Snídaně na chalupě. Hrnkové recepty, které vám vytrhnou trn z paty

  2:09
Když trávíte víkend nebo dovolenou s rodinou daleko od civilizace, je to sice romantické, ale jíst se musí i na samotě u lesa. Komu by se ale chtělo ráno vyrážet do obchodu, abyste měli k snídani čerstvý křupavý domácí chleba nebo nadýchanou bábovku? Tyto recepty jsou snadné, rychlé a nebudete potřebovat ani váhu.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany | foto: Profimedia.cz

Když dojdou zásoby, které jste si s sebou na chalupu dovezli, nemusíte hledat vzadu na polici zapomenuté sušenky nebo vyrážet do mrazu na mnohakilometrovou túru do nejbližšího obchodu s potravinami.

Bude vám stačit pár základních ingrediencí, které máte po ruce, a nebudete potřebovat žádné vychytané domácí spotřebiče. Hodit se bude trouba, ale v pohodě si vystačíte i s klasickými kamny na dřevo, ve kterých babička pekla buchty.

Domácí kmínový chléb

Ingredience:

Domácí kmínový chléb

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky kmínu

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vlažnou vodu, olej i ocet, vmícháme kmín a vařečkou vypracujeme hladké pružné těsto.
  2. Jednu velkou nebo dvě malé ošatky vysypeme hladkou moukou nebo solamylem vysypané ošatky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynuté bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Než je vložíme do trouby, rychle do ní stříkneme trochu studené vody.
  4. Pečeme asi deset minut na 250°C, pak zmírníme teplotu na 180°C a ještě asi 35 minut dopékáme. Když je chléb hotový, přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout. Kůrka musí znít na poklep dutě.

Tip: Pokud nemáte ošatky, vytvořte z těsta dva menší kulaté nebo šišaté bochníky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem kynout pod utěrkou.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Ingredience:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Oba cukry a vejce utřeme do pěny, přidáme špetku soli, mléko, zakysanou smetanu a vejce. Promícháme.
  2. Pak zapracujeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.
  3. Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní dvě třetiny těsta a do zbývající třetiny vmícháme kakao. Kakaovou směs nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme na 170°C asi 50 minut, pak píchneme do těsta špejlí a jestli ještě lepí, dopečeme dle potřeby.
  5. Horkou bábovku necháme několik minut ve formě a pak ji vyklopíme na velký talíř. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Oříšková roláda s tvarohem

Ingredience:

Oříšková roláda s tvarohem

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 velké balení dětských piškotů (250 g)
  • 3/4 hrnku lískových ořechů
  • moučkový cukr na podsypání
  • 1 vanička měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Pracovní postup:

  1. V míse utřeme máslo s vanilkovým cukrem. Piškoty a ořechy nasekáme v robotu nebo nastrouháme. Vmícháme je do utřeného másla a vypracujeme tužší těsto (pokud se hmota nechce spojit, můžeme přidat lžíci mléka).
  2. Větší kus potravinové fólie lehce posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme obdélníkový plát.
  3. Rovnoměrně ho potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním tvarohu s medem (sirupem). Na jednom konci necháme kousek nenamazaného místa.
  4. Z druhého konce opatrně zavineme za pomoci fólie, roládu do ní zabalíme a necháme v chladničce několik hodin nebo přes noc odležet.
  5. Před podáváním krájíme na kolečka.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...