S drobenkou i sypaný mandlemi. Vyzkoušejte koláče pro milovníky švestek

K létu patří nakyslá chuť šťavnatých švestek i sladké koláče jako od babičky. Vyzkoušejte naše tři oblíbené variace, které bude zaručeně snědené dřív, než řeknete dobrou chuť!
Část 1/3
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • kůra z poloviny citronu
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • 150 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 100 g máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g švestek
  • 50 g mandlových lupínků

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
  2. Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
  3. Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
  4. Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...