Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

  0:15
Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou specialitami ze zemí, kam tak rádi jezdíme relaxovat. Chutnat budou i na českém balkoně nebo terase.

Turecké pide s mletým masem | foto: Profimedia.cz

Řecká musaka

Ingredience na 6 porcí:

Řecká musaka
  • 3 lilky
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • několik snítek tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g krájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na bešamel:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500-600 ml mléka
  • 3 žloutky
  • trochu muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, nakrájíme na asi centimetrová kolečka, posolíme a necháme na cedníku vypotit (pustí tekutinu). Brambory oloupeme, také nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody asi na osm minut. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Pak osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a tymiánem, zalijeme vínem a necháme probublávat asi 20 minut. Přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme.
  3. Okapané lilky opláchneme, osušíme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
  4. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a promícháme, aby se neudělaly hrudky. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a provaříme.
  5. Zapékací mísu vyložíme polovinou opečeného lilku, na něj naneseme půlku masové směsi, pak vyskládáme kolečka brambor, zase maso a nakonec lilky. Zalijeme bešamelem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 40 minut.

Turecké pide s mletým masem

Ingredience na 8 kousků:

Turecké pide s mletým masem
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje + na potření

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 300 g krájených loupaných rajčat

Pracovní postup:

  1. Obě mouky smícháme v míse se sušeným droždím, cukrem a solí. Vmícháme olej a hrnek vlažné vody. V robotu nebo rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Orestujeme na oleji nejdříve cibuli, pak přidáme mleté maso, necháme zhnědnout a přidáme česnek, koření, sůl a pepř. Dusíme pod pokličkou asi 30 minut, pak přidáme rajčata a necháme ještě chvíli bublat, až se odpaří tekutina. Odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme do oválného tvaru a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé placky naneseme masovou směs, na okrajích přehneme a na koncích spojíme do špiček. Okraje potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Pide můžeme před upečením posypat strouhaným sýrem nebo do masové směsi nasekat petrželku.

Španělské gazpacho s marinovaným tuňákem

Ingredience na 4 porce:

Španělské gazpacho
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml avokádového oleje
  • 200 g tuňáka
  • vinný ocet na marinování

Na polévku:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 6 velkých šťavnatých rajčat
  • 2 plátky toustového chleba
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený chléb k podávání
  • 2 lžičky balzamikového krému

Pracovní postup:

  1. Maso z tuňáka nakrájíme na kostičky. Smícháme sójovou omáčku, med a avokádový olej a vzniklou směsí potřeme maso ze všech stran. Pak tuňáka naložíme do vinného octa do zavírací krabičky a necháme v chladu marinovat několik hodin.
  2. Česnek a okurku oloupeme, zeleninu omyjeme, papriku zabavíme jadérek. Kousek papriky a jedno rajče si dáme stranou a nasekáme najemno. Pak česnek, okurku, papriku, rajčata a toustový chléb rozmixujeme. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. A podle potřeby zředíme pitnou vodou.
  3. Gazpacho podáváme vychlazené posypané kousky zeleniny a marinovaným tuňákem. Jako přílohu podáváme opečený chléb. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem a balzamikem.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...