Speciality jeruzalémských kuchařů: plněné vinné listy, květák i tuňák

  0:25
Tento víkend probíhají v pražské Stromovce Dny Jeruzaléma, multižánrový festival, kde si můžete zatančit, potěšit oko i ucho a na své si rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla. Celý víkend můžete na vzduchu ochutnávat typické speciality. O několik receptů se s námi podělila i Um Sami a šéfkuchař Ilan Garousi.
Květák s citrónem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem | foto: www.daysofjerusalem.com

Cuketové carpaccio

Cuketové carpaccio

Čerstvou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na talíř. Pokapeme je olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, poklademe olivami kalamáta (které předtím vypeckujeme) a posypeme mořskou solí.

Nakonec ozdobíme čerstvými sezonními bylinkami. Podle chuti můžeme na cukety rozdrobit i čerstvý kozí sýr.

Lilky pečené s masem a piniovými oříšky

Několik lilků očistíme a pečeme na otevřeném ohni, dokud se jejich povrch nespálí.

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Spálenou slupku oloupeme a lilky naplníme tahini (sezamová pasta) smíchaným s česnekem a trochou mořské soli (ne příliš, tahini samo o sobě sůl obsahuje).

Nad ohněm si na pánvi osmahneme s trochou olivového oleje cibuli nakrájenou na kostičky a přidáme k ní mleté maso (může být hovězí, telecí či jehněčí). Dochutíme černým pepřem, muškátovým oříškem, skořicí, římským kmínem a mořskou solí. Maso pokládáme na plněné lilky a nakonec posypeme praženými piniovými oříšky a čerstvou petrželkou.

Květák s citronem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem

Květák očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Smažíme je v hluboké pánvi naplněné rozpáleným olejem, dokud nezezlátnou.

V misce smícháme čerstvou citronovou šťávu, mořskou sůl, česnek a čerstvou petržel.

Podáváme s jogurtem nebo tahini.

Kořeněné tuňákové bruschetty

Bagetu nakrájíme na plátky a s trochou olivového oleje opečeme na grilu.

Bruschetta s kořeněným tuňákem

Připravíme si kořeněného tuňáka: červeného tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu nakrájenou fialovou cibuli, jarní cibulku, zelené chilli papričky, citronovou šťávu a mořskou sůl.

Na opečenou bagetu rozetřeme aioli nebo majonézu s nakrájenými chilli papričkami, na ni nandáme tuňákovou směs a posypeme čerstvou pažitkou nebo kousky jarní cibulky.

Vinné listy plněné rýží

Na 1 kg:

Plněné vinné listy
  • čerstvé vinné listy ponořené do převařené teplé vody
  • 2,5 hrnku kulatozrnné rýže
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 paličky česneku
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • troška kardamonu

Vinné listy vyjmeme z vody a necháme okapat. Rýži namočíme do teplé vody a necháme okapat. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, pepř a kardamon a propláchnutou rýži. pak začneme do vinných listů balit náplň tak, aby nikde nevypadávala ven.

Do velkého hrnce dáme trochu olivového oleje, několik větších plátků cibule a rajčat a naskládáme plněné vinné listy (může být v několika vrstvách). Přidáme tolik vody, aby byly všechny vinné listy ponořené. Navrch položíme talíř, aby se naplněné listy v hrnci nepohybovaly, a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a necháme na velmi mírném ohni dvě a půl hodiny.

Domácí nakládaná zelenina podle Um Sami

Použít můžeme zeleninu podle své chuti: květák, mrkev, kedlubnu, ředkvičky, celer, zelí, česnek a pálivé papriky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky (květák, mrkev a celer můžeme předtím krátce povařit) a naházíme do sterilních sklenic spolu s vodou, solí a jablečným octem. Na každý hrnek vody dáme 2 lžíce soli a půl hrnku octa.

Sklenice zavřeme a umístíme do velkého zavařovacího hrnce, do tří čtvrtin ho naplníme vodou a sterilujeme při 85 stupních Celsia asi 20 minut.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...