Horká čokoláda s marshmallows
Ingredience na 4 porce:
- 4 hrnky plnotučného mléka
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
- mletá skořice na poprášení
Pracovní postup:
- Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
- Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
- Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.
Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.
Adventní perníkové řezy
Ingredience na 1 hluboký plech:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 prášek do perníku
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce holandského kakaa
- máslo a hrubá mouka na vysypání
- 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu
Na krém:
- 350 ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžíce holandského kakaa
- 200 g másla
Pracovní postup:
- Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
- V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
- Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
- Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
- Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
- Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.
Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.
Jablkové lívance s kompotem
Ingredience na 4 porce:
Na kompot:
- 4 jablka
- troška citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na lívance:
- 1 velké nebo 2 menší jablka
- 4 vejce
- 1/2 l mléka
- 100 g žervé
- 3 lžíce krupicového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka mleté skořice
- olej na smažení
- javorový sirup na přelití
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
- Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
- Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
- Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
- Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
- Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.
Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.