Upečte si vepřové v krustě z hořčice a bylinek a vyhrajte kuchařku

  0:36
Vepřové Češi milují, proto ho nachystaly i Linda s Kateřinou v druhé řadě kuchařského Herbáře. Vyzkoušejte lahodné vepřové v krustě z bylinek a hořčice, určitě nebudete litovat. A pokud nám pošlete recept na vepřové maso, můžete vyhrát kuchařku.

Kamarádky Linda a Kateřinou v kuchařském seriálu ČT nejenom vaří, ale také samy okopávají, přesazují nebo sbírají jedlé květiny. Hned v prvním díle druhé řady s nimi ozdobí skvělý vitariánský dort, který neobsahuje mouku ale ovesné vločky, mandle a kešu oříšky a spoustu ovoce.

Moderní chutě i kulinářská archeologie

Kromě toho si Katka s Lindou nachystají zásobu pesta - od rajčatového ze sušených rajčat a piniových oříšků přes petrželové s vlašskými ořechy až po koriandrové s kešu. A hned potom se vydají za dědkem kořenářem, který jim prozradí, že tymián (který budou používat v receptu později) je výborný na podporu imunity.

Kamarádky si zahrají i na kuchařské archeoložky, když se pokusí zrekonstruovat recept na poplamenice. Tímto sladkým pečivem s ovocem se dřív zkoušelo, jestli je pec již dostatečně vyhřátá pro pečení chleba. S úpadkem domácího pečení chleba upadly poplamenice v zapomnění, miloval je ale třeba Tomáš Garrigue Masaryk a píše se o nich v Babičce Boženy Němcové.

Aby si na své přišli i milovníci pořádné flákoty, pustila se Linda s Kateřinou do pečení vepřového v hořčičné a bylinkové krustě. Jako přílohu připravily podzimní kořenovou zeleninu, kterou zapekly s bylinkovým máslem a ve druhé variantě s balsamicem.

Pošlete svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený recept na vepřové? Pomalu ho pečete, rolujete, marinujete, grilujete, zapékáte nebo je součástí té nejlepší omáčky? Nahrajte svůj oblíbený recept s fotkou (ta je podmínkou) do čtvrtka 16.10. na tomto odkazu a vyhrajte kuchařku Vaříme podle Herbáře. Zajímavé recepty zveřejníme a vítěze oznámíme následující týden.

Vepřové v krustě s pyré z brambor a mrkví

Herbář II

Kuchařský seriál uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Musíte si dát pozor, abyste maso nepřepekli - to je tak jediné, co se může pokazit, ať už děláte vepřové, drůbeží nebo hovězí. Na tomto receptu budete zbožňovat krustičku, která této pomalu propékané pečeni nesmírně přidává na chuti.

Porce pro 10 osob
Doba přípravy 20 minut + pečení 1-1,5 hodiny

Upečené vepřové v krustě
  • 2 vykostěné vepřové kotlety (každá zhruba o váze 1,5 kg), bez kůže, ale s ponechaným tukem
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžiček dijonské hořčice
  • 7 stroužků česneku, najemno nasekaných
  • 3 špetky drobně nasekaného tymiánu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného oregana
  • 3 špetky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 3/4 hrnku strouhanky

  1. Maso vyndáme z lednice zhruba 1,5 hodiny před tím, než začneme vařit, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vyložíme alobalem a vložíme do něj mřížku na pečení masa.
  2. V míse dobře promícháme olivový olej, hořčici, česnek, tymián, rozmarýn, oregano, sůl, pepř a strouhanku a dobře promícháme.
  3. Maso položíme na mřížku tukem nahoru a potřeme připravenou marinádou. Vložíme ho do trouby a pečeme doměkka, zhruba 1-1,5 hodiny. Nejlépe poznáme, že je maso propečené, pomocí vpichového teploměru. Vpíchneme ho do nejsilnější části masa, a jakmile ukáže 65 °C, je propečené. Maso rozhodně s teploměrem nepečeme, zničil by se!
  4. Pečeni vyndáme na prkénko a necháme odpočinout 10 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela do masa a nevytekla při prvním zakrojení. Potom ho nakrájíme na tenké plátky a okamžitě podáváme.
  5. Zatímco maso odpočívá, připravíme salát. Polníček promícháme s rukolou, ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zeleným listům, promícháme a zakápneme bazalkovým olivovým olejem a osolíme a opepříme.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...