Lidské tělo si za normálních okolností udržuje teplotu v rozmezí 35,8 °C až 37,3 °C. „Vzhledem k tomu, že na teplotě těla závisí všechny biochemické pochody, je vybaveno pojistkou v podobě termoregulace. Ta má schopnost udržovat pomocí ochranných mechanismů optimální tělesnou teplotu,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
„Pro představu na kůži máme čtvrt milionu receptorů pro chlad a třiceti tisíc receptorů pro teplo. V okamžiku, kdy dojde k narušení tepelné pohody, pošlou senzory umístěné na kůži výstražný signál do mezimozku a tělo se začne bránit, vysvětluje.
V případě přehřátí se periferní cévy rozšíří, začneme rychleji dýchat a více se potit, což vede k ochlazení organismu. „Ačkoliv spousta lidí nemá rádo, když se potí, a snaží se tomu všelijak bránit, je pocení velmi prospěšné a dokáže nás zbavit až 80 procent tepla,“ dodává Kateřina Šimková.
Přehřátí se projevuje celkovým vyčerpáním, bolestmi hlavy, nechutenstvím a závratěmi a v nejtěžších případech může přehřátí končit šokem a ztrátou vědomí. „Vysoké teploty nedělají dobře většině z nás, ale zvlášť špatně je snáší lidé s chronickým onemocněním a onemocněním štítné žlázy, kardiaci, senioři a děti. Zvláštní skupinou jsou pak i lidé s nadváhou a obezitou, protože mají ztížený odvod tepla kvůli větší izolaci způsobené tukovou tkání,“ upozorňuje Kateřina Šimková.
Nejlepší je voda s citronem
Zapomeňte na zmrzlinu a ledové nápoje, ty podle nutriční poradkyně oslabují trávení a působí adstringentně, což znamená, že stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní.
„Ideální teplota nápojů je od 16 do 18 °C. Vhodná je čistá voda s citrónem a mátou, čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky,“ radí Šimková. „Zařadit do pitného režimu můžete i kokosovou vodu, která nejen skvěle osvěží a revitalizuje, ale také dodá tělu vitamíny, minerály a elektrolyty, které tělo hydratují a dodají mu energii.“
Syrová zelenina, sýry a libové maso
Základem jídelníčku by v horkých dnech měla být syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody jako meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny nebo borůvky.
Z živočišných produktů sáhněte po jogurtu, mléku, kefíru či sýrech. „Vyzkoušejte i ten ovčí či kozí, například feta, halloumi či pecorino, které tělo ochladí chladivý efekt a zároveň mají nižší obsah těžko stravitelné laktózy, než je tomu u produktů z kravského mléka,“ dodává Kateřina Šimková.
„V horku se vyhněte omáčkám a tučným jídlům, do jídelníčku zařaďte raději libová lehce stravitelná masa z králíka, krůty či křepelky, ryby, tofu, sóju a přílohy jako rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus nebo osvěžující zeleninové saláty,“ radí odbornice, která doporučuje též mořské řasy.
Obědový tip: Losos s kukuřičným pyré a bulgurem
Ingredience:
|
- Lososa naporcujeme, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme oreganem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 - 30 minut.
- Mezitím si připravíme přílohu. Cibulku nakrájíme najemno a zarestujeme ji na rozpáleném řepkovém oleji. Poté přidáme kukuřici a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem a kukuřici podusíme. Pak rozmixujeme na pyré a zjemníme smetanou. Dochutíme solí a pepřem.
- Jarní cibulku nakrájíme na kousky, mrkev na kostičky. Cibulku orestujeme na rozpáleném oleji a ke konci přidáme mrkev, kterou také zarestujeme doměkka, těsně před koncem přidáme i hrášek. Poté zeleninu smícháme s uvařeným bulgurem.
- Lososa podáváme s kukuřičným pyré a zeleninovým bulgurem.