Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve kterých švestky hrají prim. Uvařte si knedlíky z bramborového těsta nebo si upečte masovou roládu se švestkovou nádivkou. A nezapomeňte si kousek letní chuti schovat na zimu. Třeba v podobě povidel.

Švestkové knedlíky s mákem | foto: Profimedia.cz

Švestkové knedlíky s mákem

Bramborové knedlíky se švestkami

Ingredience na 3-4 porce:

  • 300 g švestek
  • 350 g brambor
  • 125 g hrubé mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • mletý mák na posypání
  • máslo na přelití

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a prolisujeme do mísy.
  3. Přisypeme hrubou mouku, špetku soli a vejce a vypracujeme těsto.
  4. Z něj odkrajujeme malé kousky, na pomoučeném talířku je zploštíme, naplníme švestkou a zabalíme.
  5. Knedlíky zavaříme do většího množství lehce osolené vody a vaříme asi 7 minut.
  6. Vyjmeme, rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a mákem a přelijeme máslem.

Tip: Místo máku můžete knedlíky posypat strouhaným perníkem nebo skořicí a přidat zakysanou nebo šlehanou smetanu.

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g vepřového plecka
  • 150 g švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce povidel
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce sádla

Pracovní postup:

  1. Maso nařízneme a rozklepeme do pravidelného tvaru čtverce, nebo obdélníku.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
  4. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminy.
  5. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Horní stranu potřeme povidly a poklademe nakrájenými švestkami.
  6. Zabalíme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
  7. Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj roládu. Přidáme ještě trochu sádla a trošku vody a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme asi čtvrt hodiny a pak teplotu snížíme na 180 °C, přikryjeme a pečeme asi 45 minut zakryté.
  9. Roládu v pekáčku otočíme a pečeme ještě asi 20 minut odkrytou, aby se opekla z druhé strany. V té chvíli také do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli. 
  10. Pak otočíme a dopékáme ještě asi 10 minut dozlatova. Průběžně přeléváme výpekem a podléváme vodou
  11. Hotovou roládu rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší přelitou výpekem a obloženou pečenou cibulí.
Švestková povidla

Povidla pečená v troubě

Ingredience:

  • 3 kg švestek
  • 3 lžíce octa
  • 750 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Švestky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
  3. Pekáč nebo vysoký plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme do něj švestky. Pokapeme je octem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  4. Pekáč vyjmeme z trouby a posypeme ho polovinou odváženého cukru. Vložíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Zopakujeme s druhou polovinou cukru, přisypeme mletou skořici a bez míchání ještě čtvrt hodiny pečeme.
  5. Pak švestkovou směs dáme do vyšší nádoby, přilijeme tuzemák a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  6. Ještě horkými povidly plníme vymyté a suché uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...