Litý jablečný perník
Ingredience:
- 2 jablka + na ozdobu
- 125 ml rostlinného oleje
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 180 g celozrnné žitné mouky
- 270 g celozrnné pšeničné mouky
- 90 g hladké pohankové mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 180 g třtinového cukru
- 50 g hořké čokolády
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Olej nalijeme do mísy, přidáme mléko a přimícháme rozšlehaná vejce.
- Všechny druhy mouky promícháme s práškem do pečiva, sodou a kakaem. Pak je postupně prosijeme do mísy s tekutými surovinami. Přisypeme cukr a nakonec do těsta zapracujeme kousky jablek.
- Na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
- Čokoládu nastrouháme a nasypeme ji na ještě horký perník. Před podáváním můžeme dozdobit kousky čerstvého jablka.