Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u nás tato tradice skomírá, tak si ho připravte doma sami. Tato volba nikdy nezklame.

Maďarský guláš z vepřového masa | foto: Profimedia.cz

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby

Ingredience na 4 porce:

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby
  • 800 g předního hovězího masa (kližka, plec)
  • 3-4 cibule
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • vývar na podlévání (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 krajíce tvrdého chleba
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
  2. V silnostěnném hrnci na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme protlak. Promícháme, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a necháme probublávat.
  3. Na pánvi na troše oleje opečeme maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce k cibulovému základu. Promícháme, podlijeme podle potřeby, osolíme a opepříme, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 160 °C.
  4. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaný starý chléb, promícháme a podle potřeby podlijeme. Přiklopíme a dusíme v troubě ještě asi hodinu nebo déle, až do změknutí masa. Ke konci dušení přidáme podrcený česnek a tymián.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s houskovými knedlíky.

Tip: Před podáváním můžete guláš ještě posypat nakrájenou cibulí a čerstvými bylinkami.

Maďarský guláš z vepřového masa

Ingredience na 4-6 porcí:

Maďarský guláš z vepřového masa
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 3 lžičky hladké mouky
  • vývar (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • 4 rajčata
  • 2 kapie
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve větším hrnci se silným dnem rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme kostky masa a zprudka ze všech stran opečeme.
  3. Zaprášíme mletou paprikou, necháme rozvonět a pak přisypeme hladkou mouku. Promícháme a krátce opečeme (mouka se může trochu přichytit, ale to nevadí), podlijeme studenou vodou nebo studeným vývarem, důkladně odmícháme ode dna, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 45 minut, občas promícháme nebo podlijeme.
  4. Rajčata a kapie omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do hrnce s gulášem, přidáme nadrobno nakrájený česnek a dusíme ještě asi 20 minut do úplného změknutí masa. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do guláše můžete přidat také nakrájenou pálivou papriku nebo do něj před podáváním rozmíchat dvě až tři lžíce smetany.

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 špekáčky nebo 2 telecí párky
  • 5-6 brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme je nadrobno. Špekáčky nebo párky nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy – jednu si dáme stranou a nastrouháme ji najemno.
  2. Na oleji orestujeme cibuli dosklovata, opečeme na ní kousky uzeniny a přidáme nakrájené brambory. Krátce opečeme a zasypeme mletou paprikou a kurkumou. Když se koření rozvoní, zalijeme vše trochou studené vody a promícháme.
  3. Česnek prolisujeme a přidáme do hrnce společně s nastrouhanou bramborou. Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme asi 20 minut. Nastrouhaná brambora se rozvaří a guláš krásně zahustí.
  4. Ke konci přidáme rozemnutou majoránku, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...