Znáte všechny své chutě? Už jich je šest, náš jazyk pozná chuť škrobu

  16:59
Sladká, slaná, kyselá a hořká – čtyři chutě, jejichž pojmenování známe od první třídy základní školy a dokážeme je skrze chuťové pohárky snadno odhalit. Jenže všechno může být daleko složitější, než ve škole - za posledních pár let k nim přibyla chuť umami a nyní nejnověji chuť škrobu.

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ke čtyřlístku základních chutí přibyla v roce 2000 chuť umami. Vědci odhalili, že na lidském jazyku se nachází receptor, který reaguje na kyselinu glutamovou nebo její soli - glutamáty. Umami znamená ve volném překladu z japonštiny lahodný a vyskytuje se v rajčatech, sušené šunce, ve vývarech a bujonech nebo v rybích, ústřicových a sojových omáčkách oblíbených v asijské kuchyni.

Brzy by se ale k této páté chuti mohla přidat ještě šestá - škrobová. Ťü-jün Liová z Oregonské státní univerzity se na ni spolu se svým týmem rozhodla zaměřit: „Každá kultura má velký zdroj komplexních sacharidů. Představa, že na jazyku necítíme to, co jíme, podle nás nedává smysl.“ Tým z oregonské univerzity se rozhodl na dobrovolnících otestovat, jestli dokážou polysacharidy v jídle rozpoznat.

Komplexní sacharidy jako například škrob jsou důležitým zdrojem energie v lidské potravě. Polysacharidy považovali až donedávna vědci za látky bez chuti. Jedná se o dlouhé řetězce cukerných jednotek, které dokážou enzymy v lidských slinách rozbít na kratší řetězce. Proto nám třeba sousto chleba po chvilce převalování v ústech zesládne. Doposud se předpokládalo, že to je jediný způsob, jak v ústech vnímáme škrob a další podobné látky. Při testování se ale ukázalo, že dobrovolníci cítili na jazyku polysacharidy i ve chvíli, kdy jim byla podána látka blokující receptory sladké chuti.

Chuť chleba, rýže, těstovin - nebo mouky

„Říkali té chuti škrobová. Asiati ji připodobňovali k rýži, zatímco běloši spíše k chlebu nebo těstovinám. Prý je to jako jíst mouku,“ řekla Liová serveru New Scientist.

Někteří vědci se domnívají, že idea základních chutí je již překonaná. Kromě škrobové chuti se jiné výzkumy momentálně zaměřují na odhalení receptorů na chuť kovu, sladkých nápojů, chutě tuku nebo tzv. kokumi, která je typická pro vydatná a uspokojivá jídla (většinou jde o omáčky apod.).

Ačkoliv máme pocit, že hořká chuť je prostě hořká, málokdo z nás ví, že jednotlivé chutě v sobě obsahují rozličné škály chuťového zabarvení a že se nám v průběhu našeho života chutě výrazně mění. Proč se nám vlastně chutě mění napříč našim životem, je předmětem neustálého zkoumání.

Podle vědců záleží na regionálních, rodinných a fyziologických dispozicích. Když vezmeme v potaz náš národ, dokážeme si například právě hořkou chuť vychutnat mnohem intenzivněji než národ jiný. Je to díky naší historicky podložené nadměrné konzumaci piva a bylinných likérů jako například fernet.

Chutě se mění s věkem

Vědci jsou také přesvědčeni, že ženy a muži vnímají chutě zcela odlišně. „Muži věnují běžnou pozornost hlavně chuti hořké (pivo, fernet), jakési sladké či škrobové (cereální tyčinky, tatranky) a kyselé (okurky v láku). Ale žena zvládne přirozeně mnohem víc chutí a vůní, protože tím chrání své děti. Těmto schopnostem se však muži mohou naučit někdy i mnohem lépe, jen je to stojí víc úsilí,“ doplňuje neurofyziolog František Vyskočil.

Přestože mají děti spoustu velmi citlivých pohárků v ústech a čichových receptorů v sliznicích nosu, přitahuje je hlavně chuť sladká, kdežto ostatní chutě sice ostře vnímají, ale většinou to pro jejich mozek znamená signál nebezpečí pro trávení, případně riziko otravy. Proto se „kření“ nebo pláčou, tam, kde si tatínek vychutnává hořké pivo a maminka ostré papričky.

„S věkem se mění celá fyziologie našeho těla a mimo jiné nám klesá počet čichových i chuťových receptorů a mění se i posuzování významu chutí. Naše chuťové buňky se s věkem přestávají obnovovat a to vede k nižší citlivosti,“ objasňuje Vyskočil, profesor fyziologie a farmakologie na Přírodovědecké fakultě UK.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....