Čtenářský recept: Čokoládová pěna

  5:44

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
2 hodiny+6 hodin tuh

Množství
4

Suroviny:
4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce cukru krupice
špetka mletého muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
120g kvalitní hořké čokolády na pěnu (s 60 % kakaa)
250ml 40% smetany na šlehání
40g kvalitní hořské čokolády na ozdobný kraj (s 60 % kakaa)
kakao na posypání
čerstvé maliny na ozdobu či jiné drobné ovoce

Postup:

TIP

Místo pracnějšího rámečku na pěnu můžete pěnu nastříkat do koktejlových skleniček. Nebo lze vytvořit klasický kulatý dort. Stačí jej proložit piškoty namočenými třeba v pomerančovém sirupu smíchaném s nějakým dobrým likérem, nechat důkladně vychladnout a poté krájet na výseče.

1. Žloutky s medem, cukrem, muškátovým oříškem a nastrouhanou pomerančovou kůrou šlehejte ve vodní lázni do tuhé světle žluté pěny (zabere to minimálně 5 minut). Můžete samozřejmě použít i ruční elektrický mixér. Během šlehání neustále stírejte žloutky ze stěny mísy. To proto, aby se žloutky nepřichytily na horkou mísu (srazily by se a vytvořily by žmolky). Žloutková hmota má být horká, ale maximálně o teplotě 70 °C. Při vyšší teplotě začínají žloutky tuhnout a tvořit hrudky. Žloutky šlehejte skutečně nad párou, protože je tím pasterizujete (zničíte zárodky případných infekcí) a také pěna bude tužší a bude dobře držet pohromadě. Mísu odstavte z vodní lázně a za občasného prošlehání nechte hmotu vychladnout.
2. Odvažte 120 g čokolády, rozlámejte jí na malé kousíčky, nasypte je do misky a nad vodní lázní rozpusťte.
3. Rozpuštěnou čokoládu opatrně přimíchejte ke žloutkům a nechte opět vychladnout. V této fázi se může stát, že čokoláda se žloutky začne tuhnout a tvořit chuchvalce. Nelekejte se, nic špatného to nesignalizuje.
4. Ušlehejte tuhou šlehačku. Ale pozor, nepřešlehejte ji! K tuhnoucí čokoládovo-žloutkové hmotě přidejte 2 lžíce šlehačky a dobře vše promíchejte. Tím se opět čokoláda začne rozpouštět a postupně pomalu vznikne hladký krém. Je potřeba, aby žloutky s čokoládou nebyly teplé, protože šlehačka by se po vmíchání začala roztékat a krém by byl řídký a neztuhl by do potřebné konzistence.
5. Poté do čokoládového krému velmi opatrně a pomalu vmíchejte zbytek šlehačky. Mísu s pěnou vložte na 15-20 minut do lednice, kde začne pozvolna tuhnout.
6. Mezitím si připravte materiál na zhotovení ozdobných okrajů. Z lesklé kancelářské fólie (dopočuji silnější, výborné jsou například obaly na sešity) nastříhejte 4 proužky, dlouhé asi 18 cm a 5 cm široké. Na jednom konci proužek přehněte (založte) v šířce asi 1 cm. Nachystejte si také 4 kousky lepící pásky. Proužky položte na stůl těsně vedle sebe.
7. Odvažte 40 g čokolády, rozlámejte ji na kousky a v misce nad párou ji pozvolna, za velmi častého míchání, rozpusťte (ne ve vodní lázni, ale nad hrncem s vařící vodou).
8. Ještě než se důkladně rozpustí všechny kousky čokolády, stáhněte misku z páry a neustále míchejte, až do vychladnutí. To znamená, že čokoláda nebude ještě tuhá, ale bude mít teplotu asi 30 °C. (Poznáte to tak, že když si vařečku s trochou čokolády přiložíte ke spodnímu rtu, čokoláda by vás měla chladit).
9. Takto připravenou čokoládu vložte do zdobícího sáčku (vyrobte si ho jednoduše z igelitového sáčku, do kterého uděláte drobný, asi 1 mm velký otvor) a dlouhými tahy sem a tam fólie ozdobte. Nechte chvíli zavadnout a pak z nich připravte válcové formy ve tvaru slzy. Fólie upevněte proužkem z lepící pásky. Naskládejte je na rovné prkénko nebo talíř.
10. Čokoládovou pěnu vložte do cukrářského sáčku a opatrně jí naplňte připravené formy. Vložte je do lednice a nechte minimálně 6 hodin zatuhnout.
11. Poté posypte kakaem a opatrně z mousse odstraňte fólie.
12. Ozdobte malinami, případně i šlehačkou, a podávejte.

Poznámka
vhodná káva jakéhokoliv druhu...

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Ricottové bochánky

Ricottové bochánky

Střední

50 min

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...