Čtenářský recept: Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

  10:28

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
90 minut

Množství
4

4 vepřová ouška
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
½ citronu, 1 střední mrkev
1 kelímek smetany ke šlehání
8 středních žampionů
1 hrst nasekané petrželové natě
sůl, pepř, muškátový oříšek, kmín

Suroviny na bešamel:
50 g másla
1 velká najemno nasekaná cibule
200 ml vývaru z vepřových oušek
4 stroužky česneku

Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru. Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná. Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.

Poznámka
Cokoliv - je to tak netradiční pokrm, ale tak chutný, že vše je k němu vynikající :)

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...