Rychlá zahradní marmeláda s chia semínky
Ingredience na 1 skleničku:
- 1 hrnek letního ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz aj.)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce chia semínek
- čerstvé pečivo a máslo k podávání
Pracovní postup:
- Ovoce očistíme, omyjeme a zbavíme stopek a lístků. Vložíme je do kastrůlku a vaříme asi 5 minut. Pokud pustí málo šťávy, můžeme lehce zakápnout vodou.
- Větší kousky, které se nerozvařily, rozmačkáme nebo rozmixujeme (případně propasírujeme přes hustý cedník - někdo prostě nemusí pecičky z malin apod.).
- Ještě krátce povaříme, pak odstavíme, přidáme šťávu z citronu, dosladíme medem podle chuti a vmícháme chia semínka.
- Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu (díky semínkům krásně zhoustne) a hned podáváme, třeba k snídani s čerstvým pečivem a máslem.
Tip: Marmeládu můžete také přelít do čisté skleničky s víčkem a uchovávat v chladničce jeden až dva týdny.
Banánové lívance s medem a ovocem
Ingredience na 4 porce:
- 2 zralé banány
- 1 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
- ovoce na zdobení
- tekutý med
Pracovní postup:
- Banány rozmačkáme vidličkou a smícháme s rozšlehanými vejci a mlékem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud je těsto moc řídké, přidáme trochu mouky, pokud naopak husté, naředíme mlékem (záleží na velikosti banánů a vajec).
- Na rozpálenou pánev potřenou troškou oleje děláme lžící nebo malou naběračkou malé lívance a opečeme je z obou stran dozlatova.
- Na talíři je přelijeme medem a zdobíme ovocem.
Tip: Mouku nebo její část můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami. Zkuste také variantu se špaldovou nebo celozrnnou moukou. Místo medu můžete použít agávový nebo jiný přírodní sirup.
Jogurtové pohlazení s borůvkami
Ingredience na 4 porce:
- 1 hrnek čerstvých borůvek
- 400 g bílého smetanového jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce tekutého medu
Pracovní postup:
- Do mixéru vložíme polovinu borůvek, přidáme smetanový jogurt a med a rozmixujeme dohladka.
- Pak dáme do mísy, vmícháme část zbylých borůvek (ostatní si dáme stranou) a zakysanou smetanu.
- Směsí naplníme misky nebo poháry a zdobíme borůvkami.