Teplá večeře do deseti minut aneb zázrak jménem toustovač

  0:45
Zase chleba s máslem a něčím? Kdo se má pořád dívat na ty znuděné obličeje. Záchranou pro nestíhače i pro ty, kdo v kuchyni teprve začínají, je domácí pomocník jménem toustovač. Doslova za pár minut s jeho pomocí vykouzlíte večeři, která je nejen teplá, ale taky moc dobrá.

Tousty s vejci a makrelou | foto: Profimedia.cz

Je skromný, nenápadný, nezabere v kuchyni moc místa, ale když se nažhaví, je radost s ním pracovat. Toustovač je jeden z nejpodceňovanějších malých spotřebičů v naší domácnosti. Práci s ním totiž hravě zvládnou i větší děti nebo tatínkové, kteří jinak chodí do kuchyně jen nakukovat pod pokličky.

Pak už stačí mít doma jen toustový chléb a v lednici něco, co do něj můžeme „splácnout“. Kromě klasických slaných variant se šunkou a sýrem existuje i spousta méně obvyklých kombinací, zapečené tousty jsou skvělé i nasladko.

Croque Monsieur

Ingredience na 4 porce:

Croque Monsieur
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků bílého toustového chleba
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků tučnějšího sýra
  • dijonská hořčice

Pracovní postup:

  1. Toustovač necháme dobře rozehřát. Mezitím v misce rozšleháme dvě vajíčka, osolíme je a opepříme. Všechny ostatní ingredience si připravíme na pracovní stůl.
  2. Dva plátky toustového chleba namočíme do vaječné směsi, okapeme a rychle položíme na spodní díl toustovače. Oba poklademe postupně plátkem šunky, plátkem sýra, ten tence natřeme hořčicí, pak přidáme další sýr a šunku a nakonec zakryjeme druhým plátkem toustového chleba namočeným ve vajíčkách.
  3. Přiklopíme vrchní díl toustovače a pečeme dvě až tři minuty dozlatova.

Sendviče s jablky a skořicí

Ingredience na 4 porce:

Sendviče s jablky a skořicí
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 8 plátků světlého toustového chleba
  • lžíce másla
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavly.
  2. Dáme předehřát toustovač, všechny plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, polovinu z nich poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a přiklopíme dalším plátkem.
  3. Takto připravené sendviče opékáme v toustovači asi dvě minuty. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Místo jablek můžeme použít hrušky, nebo třeba banány. Skořici můžeme nahradit kouskem čokolády, která se v teple krásně rozpustí a promění sendvič v božskou manu.

Tousty s vejci a makrelou

Ingredience na 4 porce:

Tousty s vejci a makrelou
  • 2 vejce
  • 1 konzerva filetů z makrely v oleji
  • 8 plátků toustového chleba
  • plnotučná hořčice
  • sůl a pepř
  • rukola k podávání

Pracovní postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, filety vyjmeme z oleje a necháme okapat na cedníku.
  2. Dáme předehřát toustovač. Na čtyři plátky toustového chleba natřeme trochu plnotučné hořčice, poklademe filety a plátky natvrdo uvařených vajec. Osolíme a opepříme. Přiklopíme plátkem chleba a přendáme do toustovače.
  3. Pečeme asi dvě minuty dozlatova. Podáváme s čerstvou rukolou.

Celozrnné tousty s uzeným lososem

Ingredience na 4 porce:

Celozrnné tousty s uzeným lososem
  • 1 balení krémového sýra (Lučina, Palouček aj.)
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 8 plátků celozrnného toustového chleba
  • 200 g uzeného lososa

Pracovní postup:

  1. V misce rozšleháme krémový sýr se solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
  2. Čtyři toustové chleby rozložíme na pracovní stůl a poklademe kousky uzeného lososa. Na něj dáme lžíci sýrové pomazánky, kterou zakryjeme dalším kouskem lososa. Přiklopíme toustovým chlebem.
  3. Vložíme do předehřátého toustovače a opékáme jednu až dvě minuty dozlatova.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...