Domácí kečup
Ingredience:
- 1 kg rajčat
- 2 jablka
- 1 větší cibule
- 100 g krupicového cukru
- 60 ml jablečného octa
- 60 ml vody
- 1 lžička soli
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- špetka skořice
Pracovní postup:
- Rajčata, jablka a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme sůl, cukr a veškeré koření.
- Vaříme na mírném plameni asi hodinu a občas směs promícháme. Pak z hrnce vyjmeme bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme kečup také propasírovat.
- Sklenice se šroubovacími uzávěry vyvaříme a ještě horkým kečupem je naplníme.
- Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme je stát, dokud nevychladnou. Pak je uložíme do sklepa nebo špajzu.
Švestkové čatní
Ingredience:
- 1 kg švestek
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 4 kuličky nového koření
- 1-2 lžičky koření ras el hanout (nebo jiné oblíbené orientální směsi)
Pracovní postup:
- Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
- Švestky dáme do hrnce, přidáme cibuli, česnek a zázvor, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Občas promícháme vařečkou.
- Pak stáhneme plamen, přidáme koření a sůl a necháme asi 30 minut probublávat. Občas promícháme.
- Vyjmeme kuličky nového koření, rozmixujeme nahrubo nebo zcela dohladka.
- Skleničky se šroubovacími víčky vyvaříme a ještě horkým čatní je naplníme skoro po okraj. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, tak necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po pěti dnech, kdy se chutě krásně propojí a rozvinou.
Tip: Do čatní můžete přidat také jablka nebo jiné ovoce ze zahrady. Pro zajímavost můžete švestky zkombinovat také s trochou rajčat. Kdo má rád ostré, přidá pálivou papričku.
Broskvová marmeláda
Ingredience:
- 1 kg broskví
- 500 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky citrusového pektinu
Pracovní postup:
- Broskve vypeckujeme. Kdo chce, můžete je také oloupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kousky a zasypeme krupicovým cukrem.
- Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes sítko, aby se oddělily tužší slupky.
- Potom smícháme v mističce vanilkový cukr s citrusovým pektinem a tuto směs vmícháme do marmelády. Ještě asi pět minut povaříme.
- Pomocí studeného talířku, na který kápneme trochu marmelády, vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
- Nakonec ještě horkou plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Tip: Do hotové marmelády ještě můžeme vmíchat trochu vodky nebo tuzemáku. Je možné také broskve zkombinovat s jiným oblíbeným ovocem, marmeláda bude mít zajímavou chuť.