Doba přípravy
1 hodina
Množství
10
150 ml olivového oleje/slunečnicového oleje + trochu na vymazání formy
50 g holandského kakaa
125 ml vařící vody
2 lžičky vanilkového extraktu
150 g mletých mandlí
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
200 g krupicového cukru
3 velká vejce
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte olejem a dno vyložte pečícím papírem.
2. Vařící vodou zalijte kakao a míchejte, dokud nevznikne hladká a voňavá směs. Přimíchejte vanilku.
3. V míse smíchejte mandle, sůl a jedlou sodu.
4. V druhé míse rozšlehjete vejce společně s cukrem a olivovým olejem. Pomocí ručního mixéru, či stolního robotu, mixujte přibližně 3 minuty, dokud nevznikne lehce krémová struktura.
5. Do olojové směsi přidejte kakaový krém a poté i madle. Vše dobře promíchejte a nalijte do připravené formy.
6. Pečte 40 až 50 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde s několika drobečky na sobě.
7. Nechte 10 minut vychladnout, poté opatrně uvolněte okraje formy. Dort je výborný ke kávě, čaji nebo jen tak.
Poznámka
Náhoda tomu chtěla, abych při internetovém brouzdání recepty narazila právě na tento od Nigelly. Nikdy bych nevěřila, že dort kompletně bez mouky může být tak vysoký a hlavně tak vláčný uvnitř!