Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

  0:17
Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen klasicky do salátů nebo pomazánek, ale v kuchyni se s nimi dá čarovat skoro do nekonečna. Vyzkoušejte třeba tyhle tři snadné letní recepty.

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem | foto: Profimedia.cz

Šalvějové ravioli s ricottou

Ingredience na 4-6 porcí:

Šalvějové ravioli s ricottou
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 5 vajec
  • 4-5 lžic másla
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • Na náplň:
  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce pecorina
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Mouku a vejce zpracujeme pomocí robota s hnětacím hákem nebo rukama na hladké pružné nelepivé těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme ricottu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Pak těsto rozdělíme na dva kousky a postupně vyválíme na vále poprášeném moukou. Na jeden plát naklademe lžící náplň, přiložíme druhý plát a rozřezáme pomocí rádýlka. Tak spotřebujeme postupně všechno těsto i náplň.
  4. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když vře, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 4 minuty. Pak je scedíme a necháme okapat.
  5. Ke konci vaření rozpustíme v kastrůlku máslo, orestujeme na něm šalvějové lístky a jednotlivé porce raviol voňavou omáčkou na talířích přelijeme.

Tip: Do náplně můžete přidat také několik lístků baby špenátu nebo nasekané bylinky dle chuti.

Batátová polévka s quinoou a koriandrem

Batátová polévka s quinoou a koriandrem
  • 200 g batátů
  • 150 g brambor
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • trochu chilli pasty nebo harissy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g červené quinoy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Začneme přípravou quinoy (nebo můžete jednotlivé kroky vpravit mezi kroky na přípravu polévky). Nejdříve quinou nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Asi po čtvrt hodině ji slijeme a nasypeme do kastrůlku s 200 ml vývaru. Osolíme podle potřeby a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak necháme ještě chvíli stát s přiklopenou pokličkou, aby pěkně došla a všechen vývar se vstřebal.
  2. Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata červenou cibuli, přidáme chilli pastu a rajčatový protlak a chvíli mícháme a necháme probublávat. Pak přidáme nakrájené batáty a brambory, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí brambor asi 20 minut.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polévku podáváme ozdobenou quinoou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí roláda s mandlovo-bylinkovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • plát vykostěného kuřecího masa s kůží
  • domácí směs koření dle chuti (např. mletá paprika, koriandr, sušený česnek, sušené bylinky)
  • kousek másla
  • 500 g nových brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • několik lístků libečku i s natí
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčku. Přidáme na kousky nakrájený parmazán, oloupaný česnek, loupané mandle, sůl a pepř podle chuti a trochu olivového oleje. Zapneme sekáček, průběžně přidáváme olej, až vznikne pesto požadované konzistence.
  2. Masový plát položíme kůží nahoru, osolíme, do kůže vetřeme směs koření, otočíme a položíme na rozložený větší kus alobalu. Opět lehce osolíme a naneseme pesto. Roládu pevně zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncích přitiskneme. Vložíme do pekáčku a pečeme na 160 °C asi 40 minut.
  3. Pak roládu vyjmeme, odstraníme alobal, přendáme ji do pekáčku, poklademe kousky másla a pečeme při 200 °C ještě asi 20 minut dozlatova.
  4. Mezitím, než se upeče kuře, očistíme brambory nožem (u nových to jde snadno) překrojíme je na menší kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a libeček. Vaříme asi 15 minut doměkka. Promícháme s trochou másla a nasekanou petrželkou a podáváme s roládou.

Tip: Pesta si můžete udělat víc do zásoby a podávat ho třeba s těstovinami, opečenou pancettou a strouhaným parmazánem.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....