Léto není od toho, abychom se mořili s komplikovanými recepty, ale od toho, abychom trávili co nejvíc času venku v přírodě a s rodinou či přáteli. Jenže i na chatě nebo v kempu se jíst musí.
Vyzkoušejte tyto rychlé a snadné recepty, ke kterým nebudete potřebovat nic víc než jeden pořádný hrnec nebo kastrol (v nouzi dokonce postačí i kotlík nebo dokonce ešus - v tom případě ovšem doporučujeme vydělit rozpis dvěma a vařit jen po dvou porcích).
Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 4 telecí klobásky (nebo telecí párky)
- 2 lžičky mleté papriky
- 1,5 hrnku rýže
- 2-3 hrnky vývaru (není nutno)
- 200 g čerstvých hub
- 2 červené papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Ve větším hrnci nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme cibuli a orestujeme dosklovata.
- Pak přidáme nasekaný česnek a na kousky nakrájenou klobásku, krátce opečeme a zaprášíme mletou paprikou. Vmícháme propláchnutou rýži, zalijeme trochou vývaru nebo vody a promícháme ode dna. Přiklopíme a zmírníme plamen.
- Houby a červené papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vmícháme je k rýžové směsi, lehce osolíme a a podle potřeby přidáváme vývar nebo vodu. Občas promícháme.
- Necháme dusit pod pokličkou asi 20 minut, rýže by měla být téměř měkká. Pak odstavíme a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Ingredience na 4 porce:
- 3 pikantní farmářské klobásy
- 1 lžíce oleje
- 150 g anglické slaniny
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 velká masitá rajčata
- 200 ml červeného vína
- 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu (400 g)
- bagety k podávání
Pracovní postup:
- Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na nudličky a česnek prolisujeme. Klobásu nakrájíme na větší kousky a opečeme na oleji ze všech stran. Dáme stranou.
- Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme cibuli a po chvíli také česnek. Potom do hrnce vmícháme nakrájená rajčata, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat.
- Asi po 10 minutách přidáme slité fazole a opečené klobásy a pod pokličkou ještě asi 5 minut dusíme.
- Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.
Tip: Zkuste také variantu, kdy klobásu nahradíte vepřovým masem ve vlastní šťávě, ať už kupovaným, nebo domácím. Slaninu klidně vynechejte, zejména pokud nemáte na dovolené k dispozici lednici. V té chvíli jsou jindy zavrhované konzervy spásou.
Kuřecí soté s letní zeleninou
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 3 kuřecí prsa
- 1 lžička kurkumy
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1 pórek
- 2-3 rajčata
- 1 menší cuketa
- trocha kuřecího vývaru na podlití
- 1 malá konzerva nakládané kukuřice
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka nebo koriandr
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky nebo na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, pak přidáme maso a krátce orestujeme ze všech stran.
- Přisypeme koření, necháme rozvonět a přidáme na kolečka nakrájený pórek, nakrájená oloupaná rajčata a najemno nastrouhanou cuketu. Osolíme, promícháme, a pokud je třeba, podlijeme trochou kuřecího vývaru.
- Na mírném plameni dusíme pod pokličkou asi 20 minut, pak přidáme slitou nakládanou kukuřici a zakysanou smetanu.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.