Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak

Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos do vánoční pohody trochu svěžího vánku v podobě zajímavé a zdravé inovace?

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku s lehkým bramborovým salátkem | foto: Kulinární studio MAFRA

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku s lehkým bramborovým salátkem

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku

Ingredience:

  • 800 g filetu z kapra
  • 1 citron
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, kopr)
  • špetka drceného kmínu
  • sůl a drcený pepř
  • 1 vejce
  • 50 ml bílého vína
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • špetka mleté papriky
  • olej na smažení

Na salát:

  • 400 g vařených brambor
  • 1 červená paprika
  • 1 šalotka
  • 1-2 kyselé okurky
  • hrst mini mangoldu
  • kerblík
  • 1 limetka
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Filet z kapra očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Citronovou šťávu smícháme s polovinou nasekaných bylinek, drceným kmínem, pepřem a solí. Marinádou potřeme porce kapra a necháme je v chladu uležet asi dvě hodiny.
  2. Ve větší míse smícháme vejce, víno, hladkou mouku, mletou papriku a zbylé bylinky. Připravíme hustější těstíčko, ve kterém rybu obalíme. V pánvi rozpálíme olej a porce kapra zvolna osmažíme po obou stranách dozlatova.
  3. Vařené brambory nakrájíme na plátky, papriku a šalotku na nudličky, kyselou okurku na kolečka a přidáme mini mangold a čerstvý kerblík. Pokapeme olivovým olejem, limetkovou šťávou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
Kapr se salátem z černé čočky a pohanky

Kapr se salátem z černé čočky a pohanky

Ingredience:

  • 250 g černé čočky
  • 100 g pohanky (loupaných krup)
  • 1 větší mrkev
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 8 ředkviček
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej na restování
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • 800 g filetů z kapra s kůží
  • mletá sladká paprika na posypání
  • celý kmín na posypání

Pracovní postup:

  1. Černou čočku namočíme na 120 minut do studené vody. Poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 15 minut doměkka. Přebranou a propláchnutou pohanku vaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody cca 10 minut a poté necháme dojít pod pokličkou.
  2. Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer na malé kousky, ředkvičky na měsíčky, cibuli na nudličky a stroužky česneku na tenké plátky.
  3. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme všechnu připravenou zeleninu kromě česneku do lehce zlatavé barvy. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Odstavíme a do pánve vmícháme kopr a scezenou čočku s pohankou. Vše zakapeme vymačkanou šťávou z citronu. Salát dle chuti osolíme a uchováme v teple.
  4. Očištěné filety z kapra rozkrájíme na porce a z obou stran osolíme a posypeme mletou paprikou a kmínem. V pánvi na rozpáleném oleji opékáme porce kapra nejprve kůží dolů cca 3 minuty. Potom je obrátíme a dopékáme další asi 2 minuty (dle výšky filetů) doměkka a dozlatova. Podáváme společně se salátem.
Kapr po ďábelsku

Kapr po ďábelsku

Ingredience:

  • 800 g filetu z kapra
  • sůl
  • 4 lžíce hořčice
  • 100 g strouhanky
  • špetka mletého chilli
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 150 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 50 ml bílého vína
  • 150 ml masového vývaru

Pracovní postup:

  1. Filet z kapra rozkrojíme na čtyři porce, které z obou stran osolíme a potřeme dvěma lžícemi hořčice. Necháme chvíli odležet.
  2. Strouhanku smícháme s chilli a usekanými lístky čerstvého tymiánu. V této směsi obalíme porce kapra. V pánvi rozpálíme 100 g másla spolu s olejem a obalené kousky kapra v něm osmažíme dozlatova.
  3. V jiné pánvi rozehřejeme zbytek másla. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme zbytek hořčice, nasekanou chilli papričku a krátce orestujeme. Základ omáčky zalijeme vínem a vývarem a tekutinu necháme vyvařit na polovinu. Smaženého kapra podáváme s omáčkou a vařeným nebo pečeným bramborem.
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a pohankou

Pečený kapr s kořenovou zeleninou a pohankou

Ingredience:

  • 800 g kapra
  • sůl a mletý černý pepř
  • asi 500 ml mléka
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 3 petržele
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • olivový olej
  • sušené bylinky (tymián, estragon, rozmarýn)
  • celý kmín

Na přílohu:

  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g pohanky
  • 5 snítek petrželky

Pracovní postup:

  1. Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Pak je osolíme, opepříme, vložíme do misky, zalijeme mlékem a necháme přes noc odležet v lednici.
  2. Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Vše zakapeme olivovým olej, ochutíme bylinkami, solí i pepřem a promícháme.
  3. Zeleninu rozložíme do pekáčku. Kapra vyjmeme z mléka, necháme okapat a položíme jej na zeleninu. Posypeme kmínem, osolíme, opepříme a přiklopíme alobalem. Pečeme v troubě při 160 °C asi 25 minut. Pak alobal sejmeme a odkryté pečeme ještě asi 15 minut.
  4. Červenou cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přimícháme pohanku a zalijeme 600 ml vody. Osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na závěr do pohanky vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s pečeným kaprem a zeleninou.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...