Čtenářský recept: Hovězí líčka na červeném víně

  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Hovězí líčka na červeném víně | foto: Radek Novotnýpro iDNES.cz

Doba přípravy
3-4 hodiny

Množství
4

1000 g hovězích líček (4 větší kusy)
2 ks cibule
3 ks mrkve
2 ks petržele
3 ks řapíkatého celeru (stonek)
1 lžíce rajčatového protlaku
5-6 dl červeného vína (kvalitní, žádný krabicák!)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj, petržel)
lžíce olivového oleje
50 g másla na zjemnění omáčky
sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte a naporcujte podle představy, naše ideální-vyzkoušená velikost je cca 250 g na porci. V mezidobí přípravy si předehřejte troubu na 160 stupňů. Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kousky, jednotlivé kusy masa z obou stran osolte, opepřete a jemně zaprašte hladkou moukou. Ve větším hrnci rozpusťte cca 2 lžíce másla, ke kterému přilejte lžíci olivového oleje a líčka zprudka opečte ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne a tzv. chytne barvu, vyndejte jej z hrnce a do vzniknuvšího výpeku vložte pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vše opékejte do zlatava, ale ne do tmavě-hněda (ne tolik jako cibuli na základ guláše). Poté snižte výkon sklokeramiky nebo uberte plamen na plynu a do směsi přidejte lžíci až dvě dobrého rajčatového protlaku. Navrch směsi položte opečená líčka, vše zalijte kvalitním červeným vínem (takové, které byste si s chutí nalili i do sklenky) a vložte bouquet garni. Hrnec zakryjte poklicí a na 2–3 hodiny vložte do vyhřáté trouby. Uvedený čas je však poměrně relativní a závisí na více faktorech, proto je lepší se spolehnout na vlastní úsudek a pravidelnou kontrolu - hotové maso musí být měkké a rozpadat se jako dort. Jakmile ten moment nastane, maso vyjměte z hrnce a přeceďte (nepasírujte) vzniklou omáčku. V případě potřeby chvíli redukujte v rendlíku, aby omáčka zhoustla. Jakmile bude mít omáčka konzistenci dle vaší představy, rendlík odstavte a vmíchejte kousek másla na zjemnění. Voala, finito - pak už jen věnovat konečnou pozornost foodstylingu na talíři a směle do toho :)

Poznámka
Ideální přílohou jsou klasické šťouchané brambory (se smetanou a máslem, nikoliv mlékem!), případně bramborové pyré.
Jako nápoj určitě doporučuji použít zbylé červené víno, skvěle se to doplňuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....