Valentýnské preclíky s chilli
podle receptu blogerky Elly pro pecenijeradost.cz
Ingredience:
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g změklého rostlinného tuku
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 250 g uvařených brambor
- sůl podle chuti
- vejce na potření
- chilli koření na posypání i do těsta
Pracovní postup:
Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.
Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.
Tuňák s chlebovým salátkem
podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story
Ingredience pro 2 osoby:
- 200 g čerstvého tuňáka
- 100 g bílého pečiva
- 2 rajčata
- 1 žlutá paprika
- 50 g černých oliv
- plochá petržel
- bazalka
- bílý vinný ocet
- olivový olej
- šalotka
- sůl
- pepř
Pracovní postup:
Bílé pečivo si nakrájíme na kostky a opečeme ho dozlatova v troubě. Ve vroucí vodě spaříme rajče, dokud nepopraská slupka (asi 1 minutu) a poté ho vložíme do ledové vody. Z rajčete oloupeme slupku, rozkrojíme a zbavíme jej semínek. Takto nakrájené rajče nakrájíme na kostičky.
Očistíme papriku, kterou také pokrájíme na kostičky. Olivy a šalotku nasekáme na drobno. Vše vložíme do mísy a smícháme s kapkou vinného octa a olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, lístky bazalky a petržele.
Na pánvi opečeme osoleného a opepřeného tuňáka z každé strany cca půl minuty. Poté ještě vložíme na 2 minuty do trouby při 180 °C.
Tuňáka nafilírujeme přes vlákno a zakápneme olivovým olejem.
Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou
podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story
Ingredience pro 2 osoby:
- 360 g vepřové panenky
- 400 g muškátové dýně
- 100 g mladé kapustičky
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
- tymián
- mléko
Pracovní postup:
Očistíme dýni, pokrájíme ji na kostky a uvaříme v osolené vodě. Potom přidáme mléko a máslo. Společně rozmixujeme. Očistíme vepřovou panenku, kterou osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran a přidáme oříšek másla a tymián. Poté vložíme do trouby, kde panenku pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.
Maso po vytažení z trouby necháme odpočinout. Mezi tím si rozebereme na jednotlivé lístky kapustičky a spaříme je ve vodě asi 2 minuty. Necháme odkapat, lehce je orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.
Vanilkové cupcakes
podle Tomáše Dražského, šéfcukráře restaurace Cotto Crudo
Ingredience na 10 košíčků:
- 60 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 vejce
- 60 g mléka
- 1⁄2 vanilkového lusku
- 2 g kypřícího prášku
- 6 g sušeného mléka
- 82 g hladké mouky (s vysokým obsahem lepku např. Manitoba)
Krém:
- 0,5 l mléka
- 80 g pudinkového prášku
- 180 g salko
- 125 g cukru
- 250 g másla
Pracovní postup:
Povolené máslo šleháme s cukrem 5 minut. Přidáme vejce a šleháme dalších 5 minut. Spojíme suché části a najednou je přidáme do mixéru. Mícháme na střední rychlost a zároveň vléváme mléko. Krátce, ale důkladně vše spojíme.
Hmotu vlijeme do papírových košíčků a ve formě pečeme na 170°C 20 až 24 minut.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, který následně vychladíme. Do vychlazeného krému pomalu vmícháme máslo, aby se vše spojilo, a poté krátce zašleháme salko. Používané máslo i salko musí mít stejnou – pokojovou teplotu, aby se krém krásně spojil a nesrazil se.
Krém nanášíme pomocí sáčku s ozdobou cukrářskou špičkou a dál následně zdobíme.
Koktejl Pure Elegance
Ingredience:
- 1cl Pražské vodky
- 2 střiky St.Germain Elderflower Liquere
- 3 cl Monin Sangria
- 2 cl Cappy nektaru z černého rybízu
- 2 střiky lime fresh
- 7 cl Bohemia Sektu demi sec
- na ozdobu: cukrové perličky, grapefruitová a pomerančová kůra, citronová tráva
Pracovní postup:
Všechny ingredience nadávkujeme do shakeru, důkladně protřepáme a servírujeme do fléten na šampaňské. Cukrové perličky necháme plavat na dně sklenky, trávu naaranžujeme podobně jako slámku a kůru z pomeranče či citronu umístíme na hranu vysoké sklenky.
Koktejl Xanté Frozen Berry
Tento drink ze slavného švédského hruškového koňaku s likérem si vás získá šťavnatou chutí jahod, citronů a hrušek.
Ingredience:
- 4 cl Xanté
- 4 cl jahodového pyré
- 4 cl citronové šťávy
- čerstvé jahody
- ledová tříšť
Pracovní postup:
V shakeru smícháme jahodové pyré (snadno si ho vyrobíme rozmixováním jahod), likér xanté, citronovou šťávu a ledovou tříšť. Servírujeme do libovolné sklenice a ozdobíme čerstvou jahodou.
Koktejl Dark Devil
Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí blended skotské whisky vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Náročnější konzumenti si ho však mohou vylepšit přidáním zázvorového piva. Vsaďte se, že tahle neobvyklá kombinace vás během prožívané romantiky naprosto dostane.
Ingredience:
- 5cl Johnnie Walker Black Label
- 5cl brusinkového džusu
- 5cl zázvorového piva
Pracovní postup:
Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.
Floridita Daiquiri
Ingredience:
- 2 kávové lžičky třtinového cukru
- šťáva z poloviny limety
- několik kapek likéru Maraschino
- 1 šálek drceného ledu
- 6 cl rumu Havana Club Añejo 3 Años
- sklenice: Martini / V-shape
Pracovní postup:
Do mixéru vložíme drcený led, přidáme všechny ingredience, promixujeme a celý obsah mixéru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobíme.
Tip: Právě kapky Maraschino je specialita baru Floridita. Standardní Daiquiri připravíte bez tohoto likéru.
Mattoni Rh+
Pokud si chcete romantickou večeři užít při všech smyslech, pak se držte nealkoholického koktejlu nebo vody, nebo jimi alespoň prokládejte sklenky alkoholu.
Ingredience:
- 2 cl džusu Granini grep
- 2 cl bitter sirupu
- 2 cl Grenadini
- 2 cl citronové šťávy
- perlivá Mattoni na dolití
- rozmarýn a plátek grepu na ozdobu
Pracovní postup:
Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.
Koktejl Bohemia Rhapsody
Ingredience:
- 4 cl Jahodový likér Monin
- 2 cl Cinzano Limetto
- 1 cl Passionfruit sirup Monin
- 2 cl Limetový fresh
- Bohemia Sekt rosé brut
- zástřik limetovou kůrou
Pracovní postup:
Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem.