Výsledky dotazníku v rámci informační kampaně o životním stylu, které analyzoval institut Censis, ponechávají jen málo prostoru pro pochybnost. „Od středomořské stravy odstupujeme,“ napsal italský deník Corriere della Sera.
Více než 27 000 lidem byl předložen dotazník, v němž měli odpovědět, co jedí během dne a během týdne.
Jaké jsou zásady středomořské diety?
|
V dostatečné míře z potravin typických pro středomořskou stravu podle výsledků Italové konzumují jen olivový olej, zatímco ostatní produkty jako jsou zelenina a ryby, luštěniny a těstoviny, jsou na ústupu.
Důvody jsou podle expertů rozmanité, počínaje tím, že lidé mají nedostatek času na přípravu pokrmů, což je vede k tomu, že konzumují hotová jídla, a konče novými tendencemi ve stravování, které nemusejí být zdravé.
Ať už jsou důvody jakékoli, je zřejmé, že ve snaze jíst zdravě upouštějí Italové od zásadních principů. A dokonce jsou přesvědčeni, že činí dobře: jestliže porovnávají individuální zvyky u stolu, ukazuje se, že většina lidí je vůči sobě dost shovívavá a myslí si, že jedí mnohem lépe, než tomu je ve skutečnosti.
„Je to paradox dnešního stravování. Dostatek jídla spolu se změnou zvyků a životního stylu ochudil konzumaci a vedl k tomu, že upouštíme od jednoduchých jídel, která patří ke středomořské tradici,“ uvádí Michele Carruba, ředitel Centra pro studium a výzkum obezity při milánské univerzitě.
Údaje institutu Censis ukazují, že riziková je zejména nejkřehčí populace: děti, těhotné ženy a senioři. Například děti momentálně jedí velmi málo ryb, které by měly konzumovat nejméně dvakrát týdně i ve věku do tří let. Doporučují se středomořské ryby, ale také ryby mražené, především ze subarktických oblastí, kde je moře méně znečištěné.
Děti naopak jedí hodně soli a cukru, pečiva a moučných výrobků vůbec, které se často v hojné míře dávají nejmenším. Chybou je považovat je za miniaturní dospělé: až do tří let mají odlišný metabolismus a trávení.
Střídmě neznamená zdravě
Průzkum pak překvapivě ukázal, že nikdo není bez chyby. Na základě údajů o konzumaci je možné seřadit Italy do pěti profilů, z nichž žádný není dokonalý. Dokonce chybují i ženy, které věnují více pozornosti svému zdraví.
Vědci stáhli studii o prospěšnosti středomořské diety. A pak ji potvrdili |
Například čtyřicátnice, které stále drží dietu (31 procent dotázaných), cvičí a jedí ryby, bílé maso a luštěniny a jsou přesvědčeny, že přijímají dostatek zeleniny, ve skutečnosti zeleninu konzumují málo. Spíše dodržují nevyvážené diety s přebytkem proteinů a nedostatkem celozrnných výrobků.
Také vyznavači zdravého životního stylu (22 procent dotázaných) a lidé stravující se střídmě (14 procent), kteří jsou většinou již pokročilého věku, se domnívají, že žijí zdravě, ale ve skutečnosti tomu tak není.
Ti první často jedí příliš mnoho luštěnin, pečiva a masa, ale zřídka si dají rybu, mléčné výrobky a vejce, zatímco ti druzí jedí všeho hodně, ale téměř nikdy ryby, a často si dopřávají alkoholické nápoje a sladkosti.Lépe na tom nejsou ani muži, počínaje všežravci (14 procent dotázaných) až po mladé lidi, kteří se v jídle neomezují (18 procent).
„Všichni tedy musíme změnit své zvyky a vrátit se k původní středomořské dietě, jakou se řídily naše babičky,“ uzavírá deník Corriere della Sera.
3. ledna 2019 |