Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

  0:31
Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou maličkostí, nebo mu aspoň říct, co pro vás znamená. Největší dojem ale uděláte, když připravíte slavnostní valentýnské menu. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba | foto: Profimedia.cz

Menu jsme sestavili tak, že byste jej měli s přehledem zvládnout do hodiny. Recepty nejsou náročné na přípravu, v tipech najdete i doporučení, co dělat, když něco neseženete, nebo budete hodně zápasit s časem.

V receptech jsou navíc použity i suroviny, které mají afrodiziakální účinky, takže jsou ideální právě pro zamilované páry. A nezapomeňte dát vychladit víno, do rizota ho spotřebujete jen trochu...

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy

Ingredience:

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g mrkve
  • řepkový olej
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • zeleninový vývar
  • 2 cm zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 menší červená řepa
  • olivový olej
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce nalijeme lžíci až dvě oleje, necháme na něm zpěnit cibuli a restujeme. Když začne zlátnout, přidáme česnek (ne dřív, zhořknul by). Přisypeme kurkumu, necháme rozvonět a přidáme mrkev.
  2. Promícháme, chvíli restujeme, pak přilijeme asi tolik vývaru, aby byla mrkev dostatečně ponořená, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme ho do polévky a ještě asi pět minut vaříme. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, zředíme vývarem na požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme ozdobenou chipsy z červené řepy, které jsme si připravili takto: řepu oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava. Ještě teplé posypeme mořskou solí.

Tip: Pokud jste na štíru s časem, můžete koupit řepové chipsy už hotové nebo polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky či kurutony.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlí svatého Jakuba

Ingredience:

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba
  • dvě špetky lžičky šafránu
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 5 hrnků rybího vývaru
  • 400 g mušlí sv. Jakuba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chorizo
  • 1 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Šafrán vložíme do mističky a zalijeme horkým vývarem. Necháme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme rýži, promícháme a chvíli restujeme. Přilijeme víno, promícháme a asi pět minut vaříme, až se alespoň polovina vína odpaří.
  3. Přilijeme trochu horkého vývaru, aby byla rýže ponořená, promícháme a chvíli vaříme.
  4. Pak vmícháme vývar se šafránem, promícháme a stále vaříme. Postupně přidáváme po troškách vývar (nemusíme spotřebovat všechen) a promícháváme.
  5. Když je rýže téměř hotová, vmícháme maso z mušlí svatého Jakuba, opatrně promícháme, přidáme vývar, pokud je třeba a vaříme ještě asi pět minut.
  6. Úplně nakonec dochutíme solí a pepřem, vmícháme máslo a podáváme s plátky choriza, které jsme mírně ohřáli na nepřilnavé pánvi.

Tip: Pokud neseženete mušle, můžete rizoto připravit s jinými mořskými plody nebo rybím masem. Šafránové rizoto je také skvělé s italskou salsicciou (klobáskou), v tom případě ale použijte jiný než rybí vývar.

Čokoládové fondue s ovocem

Čokoládové fondue s ovocem

Ingredience:

  • 300 g čerstvého ovoce (banány, jahody, kiwi, hroznové víno aj.)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 cl kávového likéru
  • chilli vločky

Pracovní postup:

  1. Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (jednohubky).
  2. Ve vodní lázni v nádobě na fondue ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a promícháme, až se obě ingredience spojí.
  3. Nádobu přendáme na stolní ohřívač, přilijeme kávový likér a vmícháme chilli. Vidličkami na fondue napichujeme ovoce a namáčíme je v čokoládě.

Tip: K fondue můžete podávat ještě strouhaný kokos, mleté oříšky nebo ozdobné cukrové sypání, které dáte do misek a každý si namáčí své sousto dle chuti.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...