
- sůl a mletý barevný pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Dáme je do mísy a promícháme s olejem, citronovou šťávou, prolisovaným oloupaným česnekem a kořením. Kousky masa v marinádě důkladně obalíme a necháme alespoň 120 minut (nejlépe přes noc) odležet v chladničce.
- Rajčata opláchneme a necháme okapat. Papriku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibule oloupeme a rozkrájíme na klínky. Na špízové jehly napícháme střídavě odleželé maso a zeleninu, posolíme a na rozpáleném grilu (nebo grilovací pánvi) opékáme asi 5 minut z každé strany doměkka a dozlatova.
- Na tzatziky omyjeme salátovou okurku a nakrájíme ji na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s jogurtem a olejem. Směs dochutíme najemno nasekanými lístky bylinek, solí, pepřem a citronovou šťávou. Špízy podáváme s omáčkou tzatziky. Doplnit je můžeme např. opečenými bramborami a dílky citronu k zakápnutí.