Čas raných brambor. Jsou zdravé a skvěle chutnají s máslem a bylinkami

  0:27
Přemýšleli jste někdy o rozdílu mezi pozdními a ranými bramborami? Možná budete příjemně překvapeni, že kromě lepší chuti jsou také zdravější. Poradíme vám, jak je upravit.
Chuť raných brambor nejlépe vynikne s máslem, solí a bylinkami.

Chuť raných brambor nejlépe vynikne s máslem, solí a bylinkami. | foto: Profimedia.cz

Protože rané brambory jsou technicky vzato vlastně nedozrálé, mají velice tenkou slupku, která se nemusí loupat – během mytí či následného vaření praská a odlupuje se sama. Rozhodně však není na škodu, když slupka na bramborách zůstane, neboť právě těsně pod ní se ukrývá největší množství vitaminů a minerálů.

Na jaře a v létě rané, na podzim a v zimě pozdní

  • Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později.
  • Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc.
  • V České republice se každoročně vypěstuje asi 60 000 tun raných brambor.
  • Průměrná spotřeba raných brambor v Čechách je 7 kilogramů na osobu.
Rané brambory se sklízí před začátkem léta, dobře uskladněné vydrží do Vánoc.

Rané brambory poznáte na první pohled. Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají mnohem menší a jejich slupka je světlejší a velmi tenká. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné.

Jedinou nevýhodou raných brambor je, že se nedají skladovat dlouhou dobu a jedná se tak o sezonní surovinu, kterou si můžeme vychutnat jen pár týdnů v roce. Doma si je nenechávejte déle než dva týdny, pak postupně přicházejí o svou typickou plnou chuť a vodnatí. Dozrávat začínají zrovna v době, kdy loňské pozdní brambory ztrácejí nejen chuť, ale také výživové hodnoty, o jejich konzistenci nemluvě. 

Méně škrobu i vaření

Díky nižšímu obsahu škrobu nemusíte také brambory před vařením namáčet ve studené vodě jako brambory pozdní, namáčení slouží totiž právě k vypláchnutí přebytečného škrobu. Raději ale ani rané brambory (stejně jako ty pozdní) neskladujte dlouho v lednici nebo v teplotě nižší než 8 stupňů Celsia, protože při tom v hlíze roste obsah nezdravého akrylamidu. Ten se vyskytuje v potravinách bohatých na škrob a nejvíc ho je v bramborách po úpravě jako fritování, pečení nebo grilování, kdy teplota překračuje 120 stupňů Celsia.

Rané brambory by se stejně jako ty pozdní měly uchovávat v temnu. Když začnou klíčit a zelenat, narůstá v nich totiž množství alkaloidu solaninu a je lepší je s ohledem na zdraví raději vyhodit. 

Rané brambory nejlépe vložte až přímo do vroucí vody a vyndejte je hned po uvaření, jen tak si uchovají lahodnou chuť a většinu prospěšných látek. Vývar z nich také nemusíte vylévat, můžete ho použít třeba jako základ zeleninové polévky. 

Vařené rané brambory se hodí jako příloha k masu i zelenině, nebo základ letního bramborového salátu s octem, cibulí a žampiony.

Rané brambory se kvůli nízkému obsahu škrobu nehodí na přípravu kaše, placek ani těsta. Naopak by byla škoda ničit je podobnými zdlouhavými způsoby zpracování. Zde platí známé pořekadlo, že méně je více, s minimem surovin lze totiž z raných brambor vykouzlit nadpozemsky lahodné pokrmy. Rané brambory jsou tak nejlepší jen polité máslem, jogurtem nebo zakysanou smetanou, skvěle si s nimi rozumí i výrazné bylinky jako rozmarýn, tymián nebo kopr.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....