Mléko nemusíte jenom pít: zkuste tartaletku nebo quiche se slaninou

  0:46
Bez mléka a výrobků z něj si málokdo z nás dovede představit vaření. Oslavuje ho i právě probíhající kulinární festival MilkParade a při té příležitosti se s námi o své recepty z mléka a smetany podělili dva špičkoví šéfkuchaři.

Čokoládová tartaletka | foto: www.milkparade.cz

Čokoládová tartaletka

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

MilkParade

V rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální  "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde.

Zpracování mléka

Křehké těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • citronová (limetková) kůra
  • špetka soli a vanilky

Náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
  • 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
  • 30 g medu (cca 1 lžíce)
  • 50 g másla
  • Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.  
  2. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
  3. Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Quiche Lorraine

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

Quiche Lorraine se salátkem

Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 4 vejce
  • 200 g slaniny
  • 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
  • 4 větší šalotky
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl, pepř, muškátový květ

  1. Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
  3. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.

Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty

Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích

Terinka z kozího sýra

Pro 5 osob:

  • 250 g kozího sýru
  • 250 g čerstvého chřestu
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvé červené řepy
  • 1/2 plátku želatiny
  • bylinky

  1. Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
  2. Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.

 

Domácí jahodový knedlíček

podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích

Domácí jahodový knedlíček

Pro 5 osob:

  • 375 g mouky
  • 1 vajíčko
  • 175 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 250 g jahod
  • na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr

  1.  Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout. 
  2. Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :

27. září 2013

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...