Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních domech, ale v kuchyni je o adventu nejlépe. Voní tu totiž koření, které nás vrací do dětství. A tuto vůni si nemusíte užít zdaleka jen při pečení cukroví, ale třeba i při přípravě báječných adventních sladkostí.

Adventní perníkové řezy | foto: Profimedia.cz

Horká čokoláda s marshmallows

Ingredience na 4 porce:

Horká čokoláda s marshmallows
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
  • mletá skořice na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
  2. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
  3. Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.

Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.

Adventní perníkové řezy

Ingredience na 1 hluboký plech:

Adventní perníkové řezy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
  2. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
  3. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
  4. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
  6. Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
  7. Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.

Jablkové lívance s kompotem

Ingredience na 4 porce:

Jablkové lívance s kompotem

Na kompot:

  • 4 jablka
  • troška citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na lívance:

  • 1 velké nebo 2 menší jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 100 g žervé
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • olej na smažení
  • javorový sirup na přelití

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
  3. Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
  7. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  8. Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
  9. Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.

Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...