Co pečete na Vánoce? Nechte se inspirovat

  3:14
Pokud byste letos chtěli upéct něco netradičního, nechte se inspirovat následujícími recepty

opilý isidor | foto: MAFRA

Opilý Isidor

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut, dokončení 2 hodiny

Těsto:

  • 70 g hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:

  • 200 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 150 ml rumu

Krém II.:

  • 180 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce ztuženého tuku
  1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15–18 minut.
  3. Smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
  4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a vychladíme.
  5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
  6. Isidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Čokoládové makronky

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut

čokoládové makronky
  • 100 g hořké čokolády
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g cukr moučka
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 g mletých mandlí
  1. Hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky rozpustíme ve vodní lázni.
  2. Moučkový cukr prosejeme s kakaem.
  3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přišleháme cukr, zapracujeme mandle a rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
  4. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a tvarujeme na plech kopečky.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.

Čokoládové kuličky s karamelovým středem

Příprava 10 minut, chlazení 2 hodiny

čokoládové kuličky s karamelovým středem
  • 200 g lískových oříšků
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g ztuženého tuku
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • karamelové bonbony
  1. Menší formu vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky nasucho orestujeme na pánvi a nadrobno nasekáme.
  2. V hrnečku zahřejeme smetanu, přidáme med, nalámanou hořkou čokoládu a ztužený tuk, společně promícháme.
  3. Kakao promícháme s moučkovým cukrem a rumem, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs vylijeme do formy. Necháme v chladu ztuhnout.
  4. Ztuhlou hmotu nakrájíme na stejně velké kostky a vyválíme z nich kuličky, které obalíme v nasekaných oříšcích. Střed kuličky ozdobíme karamelovým bonbonem.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...